Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Apple παρουσιάζει το Mac OS X 10.10 Yosemite, που μοιάζει με το iOS

H Apple παρουσιάζει το Mac OS X 10.10 Yosemite, που μοιάζει με το iOS

Αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών Mac ανακοίνωσε η Apple στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή της με τους προγραμματιστές, στο Worldwide Developers Conference 2014 που ξεκίνησε την Δευτέρα 2 Ιουνίου. Αδιαμφισβήτητη παραδοχή από το κοινό, η ομοιότητά του ανασχεδιασμένου περιβάλλοντος του Mac OS 10.10 ή Yosemite με το iOS, το λειτουργικό των iPad και του iPhone.

Αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών Mac ανακοίνωσε στην ετήσια συνάντηση με τους προγραμματιστές η Apple, Worldwide Developers Conference που ξεκίνησε την Δευτέρα 2 Ιουνίου. Αδιαμφισβήτητη παραδοχή από το κοινό, η ομοιότητά του ανασχεδιασμένου περιβάλλοντος με το iOS, το λειτουργικό των iPad και του iPhone.

Το κυριότερο ίσως παραδοτέο του Mac OS X 10.10 ή Yosemite είναι το Continuity, η διασύνδεση δηλαδή του δημοφιλούς iPhone με τους υπολογιστές γραφείου και laptop της εταιρείας του Κουπερτίνο. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να σερφάρει με το Safari από τον Mac και να συνεχίζει την πλοήγησή του ξεκλειδώνοντας το iPad προς τα πάνω. Οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν με ένα κλικ αρχεία από το ένα στο άλλο και τανάπαλιν. Επίσης, θα μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα κίνησης δεδομένων του κινητού τηλεφώνου τους στον Mac τους (Instant Hotspot). Mε το λεγόμενο «Handoff» οι συσκευές θα μοιάζουν να αναγνωρίζονται και θα παραδίδουν η μια στην άλλη την σκυτάλη όταν ο χρήστης το επιλέξει.

Η αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου, η διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων (με αναγνώριση καλούντος, Caller ID) αλλά και η επικοινωνία με ηχητικά μηνύματα θα είναι εφικτή όχι μόνο στο iPhone αλλά και στον Mac αξιοποιώντας μικρόφωνο και ηχείο, δεδομένου ότι μοιράζονται το ίδιο δίκτυο ασύρματης δικτύωσης, Wi-Fi.

Οι χρήστες Mac θα μπορούν να επικοινωνούν με μηνύματα και τηλεφωνικά και με χρήστες που δεν έχουν iPhone, δηλαδή δεν απαιτείται να χρησιμοποιούν αμφότεροι την υπηρεσία iMessage. Με τα λεγόμενα Soundbites, ο χρήστης θα μπορεί να καταγράψει ηχητικά μηνύματα και να τα στείλει ή να λάβει και να ακούσει μέσα από την εφαρμογή Messages. Ο Craig Federighi, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης λογισμικού στην Apple, επέδειξε επί σκηνής την δυνατότητα κλήσης από τον Mac καλώντας τον νέο υπάλληλο της εταιρείας, τον… Dr Dre, την εταιρεία του οποίου μόλις εξαγόρασε η Apple αντί 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Today view στο Notification Center: Calendar, Weather, Stocks, Reminders, World Clock και κοινωνικά δίκτυα με επιπρόσθετα widget στο Mac App Store
  • iCloud Drive: μέσα στον Finder, αποθήκευση οποιασδήποτε μορφής αρχείων με tags, με δυνατότητα πρόσβασης και από Windows PC
  • Ανασχεδιασμένος ο Safari browser, με δυνατότητα προβολής όλων των tabs σε μια σελίδα, Private browsing με ενσωματωμένη υποστήριξη για το DuckDuckGo, μια μηχανή αναζήτησης που δεν καταγράφει τα ίχνη των χρηστών. Ο Safari είναι τώρα έξι φορές πιο γρήγορος από τον Firefox και περισσότερο από πέντε φορές ταχύτερος από τον Chrome όταν εκτελεί κώδικα Javascript, υποστηρίζει η Apple
  • Handoff
  • Instant Hotspot
  • iPhone calls στον Mac
  • Spotlight: αποτελέσματα από την Wikipedia, τους Maps, το Bing, το App Store, το iTunes Store, το iBooks Store, από κορυφαίους δικτυακούς τόπους, ειδήσεις και ώρες έναρξης κινηματογραφικών προβολών

Οι ανακοινώσεις ήταν καταιγιστικές και αφορούσαν μια νέα υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων στο cloud, τύπου Dropbox ή Google Drive. Το iCloud Drive θα επιτρέπει το μοίρασμα αρχείων και ολόκληρων φακέλων απευθείας από την εφαρμογή διαχείρισης αρχείων του συστήματος (Finder). Οι χρήστες θα έχουν δωρεάν στην διάθεσή τους τα πρώτα 5GB και έπειτα θα καλούνται να εγγραφούν στην συνδρομητική υπηρεσία με χρέωση περίπου 1 δολαρίου το μήνα για πρόσβαση σε 20GB ή 2 δολαρίων περίπου για 200GB (με επιλογές έως το 1TB). Επιπρόσθετα το Mail Drive Θα επιτρέπει την αξιοποίηση του iCloud Drive για την αποστολή επισυναπτόμενων αρχείων σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από 5Gb, με κρυπτογράφηση. Τέλος, στην 11η έκδοση του λειτουργικού της Apple οι χρήστες αποκτούν την δυνατότητα ασύρματης μεταφοράς αρχείων από iOS σε Mac και αντίστροφα μέσω της λειτουργίας AirDrop, λειτουργία που περιοριζόταν μόνο στο iOS.

Αλλαγές φέρνει η έκδοση Yosemite του Mac OS X και στον μηχανισμό αναζήτησης. To Spotlight κάνει αναζήτηση τοπικά (με δυνατότητα γρήγορης προεπισκόπησης με ένα πέρασμα του κέρσορα πάνω στα αποτελέσματα) αλλά και στο Web με την μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing, μπορεί να ψάξει ακόμα και χάρτες και δίνει απαντήσεις από την Wikipedia.

Το Yosemite θα είναι η πρώτη έκδοση που θα διατεθεί σε δημόσια δοκιμαστική έκδοση και όλοι θα έχουν την δυνατότητα να το δοκιμάσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2014. Άμεσα διατέθηκε στους developers η αντίστοιχη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Εξάλλου, η Apple ανακοίνωσε μια νέα καινούρια γλώσσα προγραμματισμού, την Swift βασισμένη στην C και στην Objective-C (διαθέσιμο στο iBooks Store ο οδηγός της Swift) και το Xcode 6 beta. Εξαιρετικά ενδιαφέρον της Swift, «οι παιδότοποι», τα playground στα οποία ο προγραμματιστής θα βλέπει να εκτελείται άμεσα ο κώδικάς του για να τον ελέγξει και να τον βελτιστοποιήσει, σαν να παίζει ένα παιχνίδι.

Το Mac OS X 10.10 Yosemite θα ολοκληρώσει την δοκιμαστική φάση το φθινόπωρο, οπότε θα διατεθεί δωρεάν.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024