Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Google αποσύρει επεκτάσεις του Chrome λόγω ύπουλης διανομής adware

H Google αποσύρει επεκτάσεις του Chrome λόγω ύπουλης διανομής adware

H Google απέσυρε δύο επεκτάσεις για τον browser Chrome από το Chrome Web Store μετά από καταγγελίες ότι δεν εξυπηρετούσαν μόνο τον δεδηλωμένο σκοπό τους αλλά προσέθεταν πληρωμένες διαφημίσεις σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης. Τα επίμαχα extentions είναι το Feedly και το Tweet This Page.

H Google απέσυρε δύο επεκτάσεις για τον browser Chrome από το Chrome Web Store μετά από καταγγελίες ότι δεν εξυπηρετούσαν μόνο τον δεδηλωμένο σκοπό τους αλλά περιελάμβαναν κώδικα που έφερνε πληρωμένες διαφημίσεις σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης. Τα επίμαχα extensions είναι το Add to Feedly και το Tweet This Page, τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

  • Τα extensions ή επεκτάσεις του Chrome είναι προγράμματα -συνήθως δωρεάν- που εκτελούνται στον browser και προσθέτουν σε αυτόν κάποιες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μια επέκταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαιρεθεί ο Chrome μόνιμα από την εξατομίκευση των διαφημίσεων στο διαδίκτυο με την εναπόθεση cookie. Μια άλλη προέκταση μπορεί να επιτρέπει την λήψη και αποθήκευση screenshot ενός δικτυακού τόπου με ένα κλικ, άλλη την αποθήκευση αποσπασμάτων από ιστοσελίδων, ή την ανάγνωση τους κ.ά.

H απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη μετά την ομολογία του προγραμματιστή που έγραψε τον κώδικα του Feedly -μιας επέκτασης που επέτρεπε στον χρήστη του Chrome να εγγραφεί συνδρομητής στο RSS feed οποιουδήποτε δικτυακού τόπου με ένα κλικ, η οποία αξιοποιήθηκε από 30.000+ χρήστες όταν η Google απέσυρε τον δικό της Google Reader. Ο Amit Agarwal γράφει δηλώνοντας μετάνοια πως, η συγγραφή μερικών γραμμών κώδικα για το Feedly του εξασφάλισε λίγους μήνες μετά την δημοσίευση της επέκτασης στο διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών του Chrome ένα τετραψήφιο ποσό από άγνωστη εταιρεία για την μεταβίβαση της κυριότητάς του. Τα σχόλια των χρηστών όμως που ακολούθησαν απέδειξαν ότι ο νέος ιδιοκτήτης της επέκτασης είχε εισάγει, εν αγνοία των χρηστών του, κώδικα που άλλαζε τις παραπομπές στις ιστοσελίδες που επισκέπτονταν σε adware, κοινώς διαφημιστικά μηνύματα συνεργαζόμενων εταιρειών. Το γεγονός φανέρωσε μια αδυναμία του συστήματος του Chrome που επιτρέπει την αυτόματη ανανέωση του κώδικα των επεκτάσεων μαζί με τις ενημερώσεις του browser και μάλιστα σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές με Chrome που χρησιμοποιεί ο ίδιος χρήστης.

  • Το Adware είναι λογισμικό που αναλαμβάνει να προβάλλει ή να κατεβάζει διαφημιστικό υλικό όταν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο Ίντερνετ, αποφέροντας αυτομάτως έσοδα στον διανομέα του.

Εκτός από το Feedly, ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για το Tweet this Page που επέτρεπε την δημοσίευση tweet με ένα κλικ στο ομώνυμο κουμπί που προστίθεται στον browser. Η μαρτυρία και άλλων προγραμματιστών που απέρριψαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά -όπως το εξαψήφιο ποσό που απέρριψαν οι δημιουργοί του Honey, και το αποκάλυψαν στο Reddit– για ανάλογες προσπάθειες από εταιρείες διάθεσης adware υποδεικνύουν ότι η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα, σχολιάζει το Ars Technica.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η Google είχε ανακοινώσει ότι θα αλλάξει σταδιακά έως τον Ιούνιο του 2014 η πολιτική της σχετικά με την διάθεση επεκτάσεων στο Chrome Web Store και θα απαιτεί από τους developer να δηλώνουν με απόλυτη σαφήνεια τον έναν και μοναδικό σκοπό του extension.

  • Για να δείτε τις επεκτάσεις που έχετε εγκαταστήσει στον Chrome γράψτε στην γραμμή διευθύνσεων chrome://extensions/, απ΄όπου μπορείτε να επιλέξετε να τις απενεργοποιήσετε ή να επιθεωρήσετε τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Η χαρτογράφηση θα ανοίξει το δρόμο προς νέες γνώσεις για τη λειτουργία και τις ασθένειες του εγκεφάλου για τις οποίες οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024