Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα πρώτα... ξόρκια για τον δαίμονα των σκάνερ από την Xerox

Τα πρώτα… ξόρκια για τον δαίμονα των σκάνερ από την Xerox

Τα απαραίτητα... ξόρκια που θα απαλλάξουν όσα πολυμηχανήματα της Xerox επηρεάζονται από τον λεγόμενο «δαίμονα των σκάνερ» που αλλάζει αριθμούς και γράμματα σε σκαναρισμένα έγγραφα διαθέτει σταδιακά η κατασκευάστρια εταιρεία.

Στις 6 Αυγούστου 2013 Γερμανός επιστήμονας διαπίστωσε έκπληκτος πως πολυμηχανήματα αλλάζουν νούμερα στα έγγραφα που αντιγράφονται. Ο ίδιος σάρωσε μια αρχιτεκτονική κάτοψη και διαπίστωσε ότι το πλάτος ενός δωμάτιου είχε συρρικνωθεί μυστηριωδώς. Το πρόβλημα φαίνεται ότι αφορά το Jbig2, έναν αλγόριθμο συμπίεσης δεδομένων που αποτελεί βιομηχανικό στάνταρτ. Τέτοιοι αλγόριθμοι συμπίεσης χρησιμοποιούνται σε σαρωτές και σύγχρονα φωτοαντιγραφικά προκειμένου να μειώνουν το μέγεθος των παραγόμενων αρχείων. Ο Κρίζελ ανακάλυψε τον δαίμονα όταν σάρωσε μια αρχιτεκτονική κάτοψη, και διαπίστωσε έκπληκτος ότι το πλάτος ενός δωματίου είχε μειωθεί από τα 21,11 μέτρα στα 14,13 μέτρα.

Έπειτα από την αποκάλυψη ότι ορισμένα πολυμηχανήματά της… αλλάζουν αριθμούς και γράμματα στα έγγραφα που σαρώνουν, η αμερικανική Xerox διευκρίνισε ότι το πρόβλημα αφενός είναι γνωστό, αφετέρου εμφανίζεται μόνο στη περίπτωση που οι χρήστες αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Όπως διευκρίνισε η Xerox, το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο όταν οι χρήστες δημιουργούν ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων και αλλάξουν την ανάλυση της σάρωσης από το «υψηλό» στο «κανονικό». Αυτή η επιλογή εξυπηρετεί ιδιαίτερα όταν το αρχείο πρόκειται να αποσταλεί μέσω Διαδικτύου.

Η Xerox είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει την δυνατότητα ενημέρωσης λογισμικού, με την οποία όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα της μέγιστης συμπίεσης των αρχείων. Συνολικά 14 μοντέλα της Xerox που παρήχθησαν από το 2005 ως σήμερα προσφέρουν συμπίεση Jbig2. Δεν είναι γνωστό αν το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε μοντέλα άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο.

Πράγματι, στις 22 Αυγούστου ο επικεφαλής του τμήματος Office and Solutions στην Xerox, Ρικ Ντάστιν, ανακοίνωσε πως η εταιρεία άρχισε να διαθέτει ενημέρωση λογισμικού για τα πολυμηχανήματα που επηρεάζονται από το πρόβλημα στον αλγόριθμο.

  • Το software patch για κάθε MFP είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση www.xerox.com/scanpatch, τοποθεσία στην οποία διατίθεται επίσης έγγραφα αναφοράς με σχετικές λεπτομέρειες. Τα μοντέλα που επηρεάζονται ανήκουν στις οικογένειες Xerox ConnectKey, WorkCentre 75xx, WorkCentre 57xx και ColorQube 93xx.

Αναμένεται να ακολουθήσει η διάθεση νέων ενημερώσεων λογισμικού για τα υπολειπόμενα μοντέλα που επηρεάζονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Τέλος, η Xerox επισημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά στην λειτουργία της σάρωσης και δεν επηρεάζει την εκτύπωση, την αντιγραφή ή την αποστολή εγγράφων με φαξ. Η αδυναμία του βιομηχανικού προτύπου συμπίεσης αρχείων JBIG2 έγκειται στην προσπάθειά του να δημιουργήσει όσο το δυνατόν μικρότερα αρχεία μετά την σάρωση ενός εγγράφου και την αποθήκευσή του σε μορφή αρχείου PDF, κι αυτό καθώς επιχειρεί να αναγνωρίσει το μοτίβο κάθε χαρακτήρα. Όσο μικρότερος είναι ο χαρακτήρας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μην γίνει σωστό ταίριασμα ιδιαίτερα όταν η προκαθορισμένη ρύθμιση για το βαθμό συμπίεσης αλλάξει και οριστεί στην μέγιστη δυνατή συμπίεση. Στα πολυμηχανήματα της Xerox, ισχυρίζεται η εταιρεία, η προκαθορισμένη ρύθμιση είναι τέτοια ώστε να θεωρείται απίθανη η ατυχής αντικατάσταση χαρακτήρων.

Οι επίμαχες προκαθορισμένες ρυθμίσεις αφορούν στις ακόλουθες παραμέτρους και πρέπει να οριστούν στις ακόλουθες τιμές, σύμφωνα με την Xerox:

  • H ρύθμιση για την ποιότητα και το μέγεθος του παραγόμενου αρχείου πρέπει να οριστεί ως Higher (Quality/File Size, Higher).
  • H ανάλυση κατά την σάρωση εγγράφων πρέπει να είναι 200 dpi ή μεγαλύτερη (Resolution, «200 dpi or higher«).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024