Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να έχουν άποψη

Στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να έχουν άποψη

Ομοσπονδιακός δικαστής στην Νέα Υόρκη έκρινε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Κίνας μπορεί να επιθεωρεί και να επιλέγει να μην επιστρέφει στα αποτελέσματά της παραπομπές σε δικτυακούς τόπους με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο, με το επιχείρημα της ελευθερίας του λόγου. Η απόφαση θυμίζει πως οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να επιστρέφουν παραπομπές σε επιλεγμένο περιεχόμενο, και μάλιστα έχουν το δικαίωμα  να το κάνουν.

Ομοσπονδιακός δικαστής στην Νέα Υόρκη έκρινε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Κίνας μπορεί να επιθεωρεί και να επιλέγει να μην επιστρέφει στα αποτελέσματά της παραπομπές σε δικτυακούς τόπους με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο, με το επιχείρημα της ελευθερίας του λόγου.

Η μήνυση είχε υποβληθεί από οκτώ συγγραφείς και παραγωγούς ταινιών στην Νέα Υόρκη («Jian Zhang και άλλοι») εναντίον του Baidu, ενός δικτυακού τόπου που βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δικτυακών τόπων με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Ωστόσο ο δικαστής Jesse Furman του US District Court of New York έκρινε αβάσιμη την κατηγορία προς την υπηρεσία αναζήτησης που διατίθεται στην αγγλική γλώσσα και στις ΗΠΑ. Οι ενάγοντες υποστήριζαν πως κρύβοντας περιεχόμενο εναντίον του καθεστώτος στην Κίνα το Baidu λογοκρίνει και ως εκ τούτου δρα αντισυνταγματικά, επιζητώντας μάλιστα 16 εκατομμύρια δολάρια από την απόκρυψη του περιεχομένου τους. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από τον δικηγόρο των εναγόντων ως το απόλυτο παράδοξο που καταπνίγει την ελευθερία του λόγου εξ ονόματός της.

Είναι γνωστό ότι η Google έχει επίσης υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιθεωρεί και να επιλέγει τα αποτελέσματα που θα προβάλλει ως δικαίωμα που απορρέει από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την υπογραφή του καθηγητή Νομικής του UCLA Eugene Volokh το 2012. Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση Volokh περί μηχανών αναζήτησης και του συνταγματικού δικαιώματος για την ελευθερία του λόγου.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να είναι ξεκάθαρη και δεδηλωμένη η θέση που έχουν όσοι ελέγχουν τις μηχανές αναζήτησης, κάτι που δεν αναμένεται να τους επιβληθεί από τους δικαστές αλλά μετά από απαίτηση των συνειδητοποιημένων χρηστών.

Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση στην υπόθεση εναντίον του Baidu.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024