Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άχρηστα τα κλεμμένα smartphone στις ΗΠΑ μετά τον Ιούλιο του 2015

Άχρηστα τα κλεμμένα smartphone στις ΗΠΑ μετά τον Ιούλιο του 2015

Όλα τα smartphone που θα κατασκευαστούν μετά τον Ιούλιο του 2015 από τις Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft/Nokia και Samsung και θα διατεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν έναν στοιχειώδη μηχανισμό ασφάλειας σε περίπτωση κλοπής. Η ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού θα αποτελεί απόφαση του χρήστη, χωρίς να περιορίζει τις επιλογές του για περαιτέρω θωράκιση του τηλεφώνου του. Σε αυτή την συμφωνία κατέληξε η ένωση μελών της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας μετά τις πιέσεις που ασκούν φορείς και καταναλωτές από τις ΗΠΑ, όπου οι ληστείες για smartphone χαρακτηρίζονται μάστιγα.

Όλα τα smartphone που θα κατασκευαστούν μετά τον Ιούλιο του 2015 από τις Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft/Nokia και Samsung και θα διατεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν χωρίς χρέωση έναν στοιχειώδη μηχανισμό ασφάλειας σε περίπτωση κλοπής. Η ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού θα αποτελεί απόφαση του χρήστη, χωρίς να περιορίζει τις επιλογές του για περαιτέρω θωράκιση του τηλεφώνου του. Σε αυτή την συμφωνία κατέληξε η ένωση μελών της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας CTIA μετά τις πιέσεις που ασκούν φορείς και καταναλωτές από τις ΗΠΑ, όπου οι ληστείες για smartphone χαρακτηρίζονται μάστιγα.

Κατασκευαστές και εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που δρουν στις ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι τα επόμενα smartphone που θα διαθέτουν στην χώρα θα επιτρέπουν στον χρήστη τα εξής:

  • Διαγραφή προσωπικών δεδομένων από απόσταση, όπως e-mail, φωτογραφίες και επαφές σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής
  • Το τηλέφωνο θα μπορεί να καταστεί μη λειτουργικό σε μη εξουσιοδοτημένο χρήστη (για παράδειγμα, με κλείδωμα από απόσταση με κωδικό ή PIN), με τις εξαιρέσεις που προβλέπει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης ή άλλους αριθμούς που θα ορίσει ως τέτοιους ο χρήστης (π.χ. οι κλήσεις προς το σπίτι του)
  • Το τηλέφωνο δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά χωρίς την άδεια του εξουσιοδοτημένου χρήστη, συμπεριλαμβανομένης επαναφοράς του τηλεφώνου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (δηλαδή, διαγραφή όλων των προσωπικών δεδομένων από το τηλέφωνο), στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό (π.χ. με το κλείδωμα όπως προαναφέρθηκε)

Πάντως, η συμφωνία προβλέπει ότι το smartphone που έχει καταστεί μη λειτουργικό στον μη εξουσιοδοτημένο χρήστη (π.χ. στον κλέφτη ή στον κλεπταποδόχο) θα μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, δηλαδή να λειτουργεί εάν επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό του και μάλιστα ανακτώντας τα προσωπικά του δεδομένα, στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά εφικτό (π.χ. ανάκτηση από το cloud).

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που συνυπογράφουν εθελοντικά την δέσμευση συμφωνούν να επιτρέπουν την διαθεσιμότητα του προεγκαταστημένου λογισμικού ή το κατέβασμα του βασικού αντικλεπτικού εργαλείου.

Κλεμμένα δάκτυλα

Πέντε συμβουλές για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες από την πιθανή κλοπή smartphone, tablet ή φορητού υπολογιστών παρέχει η εταιρεία δημιουργίας λύσεων λογισμικού ασφάλειας ESET, με αφορμή την Ημέρα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Κλείδωμα με κωδικό, τήρηση αντιγράφων τακτικά, λογισμικό εντοπισμού της κλεμμένης συσκευής, κρύψιμο στο αυτοκίνητο και κρυπτογράφηση πολύτιμων δεδομένων αποτελούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας λέει η ESET.

Είναι ικανό να αποτρέψει τις συχνά βίαιες επιθέσεις το μέτρο αυτό;

Πάντως, ο Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο George Gascon επισημαίνει πως η συμφωνία αυτή δεν θα επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καθώς η ενεργοποίηση του αντικλεπτικού μηχανισμού επαφίεται στον χρήστη. Κι αυτό καθώς, οι κλέφτες θα επιλέξουν να κλέψουν περισσότερα smartphone από τα οποία κάποια θα αποδειχτούν άχρηστα, άλλα όμως όχι. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε επικροτήσει την υλοποίηση των υπηρεσιών Find My Mobile και Reactivation Lock στο Samsung Galaxy S5 συμπληρώνοντας το ίδιο σχόλιο περί ανεπαρκούς βέβαια μέτρου τονίζοντας πως «καμία οικογένεια δεν πρέπει να χάσει μητέρα, πατέρα, γιο ή κόρη για ένα τηλέφωνο» και κάλεσε κατασκευαστές και δίκτυα να κάνουν το σωστό, να δώσουν προτεραιότητα στην δημόσια ασφάλεια αντί στα κέρδη τους και να σταματήσουν αυτή την βίαιη επιδημία που θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια χρήστες smartphone.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024