Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική προσφυγή εναντίον της Google για τις αγορές από παιδιά μέσα από app

Μαζική προσφυγή εναντίον της Google για τις αγορές από παιδιά μέσα από app

Μαζικά προσφεύγουν κατά της Google γονείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είδαν τις πιστωτικές τους κάρτες να χρεώνονται από το Play Store μετά από αγορές εικονικών νομισμάτων ή περιεχομένου που έκαναν τα παιδιά τους παίζοντας δωρεάν ή εξαιρετικά χαμηλού κόστους παιχνίδια σε smartphone και tablet. Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι η Google προώθησε τα δωρεάν games και επέτρεψε τις ακριβές αυτές αγορές με τους χαλαρούς περιορισμούς που θέτει για τις αγορές in-app.

Ως μαζική υποβλήθηκε μήνυση κατά της Google εκ μέρους όλων των γονέων στις Ηνωμένες Πολιτείες που είδαν τις πιστωτικές τους κάρτες να χρεώνονται από το Play Store μετά από αγορές εικονικών νομισμάτων ή περιεχομένου που έγιναν ακούσια από τα παιδιά τους όταν έπαιζαν δωρεάν ή εξαιρετικά χαμηλού κόστους παιχνίδια σε smartphone και tablet. Η καταγγελία είναι ότι η Google προώθησε τα δωρεάν games και επέτρεψε τις ακριβές αυτές αγορές με τους χαλαρούς περιορισμούς που θέτει για τις αγορές in-app.

Συγκεκριμένα, στην μηνυτήρια αναφορά περιγράφεται πως τα παιδιά καλούνται να αγοράσουν εικονικά νομίσματα για να συνεχίσουν το παιχνίδι, ακόμα και αξίας 100 πραγματικών δολαρίων. Η Google επιτρέπει στους εγγεγραμμένους χρήστες του Play Store να κάνουν αγορές εφαρμογών και μέσα από εφαρμογές αφού προηγουμένως εισάγουν έναν κωδικό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην μήνυση, η Google ορίζει ότι όταν ο κωδικός εισαχθεί υπάρχει περιθώριο 30 λεπτών για την ελεύθερη χρήση του χωρίς να χρειαστεί να τον πληκτρολογήσει ξανά. Σε αυτό το «παράθυρο», οι αγορές in-app μπορούν να χρεώσουν ακόμα και κατά 100άδες δολάρια την πιστωτική κάρτα του κηδεμόνα.

Η μήνυση Imber-Gluck v. Google Inc υποβλήθηκε από τα δικηγορικά γραφεία Berger & Montague, P.C., Del Sole Cavanaugh Stroyd LLC, Carpenter Law Group, και Patterson Law Group, APC στο United States District Court for the Northern District ofCalifornia.

Η Apple επιστρέφει εκατομμύρια δολάρια για αγορές μέσα από app

Η Apple υποχρεώθηκε να επιστρέψει 32,5 εκατομμύρια δολάρια σε εκατομμύρια πελάτες του App Store,του καταστήματος εφαρμογών των iPhone και των iPad. Κι αυτό καθώς κρίθηκε πως οι αγορές είχαν γίνει μέσα από εφαρμογές-παιχνίδια από τα παιδιά τους, χωρίς την συνειδητή συγκατάθεση των κατόχων των (παραφουσκωμένων) λογαριασμών. Η υπόθεση αφορά αγορές in-app πριν το 2011, όταν η Apple άλλαξε την πολιτική που επέτρεπε την απεριόριστη χρέωση της συνδεδεμένης πιστωτικής κάρτας εντός 15 λεπτών από την εισαγωγή σχετικού κωδικού.

Πώς θα ελέγχετε τις χρεώσεις μέσα από app σε iPad και tablet με Android

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των αγορών μέσα από εφαρμογές ή και παιχνίδια σε ταμπλέτα και smartphone, Apple και Google έχουν υιοθετήσει μια παρόμοια τακτική. Ο χρήστης πρέπει να ρυθμίσει το σύστημά του ώστε να απαιτείται κωδικός για να χρεωθεί η πιστωτική του κάρτα. Αυτό που διαφέρει είναι πόσο συχνά θα ζητείται κωδικός για τα λεγόμενα in-app purchases και το ποιος φέρει την ευθύνη για ακούσιες αγορές.

  • «Προσφέρει αγορές εντός εφαρμογής»: Σημειώστε τέλος, πως στο Play Store έχει προστεθεί η δυνατότητα να βλέπετε εάν το app έχει in-app purchases, δηλαδή εάν το παιδί θα κληθεί να κάνει αγορές μέσα από την εφαρμογή.
  • Ενημέρωση: Στις 13 Μαρτίου 2014, η Google ενημέρωσε το app του καταστήματός της, Play Store. Μια από τις αλλαγές που φέρνει αυτό το update είναι η δυνατότητα να απαιτείται η εισαγωγή κωδικού για κάθε αγορά, είτε αυτή αφορά την αγορά εφαρμογής ή αγορά μέσα από την εφαρμογή. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να μεταβεί στις ρυθμίσεις και να ορίσει να ζητείται password για όλες τις αγορές, ή μετά την πάροδο μισής ώρας από την τελευταία εισαγωγή του κωδικού ή, ποτέ. Την ώρα της δημοσίευσης δεν είχε γίνει η σχετική ενημέρωση στην σελίδα βοήθειας του app. Το update θεωρείται η ταχεία αντίδραση της Google στην μαζική προσφυγή της 7ης Μαρτίου 2014, που θα συνδράμει την υπεράσπιση των συμφερόντων της όταν η υπόθεση εκδικαστεί.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024