Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την τήρηση φακέλων «Υγείας και Ευεξίας» ενδιαφέρεται και η Google

Για την τήρηση φακέλων «Υγείας και Ευεξίας» ενδιαφέρεται και η Google

Τα βραχιόλια και τα app που καταγράφουν την σωματική δραστηριότητα και μπαίνουν δειλά στα χωράφια της ιατρικής έχουν κερδίσει επαρκώς την προσοχή μεγαθήριων. Μετά την Apple και την Samsung, και η Google όπως μεταδίδει το περιοδικό Forbes, ετοιμάζει μια υπηρεσία στο cloud ή εφαρμογή στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα κρίσιμα προσωπικά δεδομένα υγείας και ευεξίας που συλλέγονται από τις μετρήσεις «κατ'οίκον».

Τα βραχιόλια και τα app που καταγράφουν την σωματική μας δραστηριότητα και μπαίνουν δειλά στα χωράφια της ιατρικής έχουν κερδίσει επαρκώς την προσοχή μεγαθήριων στην βιομηχανία. Μετά την Apple και την Samsung, και η Google, μεταδίδει το περιοδικό Forbes, ετοιμάζει μια υπηρεσία στο cloud ή εφαρμογή στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα κρίσιμα προσωπικά δεδομένα υγείας και ευεξίας που συλλέγονται από τις μετρήσεις «κατ’οίκον».

Το εγχείρημα φέρει τον τίτλο Google Fit, και δεν περιλαμβάνει τον όρο «health» αντικατοπτρίζοντας τον δισταγμό με τον οποίο όλες οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν το θέμα «υγεία» από το κινητό.

Οι περισσότερες προσπάθειες αφορούν σε δεδομένα που συλλέγονται από τα περίφημα «έξυπνα ρολόγια», που τελικά έγιναν περικάρπια που μετράνε βήματα, αποστάσεις και θερμίδες που κάηκαν ή και ώρες ύπνου. Οι πωλήσεις αυτών των βραχιολιών φαίνεται ότι ήταν αρκετές για να ανοίξουν την όρεξη στην βιομηχανία. Επιπλέον, στο Play Store στα τηλέφωνα της Google και στο App Store της Apple ή στο Windows Marketplace υπάρχουν σήμερα πλήθος app που υπόσχονται την τήρηση μιας δίαιτας, την καλή φυσική κατάσταση και υγεία.

Παράλληλα, πειραματιζόμαστε με πλήθος τεχνολογιών που αξιοποιούν τους αισθητήρες των τηλεφώνων και των τάμπλετ μας για το καλό μας. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να αρχίσει κανείς να κάνει καρδιογράφημα στο iPad με το Cardiograph καλύπτοντας τον φακό της κάμερας με το δάκτυλό του όντας σε επαρκώς φωτιζόμενο περιβάλλον -κάποιος χρήστης έγραφε ότι το app «του έσωσε την ζωή» γιατί του έδωσε την δυνατότητα να κάνει καρδιογράφημα την στιγμή που έπρεπε. Ή, πολλοί διακρίνουν αξία στην καταγραφή του ιστορικού της αρτηριακής τους πίεσης με το ασύρματο πιεσόμετρο καρπού της iHealth (δείτε πόσα αξεσουάρ έχει π.χ. το iStorm στις ηλεκτρονικές προθήκες του). Χρήστες αναφέρουν επίσης ότι οι υπενθυμίσεις που έχει αναλάβει το app για την υγεία τους, έδωσε ώθηση στην καλύτερη τήρηση της θεραπείας της χρόνιας ασθένειάς τους, γιατί τώρα παίρνουν όταν πρέπει το φάρμακό τους, ή τουλάχιστον δεν το ξεχνούν τόσο συχνά.

Δείτε το βίντεο: Μετρήσαμε την πίεσή μας με ένα διαφορετικό πιεσόμετρο και κάναμε καρδιογράφημα με το iPad…

Εντούτοις, οι γιατροί δεν έχουν ακόμα εισέλθει σε αυτό το οικοσύστημα και δεν συνταγογραφούν προς το παρόν app. Πάντως, σε πρόσφατη εκδήλωση της Apple για το δικό της HealthKit που θα συγκεντρώνει δεδομένα από πολλαπλά συμβατά app υγείας και ευεξίας, έγινε αναφορά για την συμμετοχή των γιατρών της γνωστής κλινικής Mayo, οι οποίοι υποθέτουμε πως θα αποδέχονται τέτοιου είδους μετρήσεις από smartphone «κατ’οίκων» και θα τις αξιολογούν τουλάχιστον για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις σε κλινικές συνθήκες.

Δείτε πως μεταφέρει η Samsung το μήνυμα του home monitoring της υγείας μας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κοινό πρότυπο στην κατασκευή των περικαρπίων:

Personal Stories from Samsung on Vimeo.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024