Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύμνος στο Wi-Fi από την Ericsson, πρόκληση για τους παρόχους

Ύμνος στο Wi-Fi από την Ericsson, πρόκληση για τους παρόχους

Ένα μάλλον συνηθισμένο πρόβλημα για τους κατόχους smartphone και tablet είναι η διαφορά στην ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ όταν η συσκευή τους μεταβαίνει αυτόματα από την σύνδεση δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε αυτήν ενός δικτύου Wi-Fi. Αν και αυτό σημαίνει το τέλος της κατανάλωσης data, όταν υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο WiFi ο χρήστης θα προτιμούσε η συσκευή του να μην κάνει αυτόματα την μετάβαση.

Ένα μάλλον συνηθισμένο πρόβλημα για τους κατόχους smartphone και tablet είναι η διαφορά στην ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ όταν η συσκευή τους μεταβαίνει αυτόματα από την σύνδεση δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε αυτήν ενός δικτύου Wi-Fi. Αν και αυτό σημαίνει το τέλος της κατανάλωσης data, όταν υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο Wi-Fi ο χρήστης θα προτιμούσε η συσκευή του να μην κάνει αυτόματα την μετάβαση. Τουλάχιστον, όταν το ζητούμενο είναι η βέλτιστη εμπειρία, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύνδεσης, Wi-Fi ή 3G.

Τα εργαστήρια της Ericsson που μελετούν την συμπεριφορά του χρήστη υπηρεσιών επικοινωνιών, τα περίφημα Ericsson ConsumerLabs, έχουν διακρίνει ότι ο χρήστης επιλέγει και παραμένει στο ίδιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με πρώτο κριτήριο τις επιδόσεις του δικτύου. Ως εκ τούτου, η μη ικανοποιητική απόδοση της πρόσβασης στο Ίντερνετ ακόμα και όταν αυτή εξηγείται από την αυτόματη μετάβαση σε WiFi από το 3G, το δίκτυο φαίνεται ότι κινδυνεύει να την χρεωθεί.

Η αυτόματη μετάβαση σε Wi-Fi έχει πολλαπλές συνέπειες. Η Ericsson αναγνωρίζει τέσσερα προβλήματα που προκαλεί, όπως η σύνδεση πάση θυσία σε Wi-Fi (η εταιρεία το ονομάζει reaching), ακόμα και όταν η εμβέλεια είναι οριακή και άρα η σύνδεση περιορισμένη, επηρεάζοντας όχι μόνο όσους πλησιάζουν αλλά και όσους είναι πιο κοντά. Ανθυγιεινή χαρακτηρίζεται επίσης η επιλογή ενός φορτωμένου Wi-Fi όταν το δίκτυο κινητής σηκώνει πολύ λιγότερο φορτίο. Ακόμα, το διαθέσιμο εύρος ζώνης και άλλες παράμετροι στο δίκτυο Wi-Fi μπορεί να σημαίνουν εκ των πραγμάτων λιγότερο ικανοποιητική εμπειρία πρόσβασης σε σχέση με ένα ευρύχωρο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας («Dribbling»). Τέλος, μια ακόμα κακή συνήθεια του Wi-Fi είναι να παίζει… ping pong, δηλαδή να συνδέεται σε ασύρματα δίκτυα που είναι πρόσκαιρα διαθέσιμα, να αποσυνδέεται και έπειτα να επιχειρεί να ανακτήσει σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όταν για παράδειγμα ο χρήστης περπατάει έξω από ένα κτίριο με WiFi ή επιβαίνει σε ένα λεωφορείο.

Όσα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αγκαλιάσει τα δίκτυα Wi-Fi στον σχεδιασμό τους, κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες, υποστηρίζει η Ericsson και προτείνει μια λύση που επιτρέπει τον σχεδιασμό ετερογενών δικτύων. Μάλιστα, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να αγκαλιάσουν το Wi-Fi οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τις μελέτες των Ericsson ConsumerLabs:

  • Το 97,5% των smartphone υποστηρίζουν σύνδεση μέσω Wi-Fi. Ανεξαρτήτως τύπου, το 60% των κινητών τηλεφώνων θα υποστηρίζουν την πρόσβαση μέσω Wi-Fi μέχρι το 2017 (από 44% σήμερα).
  • Η τρέλα με τα tablet θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την χρήση του Wi-Fi, δεδομένου ότι η τυπική χρήση tablet προκαλεί τριπλάσια κίνηση δεδομένων σε σχέση με ένα smartphone
  • Οι χρήστες tablet είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν Wi-Fi αντί δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
  • Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην συντριπτική πλειονότητά τους (90%) στις ΗΠΑ οι χρήστες tablet συνδέονται μόνο μέσω Wi-Fi. To 70% των Apple iPad έχουν μόνο Wi-Fi (έρευνα του 2012, με αφορμή την ανακοίνωση του iPad 4G/LTE).

Εάν δεν προσφέρετε Wi-Fi, λέει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας η Ericsson, τότε παραχωρείτε τους συνδρομητές σας σε δίκτυα που το κάνουν.

Η επιλογή Wi-Fi ή 3G(4G) παύει να είναι απόφαση της εκάστοτε συσκευής, η οποία, σημειωτέον, δεν μπορεί να κρίνει εάν το σήμα θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Η Ericsson προτείνει μια λύση στην οποία, ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας διατηρεί υπό την εποπτεία του όλο το ετερογενές δίκτυο και έναν έξυπνο αλγόριθμο που κοιτάει την τρέχουσα κίνηση σε όλους τους κόμβους του ώστε να αποφασίσει τι είναι πραγματικά καλύτερο για τον χρήστη.

  • Η κατεύθυνση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, η αυτόματη επιλογή της καλύτερης δυνατής σύνδεσης στο Ίντερνετ γίνεται εφικτή για πρώτη φορά στην βιομηχανία, σημειώνει η Ericsson.

To λογισμικό της Ericsson αξιολογεί συνεχώς βασικούς δείκτες επίδοσης, τόσο στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3GPP όσο και στο δίκτυο Wi-Fi, πριν την δυναμική και απρόσκοπτη μετάβαση της σύνδεση του χρήστη μεταξύ των δικτύων.

Αυτό εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εμπειρία και βελτιστοποιεί τους πόρους του δικτύου. Η κατεύθυνση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο είναι ένα χαρακτηριστικό του δικτύου και δεν απαιτεί καμία παρέμβαση του χρήστη ή κανένα επιπλέον λογισμικό στο τερματικό.

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr

Επίσης, η Ericsson υποστηρίζει την επιλογή πρόσβασης, ένα χαρακτηριστικό αυτόματης βελτιστοποίησης του δικτύου (self-optimizing network, SON), που επιτρέπει την εξισορρόπηση φορτίου μεταξύ Wi-Fi και 3GPP δικτύων για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη.

Ο Thomas Noren, Vice President & Head of Product Area Radio της Ericsson, δήλωσε: «H στρατηγική για τα ετερογενή δίκτυα κορυφαίων παρόχων κινητής τηλεφωνίας επικεντρώνονται στην καλύτερη δυνατή παροχή ευρυζωνικότητας δικτύων κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους, όπου αυτοί κι αν βρίσκονται. Με το συντονισμό των μικρο-κυψελων με τις μακρο-κυψέλες, όπως ανακοινώσαμε νωρίτερα στη χρονιά, και με την έξυπνη ενσωμάτωση Wi-Fi και 3GPP σε όλο το δίκτυο, προσφέρουμε στους παρόχους τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να παρέχουν με συνέπεια στους πελάτες τους συνδέσεις υψηλής απόδοσης».

Με τους εσωτερικούς χώρους να είναι όλο και πιο συχνά περιοχές του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με συμφόρηση, η Ericsson έχει επίσης αναπτύξει το πρώτο 802.11ac σημείο πρόσβασης -δηλαδή ταχύτητες Gbps- το οποίο σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν συμπληρωματική κάλυψη σε μικροκυψέλη ή αυτόνομη κάλυψη Wi-Fi σε εσωτερικούς χώρους.

  • Το 802.11ac είναι διαδεδομένο σε tablets, ενώ αυξάνεται η χρήση του και σε smartphones, σημειώνει η Ericsson

Ericsson Evo Controller
Δύο νέες μονάδες ελέγχου βασισμένες στο cloud, που διαθέτουν διεπαφές σύμφωνες με το πρότυπο 3GPP, θα καταστήσουν ευκολότερο και αποδοτικότερο από πλευράς κόστους στους παρόχους να προσθέσουν Wi-Fi στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζει ο Σουηδός κατασκευαστής: Ο Ericsson Evo Controller διαθέτει πλέον ένα Wi-Fi controller σε επίπεδο κάρτας, το WIC 8030. Ένας νέος αυτόνομος ελεγκτής, το WIC 8100, υποστηρίζει έως και 10.000 σημεία πρόσβασης και 500.000 συνδρομητές ταυτόχρονα, επιτρέποντας στους παρόχους να εδραιώσουν πολλαπλά Wi-Fi δίκτυα από μια κεντρική θέση με ένα πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Η Ericsson παρουσίασε επίσης, μια κοινή πλατφόρμα για την διαχείριση αμφότερων των Wi-Fi και 3GPP δικτύων, για να απλοποιήσει τις λειτουργίες και να μειώσει τα κόστη του δικτύου.

Η Ericsson προσφέρει επίσης λύσεις ενσωμάτωσης Wi-Fi/3GPP που βελτιστοποιούν τη εμπειρία των χρηστών για παρόχους που προσφέρουν κάλυψη Wi-Fi σε κατοικημένες περιοχές. Στο Mobile World Congress 2013, η Ericsson ανακοίνωσε την νέα εφαρμογή Wi-Fi Gateway για τον Smart Services Router (SSR), η οποία υποστηρίζει επίσης την ενσωμάτωση των Wi-Fi δικτύων με τις υποδομές ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024