Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
iPhone και iPad θα κυκλοφορούν με μάσκα στα δίκτυα Wi-Fi

iPhone και iPad θα κυκλοφορούν με μάσκα στα δίκτυα Wi-Fi

Ένα νέο χαρακτηριστικό του iOS 8, της επερχόμενης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος που θα φέρουν iPhone, iPad από το φθινόπωρο του 2014, αποκαλύπτει τις μεθόδους με τις οποίες επιχειρήσεις αξιοποιούν πληροφορίες που εκπέμπουν τα smartphone, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να το γνωρίζουν. Smartphone και tablet της Apple θα μασκαρεύονται για να μην αναγνωρίζονται στα δημόσια δίκτυα Wi-Fi.

Ένα νέο χαρακτηριστικό του iOS 8, της επερχόμενης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος που θα φέρουν iPhone, iPad από το φθινόπωρο του 2014, αποκαλύπτει τις μεθόδους με τις οποίες επιχειρήσεις αξιοποιούν πληροφορίες που εκπέμπουν τα smartphone, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να το γνωρίζουν.

Η αποκάλυψη αφορά την διεύθυνση Mac του τηλεφώνου, μια διεύθυνση που αναγνωρίζει μοναδικά την συσκευή. Χρησιμοποιείται για την σύνδεση του τηλεφώνου σε περιβάλλον δικτύου. Στην προκειμένη περίπτωση, η διεύθυνση Mac αφορά στην σύνδεση σε δημόσια ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, διαθέσιμα σε σταθμούς συγκοινωνιών, σε εστιατόρια και καφετέριες ή άλλα σημεία.

Η Apple παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριό της για τους προγραμματιστές την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου την δυνατότητα του iOS 8 να αποδίδει τυχαίες διευθύνσεις Mac στο iPhone ή στο iPad όταν επιχειρείται σύνδεση σε ένα ανοικτό δίκτυο Wi-Fi. Έτσι, η εκπομπή της διεύθυνσής του στερεί μια πολύτιμη ενδεχομένως πληροφορία για τον επιχειρηματία: την καταγραφή των επαναλαμβανόμενων ή μη, επισκέψεων του πελάτη, στοιχείο που τον βοηθά να σχεδιάσει καλύτερα την προώθηση των υπηρεσιών του. Μπορεί για παράδειγμα, ένα εστιατόριο να συλλέγει τις διευθύνσεις Mac των χρηστών smartphone που το επισκέπτονται και να αναλύει την συχνότητα και τις ώρες των επισκέψεων των πελατών ώστε να τους δώσει κίνητρα να το επιστρέφουν περισσότερες φορές ή και άλλες ώρες (δείτε για παράδειγμα τις υπηρεσίες που προσφέρει η Euclid Analytics) ή για άλλους σκοπούς.

Στο iOS 8, επεσήμανε στο Apple WWDC 2014 την Πέμπτη η προγραμματίστρια Katie Skinner, η επιλογή της ορατής διεύθυνσης Mac θα είναι τυχαία κατά την αναζήτηση δικτύου Wi-Fi (Wi-Fi scans). H σταθερή διεύθυνση (universal Mac address) των iPhone/iPad/iPod touch με iOS 8 θα αποκαλύπτεται μόνο μετά την πιστοποίηση ταυτότητας (authentication) στο δίκτυο Wi-Fi.

Επίσης, στο iOS 8 υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τον χρήστη, όπως η δυνατότητα να εξαιρέσει εαυτόν από την στοχευμένη διαφήμιση. Ακόμα, στην σχετική παρουσίαση στο συνέδριο, οι προγραμματιστές κλήθηκαν να αναθεωρήσουν την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με την προώθηση διαφημίσεων από τις εφαρμογές τους, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των λογαριασμών που θα ανήκουν σε παιδιά, τα οποία προστατεύονται από νέες νομοθετικές πράξεις (στις ΗΠΑ, αναφέρεται η COPPA, Children’s Online Privacy Protection Act). Η Apple έχει προσθέσει το λεγόμενο Family Sharing στο iOS 8.

Ακόμα, η Apple καλεί τους προγραμματιστές app να προβάλλουν πιο κατανοητά μηνύματα σχετικά με τις άδειες που ζητούν από τους χρήστες για να πάρουν την απαιτούμενη συναίνεσή τους. Έτσι, για παράδειγμα, όταν η εφαρμογή του ημερολογίου ζητά άδεια για να γνωρίζει την τρέχουσα τοποθεσία του χρήστη θα εξηγεί ότι την χρειάζεται για να υπολογίζει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την μετάβασή του σε προγραμματισμένα ραντεβού και για να βελτιώσει τις αναζητήσεις τοπικά.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024