Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινάει η δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρημικότητας InnovAthens

Ξεκινάει η δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρημικότητας InnovAthens

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια εκδήλωση του Innovathens. Πρόκειται για τον «Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με έδρα στην «Τεχνόπολη» του δήμου.

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια εκδήλωση του Innovathens. Πρόκειται για τον «Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με έδρα στην «Τεχνόπολη» του δήμου.

Συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝ.Ε.Β.Η.), η Ελληνική Ένωση Βιοτεχνολογίας (HBio), η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) και η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ).

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός κόμβου που θα αξιοποιεί και θα μετασχηματίσει τις υφιστάμενες υποδομές διαφόρων χώρων της Αθήνας σε ολοκληρωμένα κέντρα δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσης και υποστήριξης ανέργων και νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Μέσω του INNOVATHENS θα υποστηρίζονται νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καινοτομικό και εξωστρεφή προσανατολισμό, προσφέροντας γνώσεις και υπηρεσίες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στην πρωτεύουσα και στην ευρύτερη περιοχή.

Το έργο του κόμβου καινοτομίας περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

Εβδομάδες καινοτομίας

Στις εβδομάδες καινοτομίας θα συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές, νέες επιχειρήσεις και ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις σε δράσεις που περιλαμβάνουν σεμινάρια, εκθέσεις, εργαστήρια (workshops), συνέδρια, επισκέψεις σε επιχειρήσεις, παρουσίαση πραγματικών περιπτώσεων, διαγωνισμούς κ.λπ.

Ενεργό Εργαστήριο

Το Ενεργό Εργαστήριο (Living Lab) είναι ένα περιβάλλον ελέγχων και πειραματικών δοκιμών πραγματικής ζωής όπου τελικοί χρήστες και παραγωγοί συν-δημιουργούν καινοτομικές διαδικασίες και προϊόντα. Στο ενεργό εργαστήριο εμπλέκονται καταναλωτές, επιχειρήσεις, παραγωγοί τεχνολογίας (πανεπιστήμια, ερευνητές, φοιτητές) και «διευκολυντές» (enablers, Δημόσιος Τομέας).

Hub καινοτομίας

Τα innovation hubs αποτελούν παραλλαγή/εξέλιξη της κλασσικής θερμοκοιτίδας και εστιάζουν στην επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων επιχειρηματιών ή υποψήφιων επιχειρηματιών και λιγότερο στην παροχή κλασσικού τύπου υποδομών σαν αυτές που συναντώνται στις θερμοκοιτίδες. Συγκεκριμένα στοχεύουν στην προώθηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας, χωρίς ιδιαίτερη κλαδική εξειδίκευση -αν και οι μέχρι τώρα διαθέσιμες καλές πρακτικές εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην κοινωνική και περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα. Μέσω των innovation hubs επιδιώκεται η δημιουργία και η ανάπτυξη θεσμών παράλληλα με την εκμετάλλευση εγκαταστάσεων είτε σε ιστορικά κέντρα πόλεων ή σε παλιές βιομηχανικές περιοχές. Η κύρια κατεύθυνση είναι η σύνδεση των περιφερειακών & αστικών πόρων με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Co-Working Spaces

Τα Co-Working Spaces έχουν τον χαρακτήρα ενός «open space» γραφείου, το οποίο παρέχει και κοινούς χώρους όπως, αίθουσες συσκέψεων, γραμματεία, και άλλα. Λειτουργούν ως προ-θερμοκοιτίδες (pre-incubators) με αποτέλεσμα να προσελκύουν και το ενδιαφέρον επενδυτών για νέες επιχειρηματικές ιδέες ή (business angels ή venture capital).

Στο πλαίσιο του INNOVATHENS θα γίνει ο καθορισμός του φυσικού χώρου από το Δήμο Αθηναίων και ο καθορισμός των προσφερόμενων υπηρεσιών και των διαδικασιών εισόδου και εξόδου των ωφελουμένων. Στη συνέχεια θα γίνει η δημιουργία του επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο θα γίνεται πρόβλεψη της αναγκαίας επένδυσης και των προϋποθέσεων βιωσιμότητας.

Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων

Οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators) είναι οργανισμοί που έχουν στόχο τη στέγαση και την υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης. Έχουν ως στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση της θέσης του συναλλακτικού κόστους των επιχειρήσεων αναφορικά με την αναζήτηση συνεργασιών και την δημιουργία brand name.

Μέσω των θερμοκοιτίδων επιτυγχάνεται μείωση του κόστους, μείωση του χρόνου έναρξης λειτουργίας, δικτύωση των επιχειρήσεων, ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των συστεγαζόμενων επιχειρήσεων, δικτύωση των επιχειρήσεων με εξειδικευμένους συνεργάτες της Θερμοκοιτίδας (ερευνητικούς φορείς, συμβούλους επιχειρήσεων, δικηγορικά γραφεία, τοπικούς φορείς κτλ).

Στο πλαίσιο του INNOVATHENS θα γίνει ο καθορισμός του φυσικού χώρου της θερμοκοιτίδας από το Δήμο Αθηναίων και ο καθορισμός των προσφερόμενων υπηρεσιών και των διαδικασιών εισόδου και εξόδου των ωφελουμένων. Στη συνέχεια θα γίνει η δημιουργία του επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο θα γίνεται πρόβλεψη της αναγκαίας επένδυσης και των προϋποθέσεων βιωσιμότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο του INNOVATHENS στην διεύθυνση http://www.innovathens.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024