Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κυρίαρχος κατασκευαστής συσκευών Android επενδύει στο ανοικτό Tizen OS

Ο κυρίαρχος κατασκευαστής συσκευών Android επενδύει στο ανοικτό Tizen OS

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια θα μοιράσουν Samsung Electronics, Intel και το Linux Foundation σε προγραμματιστές που θα αναπτύξουν τις καλύτερες, αυθεντικές, εφαρμογές για το νεότευκτο λειτουργικό σύστημα Tizen OS που θα ανέβουν στο Tizen Store. Η πρόσκληση στο Tizen App Challenge απευθύνεται σε προγραμματιστές από 22 χώρες, στην λίστα όμως δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια θα μοιράσουν Samsung Electronics, Intel και το Linux Foundation σε προγραμματιστές που θα αναπτύξουν τις καλύτερες, αυθεντικές, εφαρμογές για το νεότευκτο λειτουργικό σύστημα Tizen OS, οι οποίες θα ανέβουν στο Tizen Store, όταν και όποτε αυτό εγκαινιαστεί. Η πρόσκληση στο Tizen App Challenge έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013 απευθύνεται σε προγραμματιστές από 22 χώρες, στην λίστα όμως δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Οι συνεργάτες στο εγχείρημα διοργάνωσαν πρόσφατα συνέδριο προγραμματιστών στην Κορέα για να επιδείξουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας, ενός ανοικτού λειτουργικού συστήματος με πυρήνα Linux. Εντούτοις, η Samsung δεν έχει ακόμα διαθέσει το πρώτο smartphone ή/και tablet βασισμένο στην πλατφόρμα. Σημειωτέον πως η ανοικτή πλατφόρμα, που βασίζεται στην HTML5 και αναπτύσσεται εντός του Linux Foundation, μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο έξυπνα τηλέφωνα ή ταμπλέτες, αλλά και συστήματα ψυχαγωγίας στο αυτοκίνητο, netbook και Smart TV.

Ξέρετε ότι:

  • Εφαρμογές για Android τρέχουν στο Tizen OS
  • App για το Tizen OS γράφονται και σε HTML5 (υποστηρίζει CSS3, JQuery)
  • Εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο λειτουργικό της Samsung, το Bada, τρέχουν σε Tizen
  • Το Tizen OS αναφέρεται συχνά και ως Universal Operating System

Στην HTML5 βασίζεται και το Joola:

  • Χιλιάδες παραγγελίες για το Jolla, που θα τα βάλει με Androidειδή και iPhone Ενθαρρυντικό ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξαν για το ανοικτό Jolla, το smartphone που τρέχει το λειτουργικό που ανέπτυξαν πρώην μηχανικοί της Nokia, αφού η εταιρεία εγκατέλειψε το MeeGo για να στραφεί στα Windows Phone. H πρώτη φουρνιά Jolla με Sailfish OS εξαντλήθηκε και τώρα η φινλανδική εταιρεία ετοιμάζεται να στείλει 50.000 «γιόλα» που τρέχουν εφαρμογές για Android και Web apps HTML5, στους πρώτους ενθουσιώδεις χρήστες.


Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς αποτελούν μέλη της Tizen Association, με επικεφαλής κατασκευαστές όπως η Samsung, η Fujitsu, η Intel, η Huawei και εταιρείες επικοινωνιών όπως η Vodafone, η ιαπωνική NTT DoCoMo, η κορεάτικη SK telecom, η γαλλική Orange και άλλοι.

Πρόσφατα, η Localytics, μια ανερχόμενη εταιρεία στην ανάλυση δεδομένων από την χρήση app σε φορητές συσκευές, έκανε γνωστό πως «ζούμε στον κόσμο της Samsung», αφού η νοτιοκορεάτικη εταιρεία κυριαρχεί: Το 63% όλων των smartphone και tablet με Android φέρουν την επωνυμία της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Localytics, 8 στα 10 πιο δημοφιλή smartphone με Android κατασκευάστηκαν από την Samsung. Στην κατηγορία των tablet, οι ταμπλέτες της Samsung αποτελούν το 53% όλων των tablet με Android. H Localytics ομαδοποίησε ανά κατασκευαστή περισσότερες από 25 εκατομμύρια μοναδικές συσκευές την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2013.

Όπως αναλύει το Associated Press, παρά το ξεκάθαρο προβάδισμά της, η Samsung δεν κατορθώνει να το ρευστοποιήσει, αφού από τις συσκευές της εγγράφονται συνδρομητές και πελάτες στο Google Play (το κατάστημα εφαρμογών της Google για συσκευές Android, από το οποίο η Google παρακρατάει περί το 30% των εσόδων από την πώληση app) και άλλες υπηρεσίες του αμερικανικού κολοσσού. Αντίθετα, η Apple που διατηρεί υπό την στενή εποπτεία της όλο το οικοσύστημα (συσκευή, λειτουργικό, διαδικτυακές υπηρεσίες) κερδίζει πολλαπλώς από την διάθεση των συσκευών της, smartphone και tablet, υπολογιστών και συσκευών ψυχαγωγίας.

Η Microsoft, η οποία οδεύει προς την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Nokia, με τον επικεφαλής της, Στέφεν Έλοπ, να θεωρείται φαβορί για την θέση του CEO όταν ο Στ.Μπάλμερ αποχωρήσει, ακολουθεί ανάλογη στρατηγική: δικές της φορητές συσκευές Surface -θυμίζοντάς μας εδώ από καιρό ότι είναι και κατασκευαστής hardware- και σύντομα και smartphone από την δική της Nokia, δική της πλατφόρμα, δικές τις υπηρεσίες διάθεσης app, cloud computing κ.λπ. από τις οποίες έχει να κερδίσει τα μέγιστα, δημιουργώντας μια σταθερή οδό εισροής εσόδων προς τα ταμεία της.

Ομοίως, η Google έχει μάλλον προκαλέσει τους κατασκευαστές με την εξαγορά της Motorola -είτε το έκανε για τις πατέντες και την προάσπιση των συμφερόντων των συνεργαζόμενων κατασκευαστών, είτε για να διαθέσει τελικά τις δικές της συσκευές. Πάντως, η Google έχει κατορθώσει να συλλέξει χρήστες, δυνητικούς συνδρομητές των υπηρεσιών της από όλους τους κατασκευαστές που επέλεξαν το δικό της, αν και ανοικτό, Android.

Με αυτή την λογική, ξεχωρίζει η παρουσία και η επένδυση της Samsung στην πλατφόρμα Tizen και προκαλεί συνειρμούς για ενδεχόμενη απόσπασή της από το άρμα της Google. Από την άλλη, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για τους κατασκευαστές να μην βάζουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Παρεμπιπτόντως, ένα από τα νεότερα μέλη στην Ένωση Tizen είναι η Nokia.

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024