Δεν δικαιολογείται η «εξαγωγή» δεδομένων

Καταγγελία από την ομάδα φοιτητών europe-v-facebook για το PRISM

Καταγγελία από την ομάδα φοιτητών europe-v-facebook για το PRISM
Ο Max Schrems ηγείται του εγχειρήματος.  
Μέλη της ομάδας "europe-v-facebook" (evf) υπέβαλαν καταγγελίες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, εναντίον του Facebook, της Apple, της Microsoft, του Skype και του Yahoo, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου PRISM για άμεση πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των υπηρεσιών τους από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στις Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις χώρες όπου κάθε μια από τις αμερικανικές πολυεθνικές διατηρεί θυγατρική. Στην Ιρλανδία εδρεύουν θυγατρικές του Facebook και της Apple, στο Λουξεμβούργο του Skype και της Microsoft και στην Γερμανία του Yahoo. Από τις καταγγελίες απουσιάζουν τα ονόματα των Google και YouTube που εμπλέκονται στο σκάνδαλο PRISM. Η ομάδα των φοιτητών όμως, δηλώνει πως σκοπεύει να στραφεί εναντίον τους από εναλλακτικές νομικές οδούς, αφού δεν έχουν θυγατρικές στην Ε.Ε., έχουν όμως κέντρα φιλοξενίας δεδομένων (data center).

Η ομάδα φοιτητών από την Βιέννη υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα ορίζει πως η «εξαγωγή δεδομένων» από την θυγατρική στην Ευρώπη στην μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ προϋποθέτει «επαρκές επίπεδο προστασίας» των δεδομένων. Η προϋπόθεση αυτή δεν ικανοποιείται, τονίζουν στο βασικό επιχείρημά τους οι φοιτητές νομικής, εάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις  συνεργάζονται με την NSA.

Επικεφαλής της ομάδας που ιδρύθηκε το 2011, όταν είχε ξεσπάσει σάλος με Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι ο Max Schrems, που έγινε γνωστός όταν ζήτησε και πήρε πίσω όλα όσα διατηρούσε το Facebook για αυτόν.

Η καταγγελία που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα europe-v-facebook.org ακόμα και στα δικαστήρια, αφού «ο Ιρλανδός Επίτροπος είναι καθαρά εναντίον μας» θα χρηματοδοτηθεί από το πλήθος, μέσω του λεγόμενου crowd funding. Εξάλλου, εκκρεμούν 22 ακόμα καταγγελίες εναντίον του Facebook και για να εκδικαστούν θα χρειαστεί ένα αστρονομικό ποσό που ξεκινάει από τα 100.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 300.000 ευρώ, όπως γράφουν στο crowd4privacy.org. Η προσπάθεια πάντως έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 40.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το τεράστιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA δεν παραβιάζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Ο επίτροπος Τόνιο Μποργκ, αρμόδιος για την Υγεία, δήλωνε νωρίτερα ότι η ΕΕ επιθυμεί «μία ξεκάθαρη δέσμευση» από τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να στραφεί στην Δικαιοσύνη εάν θεωρεί ότι δεν τηρείται το απόρρητο των προσωπικών του δεδομένων, ακόμα και όταν υπάρχει το επιχείρημα της πρόσβασης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στο μεταξύ, το αίτημα του καταζητούμενου υπαλλήλου της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM, Έντουαρντ Σνόουντεν, να του χορηγηθεί άσυλο εξετάζει ο Ισημερινός.

In.gr Τεχνολογία

Ειδήσεις:  Περισσότερες ειδήσεις

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Θέματα: