Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εισβολείς ζητούν $100 για να ξεκλειδώσουν iPhone, iPad και Mac στην Αυστραλία

Εισβολείς ζητούν $100 για να ξεκλειδώσουν iPhone, iPad και Mac στην Αυστραλία

Χρήστες συσκευών της Apple από την Αυστραλία καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται από άγνωστους να καταθέσουν λύτρα 100 ευρώ ή δολάρια για να τους ξεκλειδώσουν το iPhone, το iPad ή και το Mac τους. Το κλείδωμα των συσκευών έγινε από απόσταση και αποδίδεται από πολλούς στην επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων στοιχείων εισόδου σε πολλαπλούς δικτυακούς τόπους και στο iCloud.

Χρήστες συσκευών της Apple από την Αυστραλία καταγγέλλουν από την Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 ότι εκβιάζονται από άγνωστους να καταθέσουν λύτρα 50 ή 100 ευρώ ή δολάρια μέσω PayPal με παραλήπτη τον lock404@hotmail.com αλλιώς, iPhone, iPad ή και Mac θα παραμείνουν κλειδωμένα.

Το κλείδωμα των συσκευών προφανώς έγινε από απόσταση και θεωρείται πως επιτεύχθηκε μέσω iCloud. Αποδίδεται από πολλούς στην επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων στοιχείων εισόδου σε πολλαπλούς δικτυακούς τόπους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένα Apple ID και password, στοιχεία που ίσως είχαν υποκλαπεί από άλλη υπηρεσία.

Μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας της Apple, ο/οι άγνωστοι που υπογράφουν με το όνομα «Oleg Pliss» (θεωρείται ψευδώνυμο) κατάφεραν να κλειδώσουν τις συσκευές με iOS μέσω της υπηρεσίας εντοπισμού συσκευών Find My iPhone ή Find My Mac.

O αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος, ενδεικτικό όμως του μεγέθους της εισβολής είναι η σχετική συζήτηση εκτείνεται σε 14 σελίδες. Η Apple δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Το πρόβλημα επιλύεται, αναφέρουν χρήστες, με την ολική επαναφορά των συσκευών αφού γίνει σύνδεση σε υπολογιστή και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις μέσω iTunes.

Εντούτοις, την ταλαιπωρία φαίνεται πως γλίτωσαν οι χρήστες που είχαν ορίσει κωδικό εισόδου (passcode) στις συσκευές τους. «Αισθάνομαι σαν να μπήκε κάποιος στο σπίτι μου», γράφουν οι χρήστες που αδυνατούν να αναιρέσουν την πλαστή δήλωση κλοπής των συσκευών τους στο iCloud, όταν οι εισβολείς έχουν προλάβει να ορίσουν και passcode με το κλεμμένο Apple ID. Πάντως, η Apple δίνει οδηγίες επανακαθορισμού passcode στην διεύθυνση http://support.apple.com/kb/ht1212.

«Το πιο σημαντικό είναι να αλλάξετε κωδικό στον λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», τονίζουν οι χρήστες αφού η πρόσβαση στα e-mail μπορεί να αποκαλύψει κωδικούς σε πολλαπλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, συστήνεται η ενεργοποίηση της διπλής ταυτοποίησης για το Apple ID του χρήστη, δηλαδή η αποστολή ενός προσωρινού κωδικού μιας χρήσης σε μια έμπιστη συσκευή. Ό,τι πιο πολύτιμο έχετε είναι το Apple ID σας, τονίζουν οι χρήστες στο φόρουμ υποστήριξης, και πρέπει να το προστατεύετε με ισχυρό password που δεν το χρησιμοποιείτε πουθενά αλλού και το αλλάξετε τακτικά.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr

  • Έξαρση στα χτυπήματα που απαιτούν λύτρα για αποκρυπτογράφηση αρχείων Την ανάγκη για την τήρηση ενημερωμένων αντιγράφων των αρχείων μας επαναφέρει στο προσκήνιο θλιβερή διαπίστωση της εταιρείας ασφάλειας ESET. Τους τελευταίους μήνες τετραπλασιάστηκαν τα κρούσματα μόλυνσης από λογισμικό που επιτρέπει την κρυπτογράφηση αρχείων στον υπολογιστή του χρήστη εν αγνοία του. Οι επιτιθέμενοι που κινούν τις μαριονέτες, ζητούν επιτακτικά λύτρα για να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία του χρήστη. Το χειρότερο: η απειλή είναι αληθινή, αφού συνήθως η αποκρυπτογράφηση ακόμα και από τους ειδικούς είναι αδύνατη.
  • Η Ελληνική Αστυνομία δεν ζητάει €100 για να «ξεκλειδώσει» το PC σας «To κακόβουλο λογισμικό ransomware για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο», ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβάλλει μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.
  • Ο «Ιός των Πειρατικών Windows» κλειδώνει PC και απαιτεί λύτρα Ένας ιός που βασίζεται στα υψηλά ποσοστά χρήσης αντιγράφων των Windows κάνει τον γύρο των υπολογιστών απαιτώντας άμεσα λύτρα 100 ευρώ από τους «πειρατές». Ο ιός Windows Antipiracy έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Ιού της Αστυνομίας και πρόσφατα έπληξε συστήματα στην γειτονική Ιταλία.
  • Μήπως σας ζήτησε λύτρα ο… «Ιός της Αστυνομίας»; Σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων σε υπολογιστές με στόχο λύτρα κατέγραψαν τα εξειδικευμένα εργαστήρια της Panda Security το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η αύξηση αποδίδεται στον επονομαζόμενο «Ιό της Αστυνομίας», που πείθει τους χρήστες ότι οι υπολογιστές τους κλειδώθηκαν από τις Αρχές όταν βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται για επισκέψεις σε «ακατάλληλα» σάιτ, ή για «πειρατεία».

Βοήθεια από την Apple

Στις σελίδες βοήθειας της Apple αναφέρονται τα εξής:

Χρήση της Λειτουργίας απώλειας ή κλείδωμα συσκευής

Συνδεθείτε στο icloud.com/#find χρησιμοποιώντας το Apple ID σας (αυτό που χρησιμοποιείτε με το iCloud). Αν χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή iCloud, κάντε κλικ στο όνομα της εφαρμογής στο πάνω μέρος του παραθύρου iCloud.com και μετά κάντε κλικ στην «Εύρεση iPhone».

Κάντε κλικ σε «Όλες οι συσκευές» και μετά επιλέξτε τη συσκευή που θέλετε να παρακολουθήσετε ή να κλειδώσετε.

Κάντε κλικ στη «Λειτουργία απώλειας» (iOS 6 ή νεότερο) ή «Κλείδωμα» (iOS 5 ή OS X v10.7.5 ή νεότερο).

Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

Αν η συσκευή iOS σας διαθέτει ήδη συνθηματικό, αυτό το συνθηματικό θα χρησιμοποιηθεί για το κλείδωμά της.

Αν σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα συνθηματικό, το συγκεκριμένο συνθηματικό θα είναι απαραίτητο για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

Αν σας ζητηθεί να εισαγάγετε τηλεφωνικό αριθμό, εισαγάγετε έναν αριθμό στον οποίο μπορεί κάποιος να σας βρει. Ο αριθμός εμφανίζεται στην κλειδωμένη οθόνη της συσκευής.

Αν σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα μήνυμα, μπορείτε να γράψετε ότι η συσκευή έχει χαθεί ή τον τρόπο επικοινωνίας μαζί σας. Το μήνυμα εμφανίζεται στην κλειδωμένη οθόνη της συσκευής.

Σημείωση: Αν ξεχάσετε το συνθηματικό ή αν έχετε ρυθμίσει συνθηματικό hardware/software EFI στο Mac σας πριν αυτό χαθεί, το κλειδώσετε και μετά το βρείτε, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρετε σε εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευών για να το ξεκλειδώσετε.

Αν η συσκευή σας βρίσκεται σε σύνδεση, κλειδώνεται και ξεκινά η παρακολούθηση (αν είναι διαθέσιμη). Αν οι Υπηρεσίες τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένες στη συσκευή, ενεργοποιούνται προσωρινά για ανίχνευση της τοποθεσίας της συσκευής σας. Θα λάβετε email επιβεβαίωσης στη διεύθυνση email του Apple ID σας.

Αν η συσκευή σας είναι εκτός σύνδεσης, το κλείδωμα με συνθηματικό και η παρακολούθηση (αν ισχύει) τίθενται σε ισχύ την επόμενη φορά που η συσκευή βρεθεί σε σύνδεση.

Αν χρησιμοποιήσατε τη Λειτουργία απώλειας, βλέπετε την τρέχουσα τοποθεσία της συσκευής, καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές στην τοποθεσία της, στον χάρτη.

Διακόψτε τη Λειτουργία απώλειας ή αλλάξετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας

  • Συνδεθείτε στο icloud.com/#find χρησιμοποιώντας το Apple ID σας (αυτό που χρησιμοποιείτε με το iCloud).
  • Αν χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή iCloud, κάντε κλικ στο όνομα της εφαρμογής στο πάνω μέρος του παραθύρου iCloud.com και μετά κάντε κλικ στην «Εύρεση iPhone».
  • Κάντε κλικ σε «Όλες οι συσκευές» και μετά επιλέξτε τη συσκευή που βρίσκεται στη λειτουργία απώλειας.
  • Κάντε κλικ στη «Λειτουργία απώλειας» και μετά αλλάξτε τις πληροφορίες ή κάντε κλικ στη «Διακοπή λειτουργίας απώλειας

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

      In.gr Τεχνολογία

      Sports in

      Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

      Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Πέμπτη 18 Απριλίου 2024