Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Συνέδριο για την ανάπτυξη δικτύων αποθετηρίων επιστημονικών δεδομένων

Στις 21-22 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Ανοικτή Πρόσβαση από Κίνημα σε Πραγματικότητα: Συνθέτοντας τα κομμάτια!» Η άνοδος της Ανοικτής Πρόσβασης και η ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, τόσο σε δημοσιεύσεις όσο και σε δεδομένα, αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υποδομές θεωρούνται ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας. Για το σκοπό αυτό, οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην ανάπτυξη δικτύων αποθετηρίων που προωθούν και διευκολύνουν την ανοικτή πρόσβαση και την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων.

Στις 21-22 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Ανοικτή Πρόσβαση από Κίνημα σε Πραγματικότητα: Συνθέτοντας τα κομμάτια!» Η άνοδος της Ανοικτής Πρόσβασης (ΑΠ) και η ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, τόσο σε δημοσιεύσεις όσο και σε δεδομένα, αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υποδομές, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε τεχνικό επίπεδο, που υποστηρίζουν την εφαρμογή της θεωρούνται ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας. Για το σκοπό αυτό, οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην ανάπτυξη δικτύων αποθετηρίων που προωθούν και διευκολύνουν την ΑΠ και την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων.

OpenAIRE-COAR στο Μουσείο της Ακρόπολης – Open Access Movement to Reality: putting the pieces together

Διαβάστε επίσης:

To συνέδριο θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι υποδομές αυτές εφαρμόζονται στην πράξη σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα συζητηθούν επιμέρους θέματα που άπτονται της Ανοικτής Πρόσβασης:

  • Οι τρόποι με τους οποίους τα αποθετήρια αποτελούν μέρος του συνόλου των ερευνητικών υποδομών και το ρόλο των ερευνητικών βιβλιοθηκών στα θέματα των δεδομένων.
  • Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν το ρόλο των αποθετηρίων, όπως η εξόρυξη πληροφορίας από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις.
  • Ποσοτικοποίηση και μέτρηση του οφέλους της ΑΠ σε επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
  • Διαλειτουργικότητα των δικτύων αποθετηρίων σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικοί θα συζητήσουν και προτείνουν κατευθύνσεις για το μέλλον.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασιλάκος και μεταξύ των βασικών ομιλητών είναι οι: Leslie Chan (Associate Director, University of Toronto), Sean Hill (coDirector, Human Brain Project), Jeff Hayward (Vice Principal, University of Edinburgh), και Carmen Gloria Labbé (RedCLARA, Latin America).

Το συνέδριο αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικών εκδοτικών οίκων, ειδικών περί των υποδομών, και υποστηρικτών της ανοικτής πρόσβασης.

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει ένα σύνολο από παράλληλες συνεδρίες και εργαστήρια (workshops) σχετικές με τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων και τεχνικών θεμάτων ΑΠ για τις επιστημονικές κοινότητες των ερευνητικών έργων OpenAIRE και COAR.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE (Open Access Research Infrastructure for Europe) υπό την οργανωτική φροντίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών) και του COAR (Confederation of Open Access Repositories).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024