Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα «30 χρόνια Mac» γιορτάζει η Apple

Τα «30 χρόνια Mac» γιορτάζει η Apple

Τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή Mac γιορτάζει στις 24 Ιανουαρίου 2014 η Apple. Στο apple.com δημοσιεύεται ένα χρονοδιάγραμμα των μοντέλων Mac που κυκλοφόρησαν έκτοτε και η εταιρεία εκφράζει την πεποίθηση πως ικανοποίησε την υπόσχεσή της να θέσει στην διάθεση όλων την δημιουργική δύναμη της τεχνολογίας.

Τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή Mac γιορτάζει στις 24 Ιανουαρίου 2014 η Apple. Στο apple.com δημοσιεύεται ένα χρονοδιάγραμμα των μοντέλων Mac που κυκλοφόρησαν έκτοτε και η εταιρεία εκφράζει την πεποίθηση πως ήταν εκείνη που ικανοποίησε την υπόσχεσή της «να θέσει στην διάθεση όλων την δημιουργική δύναμη της τεχνολογίας».

Ο Macintosh, «ο υπολογιστής που άλλαξε τα πάντα», σύμφωνα με την Apple, γεννήθηκε το 1984. Ένα χρόνο μετά τον διαδέχτηκε ο Macintosh XL που χρίζεται «πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική». Στον Macintosh Plus αποδίδεται η μετάβαση στην σχεδίαση (1987), στον Macintosh II του 1988 η αξιοποίηση της δύναμης των data, στον Macintosh IIx η απελευθέρωση της τυπογραφίας με την δημιουργία μιας γραμματοσειράς για τα κορεάτικα, στον πρώτο φορητό Macintosh Portable το 1989 η γέννηση του Photoshop, στον Macintosh LC έναν χρόνο αργότερα η δυνατότητα των παιδιών να ζωγραφίζουν (Kid Pix) με το timeline να συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συνοδεύεται από τις μαρτυρίες προσώπων που εμπιστεύτηκαν τον υπολογιστή της Apple και φτάνει έως τον Mac Pro, τον οποίο χαρακτηρίζει όχι μόνο ως ένα τεράστιο άλμα εμπρός αλλά και ως μια αλλαγή κατεύθυνσης στην ιστορία των υπολογιστών.

Η Apple καλεί τους επισκέπτες του εορταστικά ντυμένου δικτυακού της τόπου να γράψουν για τον πρώτο τους Mac, και παρουσιάζει ένα γράφημα που δείχνει την αλλαγή στην χρήση των Mac από το 1984 μέχρι σήμερα (από την χρήση στην εκπαίδευση τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του μέχρι την χρήση για την πρόσβαση στο Ίντερνετ το 2013).

Τέλος, η εταιρεία έχει ανεβάσει ένα επετειακό βίντεο για τα 30 χρόνια Mac με τον τίτλο «30 χρόνια καινοτομίας»:

Παρεμπιπτόντως, το πρώτο IBM PC «γεννήθηκε» στις 8 Αυγούστου 1981 και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στις ΗΠΑ. Το 1982 κυκλοφόρησε ο Commodore 64, το 1983 ανακοινώθηκαν τα πρώτα Windows και το 1984, όταν παρουσιάστηκε ο πρώτος Macintosh, κυκλοφόρησε το πρώτο IBM Portable PC. To 1987 οι πωλήσεις IBM PC έφτασαν στο ορόσημο του 1.000.000 τεμαχίων. Το 1991 ο Λ.Τόρβαλντς ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση του πυρήνα του «ανοικτού» Linux και το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο Sony Playstation.

Εν τω μεταξύ, η κόντρα Mac vs. PC μπορεί να μην έχει σταματήσει -αν και το ενδιαφέρον σήμερα μάλλον στρέφεται στα smartphone και τα tablet (Apple iOS vs. Google Android) αντί, μεταξύ των Windows 8.1 και του OS X Mavericks.

Πάντως τα 24 επεισόδεια της καμπάνιας της Apple «Get a Mac» (2006-2010), με πρωταγωνιστές τον Mac και τον PC («Ι’m a Mac, I’m a PC») παραμένουν απολαυστικά, αν και επισήμως έχουν «κατέβει» από το κανάλι της Apple στο YouTube και τον δικτυακό της τόπο.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024