Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Facebook συνιστά κίνδυνο για τα παιδιά, καταγγέλλουν γονείς θυμάτων

Το Facebook συνιστά κίνδυνο για τα παιδιά, καταγγέλλουν γονείς θυμάτων

Η μη κερδοσκοπική Παγκόσμια Συμμαχία ενάντια στην εκμετάλλευση ανηλίκων G.A.M.E. 4 Kids απευθύνει εκτενή ανοικτή επιστολή στον ιδρυτή, την διευθύνουσα σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι το Facebook συνιστά απειλή για τα παιδιά. Την 10σέλιδη σοκαριστική επιστολή συνυπογράφουν οι γονείς παιδιών που υπήρξαν θύματα του φαινομενικά αδιόρατου αυτού κινδύνου.

To Facebook συνιστά απειλή για τα παιδιά, υποστηρίζει η Παγκόσμια Συμμαχία ενάντια στην εκμετάλλευση ανηλίκων G.A.M.E. 4 Kids. Με παραδείγματα που εύκολα διασταυρώνονται, η παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση απευθύνει εκτενή ανοικτή επιστολή στον ιδρυτή του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την διευθύνουσα σύμβουλο Σέριλ Σάντμπεργκ και στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook. Την 10σέλιδη, σοκαριστική, επιστολή συνυπογράφουν επτά οικογένειες εφήβων που υπήρξαν θύματα του φαινομενικά αδιόρατου αυτού κινδύνου.

Θα έλεγε κανείς πως, προφανώς, οι γονείς παιδιών που τα περισσότερα αυτοκτόνησαν αφού προηγουμένως βασανίστηκαν και ταπεινώθηκαν online θα θεωρούσαν επικίνδυνο το Facebook. Φαίνεται όμως, πως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν άλλο λόγο: Το Facebook, λένε απευθυνόμενοι μάλλον σε άλλους γονείς και κηδεμόνες, δεν θα κάνει τίποτα για να προστατεύσει και τα δικά σας παιδιά. Δεν έχει την πρόθεση, ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα μέσα, θεωρεί ότι ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές ή ότι, τέλος πάντων, δεν το αφορά το τι συμβαίνει στα παιδιά στους κόλπους του γιατί είναι το μέσο, μια πλατφόρμα. Κι αυτό, πρέπει να το γνωρίζουν και τα παιδιά και οι γονείς τους.

Γονείς και ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η υπηρεσία απαντάει στις συνεχείς εκκλήσεις τους για αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η υπηρεσία σχετικά με την προστασία των ανήλικων μελών του, με παραπομπές στο FBI και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι καθορίζουν τις βέλτιστες σχετικές πρακτικές, τις οποίες ισχυρίζονται ότι ακολουθούν.

Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της να πείσει το Facebook να υλοποιήσει τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αναφοράς επικίνδυνων περιστατικών εναντίον παιδιών στο δίκτυό του. Προσάπτει δε, στους αρμόδιους στο Facebook αδιαφορία, στασιμότητα, ανικανότητα ακόμα και εθελοτυφλία ή άγνοια κινδύνου για όσα οι ίδιοι βλέπουν να συμβαίνει στα παιδιά στο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook δεν έχει καν την πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λένε, και απαντάει ότι θα ήταν ανέφικτο να χειριστεί τις -έτσι κι αλλιώς ατεκμηρίωτες, όπως ισχυρίζεται, καταγγελίες, λόγω όγκου.

Εντούτοις, η Συμμαχία για τα παιδιά αποδεικνύει στην επιστολή της πως το πρόβλημα δεν αφορά στην αδυναμία χειρισμού των πλήθους αναφορών: τρεις άνθρωποι στον ελεύθερο χρόνο τους μέσα σε μια μόλις εβδομάδα βρήκαν με ευκολία πως 200 άνθρωποι καταδικασμένοι για διάφορα εγκλήματα με θύματα παιδιά, καταχωρισμένοι σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιούν το Facebook για να συνεχίσουν την δράση τους όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο εξωτερικό. «Γιατί λοιπόν, το Facebook με την τεχνολογία και τους πόρους που αναμφισβήτητα διαθέτει, δεν κάνει το ίδιο ή και περισσότερα;», αναρωτιέται η GAME4kids.

Στην επιστολή γίνονται συνεχείς αναφορές στην ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για το περιεχόμενό της, ζητώντας από τους αρμόδιους ρυθμιστές να εντάξουν το Facebook στην κατηγορία των παραγωγών περιεχομένου, ώστε να πάψει να λογίζεται ως πλατφόρμα που δεν χρειάζεται να απολογείται για ό,τι βρίσκεται επάνω της.

Στην εκτενή λίστα με τα φαινόμενα που καταγγέλλει η Συμμαχία περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες σελίδες μίσους στο Facebook, στις οποίες χλευάζονται παιδιά με ασθένειες ή αναπηρίες. Σπάνια ανταποκρίνεται το Facebook για να τις διαγράψει, ακόμα και μετά από χιλιάδες αναφορές, καταγγέλλει και διερωτάται πως ορίζει η υπηρεσία τον όρο «hate speech».

Στο Facebook υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα troll ενηλίκων που σέρνονται από παιδικό προφίλ σε παιδικό προφίλ και κλέβουν τις φωτογραφίες εφήβων, τις οποίες στην συνέχεια πωλούν προς τέρψη των μελών ομάδων ενηλίκων.

Ακόμα, καταγγέλλεται ότι το Facebook αρνείται το αίτημα γονέων παιδιών που έφυγαν από την ζωή να κατεβάσει σελίδες αφιερωμένες στην μνήμη των παιδιών τους, στις οποίες αναρτώνται φωτογραφίες τους χωρίς την άδεια της οικογένειας.

Όμως, η μεγαλύτερη ίσως απειλή για τα παιδιά στο Facebook είναι το λεγόμενο cyberbullying, γνωστό ως ως κυβερνο-βασανισμός, ένα φαινόμενο για το οποίο η υπηρεσία δεν έχει δημιουργήσει αποτελεσματικό μηχανισμό αναφοράς και προστασίας των παιδιών, όπως μαρτυρούν οι γονείς των περισσότερων θυμάτων που συνυπογράφουν την επιστολή. Όσες αναφορές κι αν γίνουν, οι λογαριασμοί τους θα παραμείνουν ενεργοί, καταγγέλλει εκ πείρας η οργάνωση και το μπλοκάρισμα δεν σταματάει τον ταπεινωτικό διασυρμό των παιδιών στο μέσο. Τα παιδιά αυτοκτονούν επειδή τα κορόιδευαν στο Facebook και η υπηρεσία δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτό, γράφει η μητέρα του Todd Loik, ενός από τα θύματα του φαινομένου στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, τo GAME4kids αμφισβητεί το ρόλο της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει ορίσει για την ασφάλεια το Facebook, αφού «η δράση της περιορίζεται στο πρόσφατο θέμα του βίντεο αποκεφαλισμού».

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του G.A.M.E. 4 Kids.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024