Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακόπτη που κάνει... «τούβλα» τα «έξυπνα» τηλέφωνα, απαιτείται στις ΗΠΑ

Διακόπτη που κάνει… «τούβλα» τα «έξυπνα» τηλέφωνα, απαιτείται στις ΗΠΑ

SOS εκπέμπουν οι Γενικοί Εισαγγελείς στις ΗΠΑ για την «επιδημία» κλοπών smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνιστούν έως και το 40% όλων των ληστειών στην χώρα. Δικηγόροι, αστυνομικοί, και εκλεγμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι συνασπίστηκαν και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία Secure Our Smartphones (SOS), με κύριο στόχο να πείσουν τους κατασκευαστές smartphone να αναπτύξουν τεχνολογία που θα καθιστά κυριολεκτικά άχρηστα τα κλεμμένα «έξυπνα» τηλέφωνα.

SOS εκπέμπουν οι Γενικοί Εισαγγελείς στις ΗΠΑ για την «επιδημία» κλοπών smartphone στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνιστούν έως και το 40% όλων των ληστειών στην χώρα. Δικηγόροι, αστυνομικοί, και εκλεγμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι συνασπίστηκαν και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία Secure Our Smartphones (SOS), με κύριο στόχο να πείσουν τους κατασκευαστές smartphone να αναπτύξουν τεχνολογία που θα καθιστά κυριολεκτικά άχρηστα τα κλεμμένα «έξυπνα» τηλέφωνα.

Αυτό που ζητούν οι επικεφαλής της προσπάθειας, Γενικοί Εισαγγελείς Εric Schneiderman και George Gascon σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο αντίστοιχα, είναι να ενσωματωθεί το λεγόμενο kill switch σε κάθε smartphone. Ο διακόπτης… ευθανασίας όχι μόνο θα διασφαλίζει το απροσπέλαστο στα δεδομένα του χρήστη αλλά θα απενεργοποιεί το smartphone και θα το καθιστά κυριολεκτικά ένα (ελαφρύ) τούβλο που δεν θα μπορούσε να αποφέρει στους ληστές ούτε ένα σεντς στην μαύρη αγορά.

Η απενεργοποίηση με βάση το μοναδικό αναγνωριστικό, το λεγόμενο IMEI, έχει αποτύχει, σημειώνουν σε ανοικτή επιστολή που απευθύνουν όλα τα μέλη του SOS σε Google, Microsoft, Samsung Electronics και Apple. Τα όπλα που χρησιμοποιούν στην επιστολή αυτή για να ασκήσουν πίεση στους κατασκευαστές είναι το χαρτοφυλάκιο μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων σε κάθε πολιτεία. Για παράδειγμα, το New York State Common Retirement Fund έχει μετοχές της Google με τρέχουσα αξία 711 εκατομμύρια δολάρια, της Microsoft αξίας 877 εκατομμυρίων δολαρίων, της Samsung Electronics αξίας 115 εκατομμυρίων και στην Apple 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και με αυτό τον πρόλογο τους απευθύνει το σχετικό αίτημα ο διαχειριστής των κεφαλαίων αυτών, Thomas P. DiNapoli.


Σήμερα, οι χρήστες κινητών με Windows Phone μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες εντοπισμού του κινητού τους. Ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει ένα χαμένο ή κλεμμένο τηλέφωνο στον χάρτη, και χωρίς να το έχει στα χέρια του να το κάνει να κουδουνίσει, να το κλειδώσει με PIN και να ορίσει το μήνυμα που θα εμφανίζεται στην οθόνη του από απόσταση ή να διαγράψει τα πάντα (να το επαναφέρει σε εργοστασιακή κατάσταση, διαγράφοντας στοιχεία λογαριασμών και προσωπικό περιεχόμενο). Στα Windows Phone όλα αυτά γίνονται με την αποστολή SMS, επομένως όταν αφαιρεθεί από το τηλέφωνο η κάρτα SIM δεν υπάρχει ελπίδα για εντοπισμό του κινητού και αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χάσει κανείς τα ίχνη του Windows Phone του.

Όσοι εκπέμπουν SOS για τις κλοπές smartphone και τον κίνδυνο ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στην βιομηχανία. Οι κατασκευαστές βολεύονται από τις κλοπές, υποστηρίζουν οι επικριτές τους, αφού αυξάνουν τις πωλήσεις τους αλλά και τον αριθμό κατόχων smartphone για τις υπηρεσίες τους. Αυτή η υποψία αναφέρεται στην επίσημη επιστολή ως βλαπτική για την φήμη των εταιρειών και τα συμφέροντα των μετόχων.

Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο αναφέρθηκε στην στάση της Apple, η οποία τον Ιανουάριο του απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «kill switch» και αντιμετώπισε με επιφύλαξη νεότερη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε κάτι τέτοιο για τα iPhone. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο George Gascon «…είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μέσα σε έξι μήνες, η Apple αναθεώρησε την στάση της. Η βιομηχανία έχει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να λύσει αυτό το πρόβλημα».

Στην πρόσφατη παρουσίαση του iOS 7, η Apple αναφέρθηκε στην βελτιωμένη λειτουργία Find my iPhone: κανείς δεν μπορεί να απενεργοποιήσει την λειτουργία Find my iPhone χωρίς το Apple ID και το password του κατόχου, το μήνυμα του κατόχου (π.χ. αυτό το τηλέφωνο έχει χαθεί, καλέστε με στο ….) μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται ακόμα και μετά την διαγραφή του τηλεφώνου. Κυρίως, στο βελτιωμένο Find My iPhone, Apple ID και password απαιτούνται για την ενεργοποίηση εκ νέου ενός κλεμμένου iPhone, δηλαδή «το iPhone παραμένει το δικό σας iPhone», αναφέρει χαρακτηριστικά η Apple.


Αυτές ή κάποιες από αυτές τις δυνατότητες υπάρχουν, τουλάχιστον σε κάποιες χώρες όπου διατίθεται το iPhone, όταν το κλεμμένο iPhone είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, στην επιστολή των αμερικανικών αρχών προς την Apple εκφράζεται επιφύλαξη για το εάν είναι πράγματι kill switch οι βελτιώσεις στο Find My iPhone που θεωρητικά, καθιστά ανέφικτη την ενεργοποίηση ενός απενεργοποιημένου iPhone ακόμα και όταν το κλεμμένο τηλέφωνο είναι κλειστό ή έχουν διαγραφεί τα πάντα από αυτό.

Εφαρμογές για τον εντοπισμό smartphone με Android υπάρχουν αρκετές στο Google Play Store και μάλιστα κάποιες δεν απαιτούν καν να υπάρχει κάρτα SIM στο τηλέφωνο για να λειτουργήσουν (π.χ. συνδυάζοντας το app Android Lost με το AndroidLost Jumpstart του Theis Borg). Ωστόσο, υπάρχουν μέθοδοι που καθιστούν αυτά τα app άχρηστα και φυσικά κάθε κλέφτης μπορεί να τις γνωρίζει (π.χ. εάν έχει γίνει επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις από τον κλέφτη δεν υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης app από απόσταση).

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

{{{related}}}


In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024