Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αν και ανενεργό λόγω μπαταρίας, το iPhone 5S μετρούσε τα βήματα του χρήστη

Αν και ανενεργό λόγω μπαταρίας, το iPhone 5S μετρούσε τα βήματα του χρήστη

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η διαπίστωση χρήστη του iPhone 5S ότι app στο νεότερο smartphone της Apple κατέγραψε τον αριθμό των βημάτων του από το βηματομετρητή του τηλεφώνου ακόμα και όταν η μπαταρία του εμφανιζόταν πλήρως εξαντλημένη, γεγονός που το είχε θέσει εκτός λειτουργίας. Η συζήτηση αφορά την ικανότητα λειτουργίας του νέου συνεπεξεργαστή κίνησης, M7 στο iPhone 5S κατ'εντολή του app και την ελάχιστη ισχύ που απαιτούν για την λειτουργία τους οι αισθητήρες. Πάντως, στο περιστατικό δεν αναφέρεται ότι είχε καταγραφεί και η θέση του χρήστη.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει η διαπίστωση χρήστη του iPhone 5S ότι app στο νεότερο smartphone της Apple κατέγραψε τον αριθμό των βημάτων του από το βηματομετρητή του τηλεφώνου ακόμα και όταν η μπαταρία του εμφανιζόταν πλήρως εξαντλημένη, γεγονός που το είχε θέσει εκτός λειτουργίας. Η συζήτηση αφορά την ικανότητα λειτουργίας του νέου συνεπεξεργαστή κίνησης, M7 στο iPhone 5S κατ’εντολή του app και την ελάχιστη ισχύ που απαιτούν για την λειτουργία τους οι αισθητήρες.

Tο iPhone 5S διαθέτει τον λεγόμενο «συν-επεξεργαστή κίνησης» που μπορεί να αξιοποιηθεί από app για την υγεία και την άσκηση, χωρίς να απασχολεί την κεντρική μονάδα επεξεργασίας με σκοπό να εξοικονομείται ενέργεια. Ο M7 motion coprocessor «αντιλαμβάνεται» τις κινήσεις και την δραστηριότητα του χρήστη, ωστόσο κατά την παρουσίαση του iPhone 5S δεν είχε γίνει σαφές εάν η λειτουργία του μπορεί να συνεχίζεται όταν το τηλέφωνο δεν λειτουργεί λόγω μπαταρίας.

Πάντως, ο M7 δεν μπορεί να συλλέξει δεδομένα θέσης από το ενσωματωμένο GPS, αλλά μόνο από τους αισθητήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, και συγκεκριμένα το γυροσκόπιο, τον αισθητήρα επιτάχυνσης και την πυξίδα. H εφαρμογή που φέρεται να αξιοποίησε τα δεδομένα κίνησης υποστήριζε GPS mapping κατά την διάρκεια του τρεξίματος, της ποδηλασίας και της οδήγησης.

Ο χρήστης Glarznak μοιράστηκε την εμπειρία του με άλλα μέλη της κοινότητας Reddit και περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκανε την διαπίστωση. Δημοσιεύει μάλιστα screenshot από την εφαρμογή Argus που δείχνει ότι, ενώ το 5S είχε μείνει από μπαταρία κατέγραφε πόσα βήματα είχε κάνει καθώς το είχε επί 4 ημέρες στο σακίδιο που κουβαλούσε στην διάρκεια ενός ταξιδιού.

Η συζήτηση αφορά και την ένδειξη των smartphone ότι η μπαταρία έχει πραγματικά εξαντληθεί. Είναι πάντως, ευρύτερα γνωστό ότι 0% δεν σημαίνει ότι έχει καταναλωθεί πλήρως η ισχύς της μπαταρίας αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται περίπου στο 5% -το επίπεδο φόρτισης μηδενίζεται τελικά εάν η συσκευή δεν επαναφορτιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο Glarznak επισημαίνει πως το ίδιο app δεν κατέγραψε τα βήματά του όταν ο ίδιος έθεσε το τηλέφωνο εκτός λειτουργίας. Επισημαίνει ακόμα πως ο χρήστης πρέπει να δώσει την συναίνεσή του για την χρήση δεδομένων κίνησης από κάθε app που μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Όπως εξηγεί η Apple στον δικτυακό της τόπο, «ο M7 γνωρίζει πότε περπατάτε, τρέχετε ή οδηγείτε. Για παράδειγμα, οι Χάρτες θα αρχίσουν να δίνουν διαφορετικά τις οδηγίες πλοήγησης βήμα προς βήμα όταν ο Μ7 καταγράψει ότι σταματήσατε να οδηγείτε, παρκάρατε και συνεχίσατε την διαδρομή σας περπατώντας.»

Ο Μ7 υπάρχει και στο iPad Air.

Δείτε επίσης τις απαντήσεις που δίνει η Azumio για τον Μ7, η εταιρεία που ανέπτυξε το app Argus, σημειώνοντας ότι ο developer μπορεί να ελέγξει πότε λειτουργεί ή όχι ο συνεπεξεργαστής κίνησης, όπως φαίνεται από σχετικές απαντήσεις επίσημων εκπροσώπων της εταιρείας σε ερωτήσεις από την κοινότητα. Εκεί υποβάλλαμε κι εμείς το σχετικό ερώτημα.

Πάντως, ο χρήστης, προγραμματιστής και υπάλληλος της Microsoft, δηλώνει πρόθυμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε σχετικό ερώτημα μέσω Twitter, όπου εμφανίζεται ως ArmanTheEng

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024