Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Sony εγκαταλείπει τα PC - Τέλος εποχής  για τα VAIO

Η Sony εγκαταλείπει τα PC – Τέλος εποχής για τα VAIO

Αφού διέψευσε την πληροφορία που την έφερε να πουλάει και εκείνη στην Lenovo το τμήμα PC, η Sony Corporation ανακοίνωσε από το Τόκιο ότι τα VAIO θα περιέλθουν σύντομα στην Japan Industrial Partners, με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας να τοποθετείται στο τέλος Μαρτίου 2014.

Αφού διέψευσε την πληροφορία που την έφερε να πουλάει και εκείνη στην Lenovo το τμήμα PC, η Sony Corporation ανακοίνωσε από το Τόκιο ότι τα
VAIO θα περιέλθουν σύντομα σε επενδυτικό οίκο στην Ιαπωνία, και συγκεκριμένα στην Japan Industrial Partners (JIP). Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας τοποθετείται στο τέλος Μαρτίου 2014.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία ενημέρωσε τους μετόχους της ότι θα σημειώσει ζημία 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οικονομικά του έτους ως αποτέλεσμα της εξόδου της από την αγορά PC. Σημείωσε ωστόσο ότι η απόλυση 5.000 υπαλλήλων της θα μειώσει τα έξοδά της κατά 1 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2015. Το ύψος της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, αν και λέγεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 40-50 δισ. γιεν, δηλαδή 400-500 εκατομμύρια δολάρια (λιγότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ). Συγκριτικά, το 2004 η Lenovo είχε εξαγοράσει το τμήμα IBM PC για 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια και νωρίτερα η Hewlett Packard την Compaq για 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δραστικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία προσωπικών υπολογιστών, η Sony διέκρινε ότι η «βέλτιστη λύση» ήταν να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στα smartphone και τα tablet και να εγκαταλείψει εξ ολοκλήρου την σχεδίαση και κατασκευή PC. Μετά την διάθεση της σειράς προϊόντων για την άνοιξη του 2014, η Sony αποσύρεται πλήρως από τον τομέα PC.

VAIO PC στην Ιαπωνία από εταιρεία της JIP

Στο σχετικό συμφωνητικό που συνυπέγραψαν στις 6 Φεβρουαρίου 2014 οι δύο εταιρείες, προβλέπεται ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2014, αφού προηγουμένως η JIP συστήσει μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει το τμήμα VAIO PC.

  • H νέα αυτή εταιρεία θα αναλάβει όλες τις σχετικές δραστηριότητες, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή των υπολογιστών που θα συνεχίσουν να φέρουν την επωνυμία VAIO.
  • Αφού επανεκτιμήσει τις οικογένειες προϊόντων του υπάρχοντος τμήματος, η νέα εταιρεία θα εστιάσει στην πώληση υπολογιστών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ιαπωνία, με βραχυπρόθεσμο στόχο να διασφαλίσει σταθερά κέρδη.
  • Η έδρα της νέας εταιρείας θα παραμείνει στην έδρα του τμήματος PC της Sony στην Ιαπωνία -στο Nagano Technology Site (Azumino City, Nagano Prefecture), όπου θα προσληφθούν μόλις 250-300 υπάλληλοι του σημερινού τμήματος.
  • Την λειτουργία της νέας εταιρείας θα χρηματοδοτήσει η JIP, με την Sony να επενδύει 5% του κεφαλαίου εκκίνησης.

To 2013 οι κατασκευαστές είδαν τις πωλήσεις τους να σημειώνουν την μεγαλύτερη μείωση στα χρονικά του PC

To 2014 ξεκίνησε με ιδιαίτερους τριγμούς στην βιομηχανία. Μετά την εξαγορά του IBM PC το 2004, η Lenovo αποκτά και τους server αρχιτεκτονικής x86 της IBM. Λίγο αργότερα, ανακοινώνει την αναδιοργάνωσή της για την εποχή «PC+» και με μια επιθετική κίνηση ο μεγάλος παίκτης από την Κίνα μπαίνει στην αρένα των smartphone εξαγοράζοντας αυτή τη φορά την Motorola από την Google.

Παράλληλα, η Microsoft βρίσκει έπειτα από μήνες αναζήτησης το πλέον κατάλληλο στέλεχος για να την οδηγήσει στην εποχή μετά το PC στο πρόσωπο του Ινδού Σάτια Ναντέλλα, στέλνοντας ένα μήνυμα από το cloud. Με μια μη αναμενόμενη κίνηση, επαναφέρει στην καθημερινότητά της μια φιγούρα γνωστή, τον συνιδρυτή της Μπιλ Γκέιτς που είχε πάψει να ασχολείται πλήρως εκεί επί πολλά χρόνια. «Εάν δεν έχεις να φας, δεν σου προσφέρει τίποτα το Ίντερνετ», είχε πει πρόσφατα ο επί σειρά ετών πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος από τα πενήντα του είχε αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Η βιομηχανία των υπολογιστών αλλάζει και τα Windows 8 μάλλον δεν ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η επί χρόνια κυρίαρχη εταιρεία στους κατασκευαστές PC. Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία μελετών IDC κατέγραψε πως τα Windows 8 κατακρημνίζουν την αγορά PC.

To 2013 οι κατασκευαστές PC είδαν τις πωλήσεις τους να σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του προσωπικού υπολογιστή. Ολόκληρη την χρονιά διατέθηκαν παγκοσμίως περίπου 316 εκατομμύρια υπολογιστές με τις Lenovo-Hewlett Packard στην κορυφή, την Dell, την Acer, την Asus και την Toshiba να απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα μερίδια, όταν η συνολική πτώση έφτανε το -10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024