Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δείτε τι σημαίνει φυσική επικοινωνία με τις μηχανές, λέει η Intel από την CES

Δείτε τι σημαίνει φυσική επικοινωνία με τις μηχανές, λέει η Intel από την CES

Πραγματικά παραδείγματα έδωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Intel της τεχνολογίας Real Sense, με την οποία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα μπορούμε να μιλάμε στους υπολογιστές μας, να μεταδίδουμε ζωντανά σε πραγματικό χρόνο 3D, να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια με τα χέρια και τα δάκτυλά μας, να ζωντανεύουμε τις εικόνες ενός έντυπου παιδικού παραμυθιού και να επεμβαίνει το παιδί με αυτές.  Όλα αυτά, δεν έκαναν καμία εντύπωση στο 5χρονο κορίτσι που συμμετείχε στην επίδειξη του Μούλι Ίντεν.

Πραγματικά παραδείγματα της τεχνολογίας Real Sense έδωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Intel, με την οποία στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον υπολογιστές κάθε λογής αποκτούν «πραγματικές ανθρώπινες αισθήσεις».

Δεν είναι μακριά η εποχή που θα μπορούμε να μιλάμε στους υπολογιστές μας, να μεταδίδουμε ζωντανά κινούμενη εικόνα σε πραγματικό χρόνο και σε 3D, να παίζουμε βιντεοπαιχνίδια με τα χέρια και τα δάκτυλά μας χωρίς να αγγίζουμε την οθόνη ή που οι εικόνες ενός έντυπου παιδικού παραμυθιού θα ζωντανεύουν. Πιο εντυπωσιακό απ’όλα, το 5χρονο κορίτσι που συμμετείχε στην επίδειξη του Μούλι Ίντεν δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου.

Η αφή είναι σίγουρα καλύτερη μέθοδος επικοινωνίας με τους υπολογιστές μας, σε σχέση με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, δεν είναι όμως ο φυσικός τρόπος που αλληλεπιδρά ο άνθρωπος με τα πράγματα. Φυσικός τρόπος επικοινωνίας είναι όταν ένας βάτραχος βλέπει στην οθόνη μια εικονική μύγα και ενστικτωδώς απλώνει την γλώσσα του για την φάει, είπε ο ισραηλινός μηχανικός της Intel στις 6 Ιανουαρίου 2014 κατά την πρώτη παρουσίαση της Intel στην διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

Διαβάστε επίσης:

Ένα από τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσει η Intel -σε συνεργασία με πλήθος γνωστών κατασκευαστών υπολογιστών που κατονομάστηκαν- είναι μια εξαιρετικά λεπτή κάμερα 3D, ενσωματωμένη σε εξίσου λεπτά μηχανήματα, όπως ένα σύστημα 2 σε 1 της Dell το πρότυπο του οποίου ήταν προς επίδειξη στην έκθεση.

  • H Intel παρουσίασε την πρώτη Intel RealSense 3D κάμερα με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει στους αισθητήρες βάθους και στις κάμερες full 1080p. H κάμερα έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει την κίνηση ακόμα και των δαχτύλων, την έκφραση του προσώπου (συναισθήματα), φέρνοντας πιο κοντά την επικοινωνία με τις μηχανές μέσω χειρονομιών. Η αίσθηση του βάθους επιτρέπει στο παρασκήνιο να απομονώνεται από το προσκήνιο, στοιχείο απαραίτητο για την βελτιστοποίηση του ελέγχου. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει επίσης το ακριβές σκανάρισμα τρισδιάστατων αντικειμένων και στην συνέχεια την εκτύπωσή τους σε εκτυπωτές 3D -η Intel αναφέρθηκε στην συνεργασία της με τον κορυφαίο κατασκευαστή 3D Systems (3DS). Το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η 3DS θα διαθέσει λογισμικό Sense για την σάρωση, την επεξεργασία και την εκτύπωση αντικειμένων από τους εκτυπωτές της, για τα πρώτα συστήματα με την κάμερα βάθους της Intel.
  • Τα πρώτα συστήματα με την κάμερα Intel RealSense 3D αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2014 από τις Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo και NEC. Επί σκηνής CES 2014, η Intel επέδειξε επτά διαφορετικές συσκευές με την κάμερα αυτή από τις Dell, Lenovo και Asus.

Μια από τις συνέπειες που θα έχει η ενσωμάτωση μιας τέτοιας κάμερας από τους κατασκευαστές είναι, όπως έδειξε ο ειδικός της Intel, ότι ο χρήστης θα μπορεί να αλλάζει κατά βούληση ό,τι βρίσκεται πίσω του κατά την διάρκεια μιας βιντεοκλήσης μέσω Skype ή Lync, καθιστώντας το video blogging ανταγωνιστικό ενός που γίνεται σε στούντιο. Επίσης, η κάμερα καταγράφει το βάθος και το χρώμα του αντικειμένου που βλέπει, με αποτέλεσμα το λογισμικό να του επιτρέπει να ορίσει κατά βούληση την εστίαση στο επιθυμητό αντικείμενο.

Σε ότι αφορά την «ακοή» των υπολογιστών και τον χειρισμό με φωνητικές εντολές, η Intel έδειξε την νεότερη έκδοση του λογισμικού Dragon Assistant της Nuance, το οποίο επέτρεψε την αναπαραγωγή μουσικής του Έλβις Πρίσλεϊ μετά από προφορική εντολή του χρήστη και έξυπνη αναζήτηση τοπικά και διαδικτυακά, την εύρεση τοπικού εστιατορίου για χούμους και άλλα.

Εντυπωσιακά ήταν τα παραδείγματα χρήσης των χαρτών της Google σε επίπεδο δρόμου με το βλέμμα. Η γωνία προβολής του χάρτη άλλαζε ανάλογα με το που κοιτούσε ο χρήστης -δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω-, κάτι που έγινε εφικτό με την κάμερα 3D που κατέγραφε με ακρίβεια και μετέφερε με την απαιτούμενη ταχύτητα, προς τα πού έστρεφε το βλέμμα του ο χρήστης. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν το παιχνίδι με τα χέρια: ο χρήστης μπορούσε να κατευθύνει ένα εικονικό αεροπλάνο σε μια εναέρια μάχη κουνώντας το χέρι του και πυροβολούσε σαν να κάνει μαγικά ή σήκωνε τον εικονικό χαρακτήρα με τα δάκτυλά του για να τον περάσει από ένα φαράγγι.

Η ίδια κάμερα χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει στον εικονικό κόσμο ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού ένα 5χρονο κορίτσι, που απάντησε ότι πράγματι γαργαλιέται όταν ο ήρωας ανέβηκε στο εικονικό χέρι της, ενώ ακουμπούσε στο γραφείο του υπολογιστή της. Ή, όταν περιέστρεφε με τα χέρια της ένα εικονικό καρουζέλ από το παραμύθι που της διάβαζε η μητέρα της λίγο πριν κοιμηθεί. Η Intel έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Scholastic, για την έκδοση δημοφιλών εκπαιδευτικών τίτλων παιχνιδιών που αξιοποιούν την κάμερα βάθους της Intel.

Σας προτείνουμε να δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του Mooly Eden, Intel Senior Vice President and General Manager Perceptual Computing, διάρκειας περίπου 46 λεπτών.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024