Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tablet στις 12,2 ίντσες με ανάλυση 4 εκατομμύρια pixel από την Samsung

Tablet στις 12,2 ίντσες με ανάλυση 4 εκατομμύρια pixel από την Samsung

Ταμπλέτες με διαγώνιο οθόνης μεγαλύτερη από 30 εκατοστά παρουσίασε η Samsung στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στον κόσμο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, στην Νεβάδα των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα τάμπλετ με οθόνες WQXGA ανάλυσης 2560x1600 εικονοστοιχείων δηλαδή περισσότερα από 4 εκατομμύρια pixel θα αποτελέσουν το πρότυπο της νέας χρονιάς, εκτιμά ο κορυφαίος κατασκευαστής.

Ταμπλέτες με διαγώνιο οθόνης μεγαλύτερη από 30 εκατοστά παρουσίασε η Samsung στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στον κόσμο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, στην Νεβάδα των ΗΠΑ. Τα μεγαλύτερα τάμπλετ με οθόνες WQXGA ανάλυσης 2560×1600 εικονοστοιχείων δηλαδή περισσότερα από 4 εκατομμύρια pixel θα αποτελέσουν το πρότυπο της νέας χρονιάς, εκτιμά ο κορυφαίος κατασκευαστής.

Συγκεκριμένα, η Samsung Electronics αποκάλυψε στην CES 2014 τις «επαγγελματικές» σειρές tablet Samsung Galaxy NotePRO και Galaxy TabPRO, χωρίς ωστόσο να απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, αλλά σε όλα τα γούστα και σε όλα τα σενάρια χρήσης, όπως επισημαίνεται ποικιλοτρόπως. Το νέο NotePro θα διατεθεί μόνο στις 12,2 ίντσες. Το TabPRO θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις -12,2, 10,1 και 8,4 ίντσες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «κρυστάλλινη καθαρότητα» της οθόνης WQXGA των νέων Galaxy, όχι όμως μόνο εκεί. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε tablet στις 12,2 ίντσες WQXGA Widescreen με λόγο θέασης 16:10, με ανάλυση της εικόνας κατά 2560 pixel οριζόντια και κατά 1600 pixel κάθετα, δηλαδή σε 4 εκατομμύρια pixel. Μια τέτοια οθόνη θεωρείται ιδανική για την θέαση ταινιών σε υψηλή ευκρίνεια Full HD, επισημαίνει ο κατασκευαστής και προσθέτει πως η σημαντική αυτή αύξηση της επιφάνειας συνοδεύεται από ένα κομψό, λεπτό και ελαφρύ πλαίσιο.

Έχοντας κατά νου το αναγνωρίσιμο στήσιμο των περιοδικών, η Samsung διαμόρφωσε ένα περιβάλλον που κάνει τις ειδήσεις και την ροή από επιλεγμένες κατά βούληση πηγές να μοιάζουν με περιοδικό, με λειτουργίες διαχείρισης διαθέσιμες στο dashboard του Magazine UX. Η μεγαλύτερη οθόνη πλησιάζει το μέγεθος περιοδικού και έτσι η εμπειρία δανείζεται κάτι από το παρελθόν για να περάσει στο μέλλον.

Η Samsung τονίζει ότι τα TabPRO και NotePRO θα κυκλοφορήσουν με πλούσιο ήδη περιεχόμενο και παραπομπές σε επιπλέον υλικό που θα διατίθεται δωρεάν. Τα «εργαλεία παραγωγικότητας» που φέρουν τα νέα Galaxy είναι η δυνατότητα χωρισμού της οθόνης σε τέσσερα παράθυρα (Multi Window), το εκτεταμένο λόγω μεγαλύτερης οθόνης εικονικό πληκτρολόγιο που υποστηρίζει το λεγόμενο haptic feedback (απτική ανατροφοδότηση), δηλαδή δόνηση κατά το άγγιγμα των εικονικών του πλήκτρων ώστε να θυμίζει την εμπειρία ενός φυσικού πληκτρολογίου. Επίσης, το νέο NotePRO συνοδεύεται από το S Pen, το μαγικό ραβδάκι της Samsung, που ενεργοποιεί έξυπνες λειτουργίες όπως το Action Memo (μια περιοχή της οθόνης για τήρηση πρόχειρων σημειώσεων, όπως για παράδειγμα η σημείωση ενός αριθμού τηλεφώνου), το Scrapbook (μια λειτουργία που μοιάζει να συγκεντρώνει μικρά κίτρινα σημειωματάκια από το Web, ως παραπομπές στις σχετικές σελίδες φωτογραφιών, βίντεο ή κειμένου), το Screen Write (καταγράφει ό,τι εμφανίζεται την τρέχουσα στιγμή στην οθόνη ως screenshot, συμπληρώνοντάς το με χειρόγραφες σημειώσεις με το πενάκι) και το S Finder για αναζήτηση παντού. Τέλος, το μέγεθος των νέων tablet της Samsung επιτρέπει το λεγόμενο Pen Window, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει με τη γραφίδα ένα παράθυρο στην οθόνη και να τρέξει παράλληλα με ό,τι άλλο εκτελείται κάποιες χρηστικές εφαρμογές, όπως το YouTube, η αριθμομηχανή, το πρόγραμμα πλοήγησης και η διεξαγωγή κλήσεων. Ακόμα, τα νέα Galaxy θα έρθουν με την εφαρμογή Remote PC που επιτρέπει την απομακρυσμένη επικοινωνία με PC για την επεξεργασία και αποθήκευση αρχείων.

Παρεμπιπτόντως, το θυμάστε αυτό;

  • 25 Ιουνίου 2013: Υβριδικό και… αιρετικό το ATIV Q τρέχει Windows 8 και Android 4.1 H Samsung Electronics προσέθεσε στην σειρά ATIV ένα, μάλλον αιρετικό, tablet που τρέχει Windows 8 αλλά και Android 4.1 Jellybean. Ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί σε περιβάλλον Android με ένα άγγιγμα είτε από το desktop από την οθόνη Start των Windows 8 και να έχει στην διάθεσή του αρχεία και φακέλους από τα Windows 8 στο Android.


Τέλος, η Samsung για πρώτη φορά χρησιμοποιεί την πλατφόρμα διεξαγωγής βιντεοκλήσεων της Cisco, WebEX. Είναι η πρώτη φορά σε ταμπλέτα Android που ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί ό,τι προβάλλεται στην οθόνη του και μέσω διαδικτυακών συσκέψεων οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη να μοιραστούν περιεχόμενο χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος διακομιστής ή δίκτυο.

Το πλούσιο περιεχόμενο στο οποίο αναφέρεται με ιδιαίτερη έμφαση η Samsung αφορά προπληρωμένες συνδρομές σε υπηρεσίες όπως Bitcasa, Bloomberg Businessweek, Blurb, Cisco WebEx Meetings, Dropbox, Easilydo Pro for Tablet, Evernote, Hancom Office for Android, LinkedIn, LIVESPORT.TV, NY Times, Oxford Advanced Learner’s A-Z, και Sketchbook Pro. Το περιεχόμενο θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο η Samsung δηλώνει πως η αξία των συνδρομών σε υπηρεσίες περιεχομένου που θα διαθέτει μέσω των tablet της θα ξεπερνάει τα 700 δολάρια.


Στον πίνακα αυτόν εμφανίζονται οι προπληρωμένες συνδρομές υπηρεσιών για κατόχους Samsung Galaxy NotePRO και TabPRO, ωστόσο η διαθεσιμότητα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες από τις υπηρεσίες αυτές είτε δεν απευθύνονται, ή δεν μπορεί να είναι διαθέσιμες σε όλους τους κατόχους των NotePRO και TabPRO.

Τα οκταπύρηνα (ή τετραπύρηνα ανάλογα με την έκδοση) tablet αναμένεται να κυκλοφορήσουν άμεσα εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 και θα φέρουν Android 4.4, KitKat. Σε ότι αφορά την συνδεσιμότητα, το NotePRO υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο WiFi 802.11ac MIMO με υποστήριξη και των δύο ζωνών συχνοτήτων , Bluetooth 4.0, WiFi Direct και έχουν θύρα USB 3.0. Επίσης, στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους ξεχωρίζουν η RAM 3GB και η απουσία «μικρών» μοντέλων 16GB (μόνο 32 ή 64GB με δυνατότητα προσθήκης microSD). Τα μοντέλα 12,2 ιντσών έχουν μπαταρία 9500 mAh και RAM 3GB, ενώ στα μικρότερα TabPRO μειώνονται τα μιλιαμπερόρια και η μνήμη άμεσης προσπέλασης και δεν υπάρχει USB 3.0.

Όλα τα νέα μοντέλα φέρουν τον Exynos 5 Octa χρονισμένους υψηλότερα όταν πρόκειται για μοντέλο WiFi ή χαμηλότερα όταν πρόκειται για μοντέλο 3G (στις εκδόσεις LTE χρησιμοποιούνται Qualcomm Snapdragon, όπως και στο μοντέλο TabPRO των 8,4 ιντσών).

Ξέρετε τι σημαίνει Octaπύρηνος, Exyπνος και Πράσιnos;

  • Ο Exynos 5 Ocra είναι ένα SoC (system on a chip application processor) που αποτελείται από οκτώ πυρήνες. Tέσσερις «μεγάλοι» ARM Cortex-15 αναλαμβάνουν τις απαιτητικές σε επεξεργαστική ισχύ διεργασίες. Τέσσερις «μικροί» Cortex-7 εξυπηρετούν τον μικρότερο, συνήθη φόρτο εργασίας (δηλαδή, την πλειονότητα των διεργασιών). Κάθε πυρήνας είναι βελτιστοποιημένος για διαφορετικές διεργασίες και μπορεί να λειτουργούν όλοι μαζί.
  • Τα tablet 12,2 ιντσών έχουν διαγώνιο περίπου 31 εκατοστών, όταν ένα 10άρι έχει διαγώνιο 25,65 εκατοστά και ένα tablet 7 ιντσών, 17,78 εκατοστά.
  • KitKat, το λειτουργικό που θα τρέχει σε όλα τα smartphone με Android του 2014 Το KitKat ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές αναζήτησης στο Google και φέρνει χρήσιμες πληροφορίες μέσω της υπηρεσίας Google Now στην αριστερότερη αρχική οθόνη του λειτουργικού. Ενδιαφέρουσες αλλαγές έχουν γίνει στην αναγνώριση του καλούντος, με το KitKat να αναζητά τον αριθμό κλήσης σε παρακείμενες «γνωστές του» επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στους Χάρτες του. To Android 4.4 υποστηρίζει την ταχύτερη εναλλαγή μεταξύ app που τρέχουν παράλληλα (multitasking) και, σύμφωνα με την Google, ελέγχεται πλήρως με την φωνή. «Δεν χρειάζεται καν να αγγίξετε την οθόνη. Από οποιαδήποτε αρχική οθόνη ή από το Google Now, πείτε «Ok, Google» για να ζητήσετε να γίνει μια αναζήτηση στο Google, να στείλετε ένα μήνυμα, να ζητήσετε οδηγίες πλοήγησης ή να ακούσετε μουσική».

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024