Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ENISA: Δέκα χρόνια κλείνει το ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για την ασφάλεια

ENISA: Δέκα χρόνια κλείνει το ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για την ασφάλεια

Ο Οργανισμός ENISA της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται δέκα ετών και εξετάζει τις μελλοντικές προκλήσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός με έδρα την Κρήτη, αναφέρεται σε έναν «αιώνιο μαραθώνιο» ενάντια στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και την ύπαρξη μιας «συνεχούς, αυξανόμενης ανάγκης για τον ENISA».

Ο Οργανισμός ENISA της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται δέκα ετών και εξετάζει τις μελλοντικές προκλήσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός με έδρα την Κρήτη, αναφέρεται σε έναν «αιώνιο μαραθώνιο» ενάντια στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου και την ύπαρξη μιας «συνεχούς, αυξανόμενης ανάγκης για τον ENISA».

Ο πρώτος κανονισμός ENISA από την ΕΕ (από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εγκρίθηκε στις 14 Μαρτίου 2004. Δέκα χρόνια μετά, αναφέρει η ανακοίνωση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένει κρίσιμη για την οικονομία. Κατά συνέπεια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει αναδειχθεί σε θέμα προτεραιότητας της πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας. Το ορόσημο των δέκα ετών θα εορτάζεται όλο το χρόνο με διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις, κάνοντας τον απολογισμό του παρελθόντος και κοιτώντας τις εξελίξεις στο πέρασμα του χρόνου, με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Καθηγητής Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, σχολίασε: «Είμαι υπερήφανος για όσα έχει επιτύχει ο ENISA μέχρι τώρα, προσφέροντας με επιτυχία υποστήριξη για να ενισχυθεί στην Ευρώπη η ικανότητα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω των ενεργειών του για την πρόληψη και ετοιμότητα. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • Έκτακτα ενημερωτικά δελτία που παρέχουν πληροφορίες για σημαντικές επιθέσεις κ.λπ. στον κυβερνοχώρο τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους.
  • Διοργάνωση των ασκήσεων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Cyber Europe 2010, Cyber Atlantic 2011, Cyber Europe 2012.
  • Κατάρτιση, υποστήριξη και περαιτέρω συγκρότηση «ψηφιακών πυροσβεστικών σωμάτων» ή της κοινότητας των Ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT), καθώς και η ανάπτυξη 8 κυβερνητικών CERT το 2005, σε περίπου 25 το 2014.
  • Υποστήριξη των κρατών μελών: τα αιτήματα για την παροχή συμβουλών αυξήθηκαν από 2 το 2010 σε 14 μέχρι τώρα το 2014.
  • Σύνταξη των ετήσιων εκθέσεων για το τοπίο των απειλών
  • Σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για τα σοβαρά περιστατικά (Άρθρο 13a)
  • Υποστήριξη του ευρωπαϊκού μήνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
  • Εκθέσεις, κατευθυντήριες γραμμές και ορθές πρακτικές για θέματα σημασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως ασφάλεια νέφους, συστήματα εποπτικού ελέγχου και απόκτησης δεδομένων (SCADA), ηλεκτρονικό δελτίο ταυτότητας, έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), κοινωνικά δίκτυα, προστασία δεδομένων και κρυπτογράφηση, και άλλα πολλά.

«Όλο αυτό το διάστημα, ήμασταν μια γέφυρα ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας μοναδικές, ανεξάρτητες συμβουλές με έμφαση στην ασφάλεια της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.
Παρόλο που είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα την τελευταία δεκαετία, δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι. Η μάχη με τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι συνεχής, σαν ένας «αιώνιος μαραθώνιος». Επιπλέον, οι πολιτικές και κοινωνικές απαιτήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συνεχώς αυξάνονται, φαινόμενο που θα γίνει εντονότερο στο μέλλον. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια αυξημένη ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και έναν μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο βελτιωμένο ENISA σε μια ψηφιακή κοινωνία. Αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να καρπωθούμε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων, και παράλληλα να περιορίσουμε τους σχετιζόμενους κινδύνους σε εύλογο επίπεδο.
Ευχαριστούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη στήριξή τους τα πρώτα δέκα χρόνια του Οργανισμού, στη διάρκεια των οποίων ο ENISA εξελίχθηκε από νεοσύστατη σε ώριμη οργάνωση. Τώρα ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», καταλήγει ο Εκτελεστικός διευθυντής κ. Helmbrecht.

Η Αντιπροέδρος και Επιτρόπος της ΕΕ, κα Ν.Κρους δήλωσε: «Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο ενεργοί στο διαδίκτυο – ωφελώντας τα μέγιστα την οικονομία και την κοινωνία μας. Έχουν, όμως, το δικαίωμα να μένουν ασφαλείς όταν το κάνουν: και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάτι που δεν εμπιστεύονται. Σε συνδυασμό με μια ισχυρή νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, το έργο του ENISA μας βοηθάει να οικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και ασφάλεια, για να κάνουμε την Ευρώπη τον ασφαλέστερο διαδικτυακό χώρο του κόσμου. Συγχαίρω τον ENISA για το έργο του τα τελευταία 10 χρόνια, και του εύχομαι καλή τύχη και για τα επόμενα δέκα».

Διαβάστε επίσης:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024