Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Smart TV με webOS αναμένεται να παρουσιάσει η LG στην CES 2014

Smart TV με webOS αναμένεται να παρουσιάσει η LG στην CES 2014

H LG Electronics έχει ήδη προαναγγείλει ότι το 2014 φέρνει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τις «έξυπνες» τηλεοράσεις της, με τεχνολογίες για την αναγνώριση προφορικών εντολών και κίνησης των δαχτύλων. Ο κορεάτης κατασκευαστής όμως, δεν έχει αποσαφηνίσει ποιο θα είναι το νέο OS των LG Smart TV, αν και είναι γνωστό ότι το 2013 πέρασε στα χέρια της το WebOS που είχε αναπτύξει περαιτέρω η Hewlett Packard αφού αποδέχτηκε την κληρονομιά της Palm το 2010.

H LG Electronics έχει ήδη προαναγγείλει ότι το 2014 φέρνει ένα νέο λειτουργικό σύστημα για τις «έξυπνες» τηλεοράσεις της, με τεχνολογίες για την αναγνώριση προφορικών εντολών και κίνησης των δαχτύλων. Ο νοτιοκορεάτης κατασκευαστής όμως, δεν έχει αποσαφηνίσει ποιο θα είναι το νέο OS των LG Smart TV, αν και είναι γνωστό ότι από τις 25 Φεβρουαρίου 2013 έχει περάσει στα χέρια της το WebOS που είχε αναπτύξει περαιτέρω η Hewlett Packard αφού αποδέχτηκε την κληρονομιά της Palm το 2010.

Συγκεκριμένα, η LG Electronics ανακοίνωσε λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2013 ότι στην επικείμενη έκθεση CES 2014 στο Λας Βέγκας θα κάνει επίδειξη των λειτουργιών προηγμένης αναγνώρισης ομιλίας και κίνησης των δαχτύλων των LG Smart TVs, λειτουργίες που έχουν ήδη επικυρωθεί από τον παγκόσμιο αναγνωρισμένο οργανισμό UL (Underwriters Laboratories) για προϊοντικές δοκιμές και έλεγχο. Οι τεχνολογίες αυτές θα είναι ενσωματωμένες στις νέες premium Smart TV της LG από το 2014 «με το νέο λειτουργικό σύστημα των Smart TV της LG», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε νωρίτερα πως η πρώτη Smart TV της LG με το WebOS θα παρουσιαστεί στην CES 2014, επικαλούμενη πληροφορία από άτομο προσκείμενο στην εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν smartphone του νοτιοκορεάτη κατασκευαστή με το WebOS.

H πρώτη φωτογραφία για την φημολογούμενη πρώτη τηλεόραση με WebOS από την LG έχει ήδη διαρρεύσει στο Διαδίκτυο:

H ΗP είχε διαθέσει ένα και μοναδικό tablet με το WebOS τον Φεβρουάριο του 2011 και δύο smartphone, το HP Veer και το HP Pre3. Στα εξαιρετικά φιλόδοξα όπως αποδείχτηκε σχέδιά της ήταν να διαθέτει από το 2012 όλα τα PC της με Windows αλλά και WebOS, ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στην συνέχεια, το λειτουργικό σύστημα έγινε ανοικτό, open source και μετά την εξαγορά η ανάπτυξή του πέρασε στην LG Electronics.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του WebOS

  • Το περιβάλλον εργασίας του WebOS επιχειρεί να λειτουργήσει ως μια αναπαράσταση του χώρου εργασίας («Office on the Go», το χαρακτήριζε η HP) και το λειτουργικό υποστηρίζει την εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών (multitasking).
  • Στο WebOS όλες οι εργασίες του χρήστη εμφανίζονται υπό μορφή καρτών, όχι ως εικονίδια εφαρμογών ή πολλαπλών αρχικών οθονών, όπως σε ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα. Έτσι, ο χρήστης διεκπεραιώνει εύκολα όλα όσα κάνει παράλληλα. Μάλιστα κάθε φορά που ξεκινά μια νέα λειτουργία, το λειτουργικό αναλαμβάνει να την εντάξει στην ίδια ομάδα ή «κάρτα δραστηριοτήτων», έτσι ώστε, για παράδειγμα, να συνυπάρχει στην ίδια κάρτα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια σχετική ιστοσελίδα.
  • Just Type: Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει e-mail, ένα μήνυμα, να ενημερώσει το status του, να αναζητήσει διαδικτυακούς προορισμούς χωρίς καν να ανοίξει την αντίστοιχη εφαρμογή, απλά ξεκινώντας την πληκτρολόγηση (Just Type). Ουσιαστικά, το λειτουργικό αναλαμβάνει να παρουσιάσει λίστα προγραμμάτων που μπορούν να δεχτούν το σχετικό input (Facebook status update, IM κ.λπ.).
  • Το λειτουργικό αναλαμβάνει να ομαδοποιήσει μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και IM από το ίδιο πρόσωπο σε μια ενιαία προβολή με δυνατότητα απόκρισης μέσω SMS, Google Talk, AIM και Yahoo! Messenger.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο WebOS παρουσίαζε η δυνατότητα να εναλλάσσεται η χρήση smartphone και tablet με την τεχνολογία TouchStone: ο χρήστης απαντά μια κλήση στο smartphone με WebOS και -ενώ βρίσκεται εντός εμβέλειας Wi-Fi- φέρνει κοντά το τηλέφωνο με το tablet WebOS ώστε η κλήση να μεταβιβαστεί σ’αυτό. Ομοίως, μπορεί να ξεκινά να διαβάζει μια ιστοσελίδα στο tablet με WebOS και να την παίρνει μαζί του στο smartphone με WebOS με τον ίδιο τρόπο: απλά φέρνοντας κοντά τις δύο συσκευές (υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σύνδεση Wi-Fi και χρησιμοποιείται ο ίδιος λογαριασμός WebOS).


Εκτός από την πρώτη τηλεόραση με το νέο λειτουργικό σύστημα, η LG έχει ήδη ανακοινώσει ότι την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παρουσιάσει το Chromebase, τον πρώτο υπολογιστή All-In-One που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Google Chrome. Ακόμα, στο Λας Βέγκας η LG θα παρουσιάσει την πρώτη κυρτή τηλεόραση στον κόσμο, με αναλογία διαστάσεων 21:9, την CURVED ULTRA HD TV, την νεότερη προσθήκη της LG στον κατάλογο των premium τηλεοράσεων και την μεγαλύτερη κυρτή τηλεόραση που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με διαγώνιο που φτάνει τις 105 ίντσες. Ανάλογη παρουσίαση αναμένεται από την Samsung Electronics. Σχέδια για το δικό της λειτουργικό σύστημα τηλεοράσεων και ίσως όχι μόνο αναμένεται και από την Samsung, γνωστό ήδη ως Tizen.

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024