Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λογοκρισία εκτός Κίνας στα αποτελέσματα του Bing αποδίδεται στην Microsoft

Λογοκρισία εκτός Κίνας στα αποτελέσματα του Bing αποδίδεται στην Microsoft

Σε σφάλμα του συστήματος απέδωσε η Microsoft την παράλειψη κάποιων αποτελεσμάτων αναζήτησης για το "Dalai Lama" από χρήστες εκτός Κίνας. Η αμερικανική εταιρεία απαντούσε σε καταγγελία της GreatFire.org, μιας ομάδας προάσπισης της ελευθερίας του λόγου με έδρα την Κίνα. Οι GreatFire απέδιδαν την παράλειψη σε εφαρμογή λογοκρισίας της Microsoft έναντι περιεχομένου σε δικτυακούς τόπους, που χαρακτηρίζεται «πολιτικά ευαίσθητο» από την κυβέρνηση της Κίνας.

Σε σφάλμα του συστήματος απέδωσε η Microsoft την παράλειψη κάποιων αποτελεσμάτων αναζήτησης για τον Δαλάι Λάμα από το Bing για χρήστες που υπέβαλλαν τον όρο στην μηχανή αναζήτησης της εταιρείας στα κινέζικα, όντας εκτός Κίνας. Πάντως, οι κατήγοροι ανταπαντούν στην Microsoft επαναλαμβάνοντας ότι η λογοκρισία είναι υπαρκτή («No error here»).

Η αμερικανική εταιρεία απαντά σε καταγγελία της GreatFire.org, μιας ομάδας προάσπισης της ελευθερίας του λόγου με έδρα την Κίνα. Οι GreatFire απέδιδαν την παράλειψη σε εφαρμογή λογοκρισίας της Microsoft έναντι περιεχομένου σε δικτυακούς τόπους, που χαρακτηρίζεται «πολιτικά ευαίσθητο» από την κυβέρνηση της Κίνας και μάλιστα εκτός κινεζικών συνόρων.

Τα αποτελέσματα του Bing εκτός Κίνας δημιουργούν στο εξωτερικό την ίδια εικόνα με την άποψη της κινέζικης κυβέρνησης για τον θιβετιανό πνευματικό ηγέτη: «πηγή διχόνοιας και αναταραχών», αναφέρεται. Το θέμα που προκύπτει είναι εάν η Microsoft εσκεμμένα επέβαλλε τους κανόνες της κινέζικης κυβέρνησης λογοκρίνοντας τα αποτελέσματα και εκτός Κίνας, ενδεχομένως «για να κερδίσει την εύνοια της», λένε οι επικριτές της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αρμόδιος για το θέμα στο Bing, Stefan Weitz, εξήγησε ότι «πυροδοτήθηκε η εντολή απόσυρσης εσφαλμένων αποτελεσμάτων από λάθος» και επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματα αυτά καθ’εαυτά ήταν αναλλοίωτα εκτός Κίνας». Ο senior director του Bing δεν είπε εάν το λάθος διορθώθηκε και οι αξιωματούχοι της Microsoft στο Πεκίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων. Ρεπόρτερ του Reuters επιβεβαιώνουν ότι το Bing παρέλειπε αρκετούς δικτυακούς τόπους που εμφανίζονταν στο ανταγωνιστικό Google κατά την αναζήτηση»Dalai Lama» στην κινέζικη γλώσσα (达赖喇嘛), όταν η αναζήτηση γινόταν από την Σιγκαπούρη. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν η ίδια αναζήτηση γινόταν στην αγγλική γλώσσα, αναφέρουν.

Πάντως, όλες οι ιντερνετικές εταιρείες στην Κίνα οφείλουν και συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχε η επισήμανση από το Bing ότι κάποια αποτελέσματα αποσύρθηκαν όπως προβλέπει η νομοθεσία της Κίνας.

Είναι επίσης εμφανές το ενδιαφέρον των κολοσσών του Διαδικτύου να δραστηριοποιηθούν στην πολυπληθή χώρα-αγορά, ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές για να μην χαλάσουν το διεθνές προφίλ τους ως εταιρείες που σέβονται το απόρρητο και την ελευθερία του λόγου.

H Microsoft έχει και στο παρελθόν δεχτεί ανάλογα πυρά για λογοκρισία στην κινέζικη έκδοση του Skype. Σε ότι αφορά στο Skype, η Microsoft ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2013 πως σχημάτισε μια κοινοπραξία με την Guangming Founder και οι εκπρόσωποι του GreatFire.org δηλώνουν πως το Skype στην Κίνα «δεν λογοκρίνεται πια». Εκτός από το Skype, την αμερικανική εταιρεία βαρύνει το «κλείσιμο» του μπλογκ ενός γνωστού κινέζου ακτιβιστή της ελευθερίας στο Ίντερνετ και δημοσιογράφου το 2005, και συγκεκριμένα του Michael Anti (Jing Zhao) που διατηρούσε το μπλογκ του στα Windows Live Spaces.

Τα μέλη της GreatFire.org ανταπαντούν στην Microsoft επαναλαμβάνοντας ότι η λογοκρισία είναι υπαρκτή («No error here») και δίνουν πλήθος από παραδείγματα, με τα οποία μπορούν να πειραματιστούν ακόμα και χρήστες που δεν διαβάζουν κινέζικα.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024