Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το YouTube κατηγορείται ότι απειλεί με αποκλεισμό τους ανεξάρτητους μουσικούς

Το YouTube κατηγορείται ότι απειλεί με αποκλεισμό τους ανεξάρτητους μουσικούς

Το YouTube πρόκειται να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές μιας συνδρομητικής υπηρεσίας αναπαραγωγής βίντεο κλιπ και μουσικής που θα γίνει διαθέσιμη το καλοκαίρι του 2014. Παρά το γεγονός ότι «εκατοντάδες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες και καλλιτέχνες θα συμμετέχουν», άλλοι απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αρχή προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού με την κατηγορία ότι η Google εκβιάζει με μπλόκο από το YouTube εάν δεν υπογράψουν δυσμενέστερους όρους πληρωμής δικαιωμάτων σε σχέση με τους καλλιτέχνες των τριών μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Το YouTube πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τις πρώτες δοκιμές μιας συνδρομητικής υπηρεσίας αναπαραγωγής βίντεο κλιπ και μουσικής που θα γίνει διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για το καλοκαίρι του 2014.

Παρά το γεγονός ότι «εκατοντάδες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες και καλλιτέχνες θα συμμετέχουν» σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κινκλ, επικεφαλής περιεχομένου στο YouTube, άλλοι απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αρχή προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού. Ενώσεις ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών και καλλιτεχνών κατηγορούν την Google ότι εκβιάζει με μπλόκο από το YouTube όσουν δεν υπογράψουν δυσμενέστερους όρους πληρωμής δικαιωμάτων σε σχέση με τους καλλιτέχνες των τριών μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Η ευρωπαϊκή ένωση των εκπροσώπων των ανεξάρτητων IMPALA έχει κάνει σαφές ότι θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «επείγουσα βοήθεια» ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός των καλλιτεχνών ή νέες απειλές από το YouTube. Παραπέμπουν δε όσους αγαπούν την ανεξάρτητη μουσική στο… Spotify.

Η συνδρομητική υπηρεσία λέγεται ότι θα προσφέρει αναπαραγωγή βίντεο χωρίς διαφημίσεις καθώς και προβολή χωρίς σύνδεση στο Ίντερνετ σε φορητές συσκευές, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρεμποδιστεί η αναπαραγωγή βίντεο αδιευκρίνιστου αριθμού ανεξάρτητων καλλιτεχνών στο (δωρεάν) YouTube που δεν έχουν υπογράψει τους νέους όρους συμβολαίου της Google για την υπηρεσία. Το μπλόκο αυτό θα γίνει για να μην δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες στους πρώτους χρήστες που θα δοκιμάσουν την συνδρομητική υπηρεσία, προσθέτουν.

Η Google έχει ήδη υπογράψει σχετικό συμβόλαιο με τις Universal Music Group, Sony Music Entertainment, και Warner Music Group καθώς και «πολλά independent labels», δηλαδή έχει στο πλευρό της το 95% όλων των δισκογραφικών, δηλώνουν στο πρακτορείο ειδήσεων οι ανώνυμες πηγές. Πάντως, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν περιλαμβάνονται στο υπόλοιπο 5% οι καλλιτέχνες που προτιμάει, αφού γνωστοί τραγουδιστές όπως η Adele διανέμουν την μουσική τους μέσω διαφορετικών δισκογραφικών σε κάποιες χώρες.

Μεταξύ των διαφωνούντων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να εξαφανιστούν από το YouTube είναι οι XL Recordings, -με καλλιτέχνες όπως η Adele και οι The xx-, Domino, το label πίσω από τους Arctic Monkeys, και οι Radiohead, αναφέρουν οι Financial Times, Guardian και BBC.

Πάντως, η αμερικανική ένωση των ανεξάρτητων, American Association of Independent Music, δια στόματος του επικεφαλής της Ριτς Μπένγκλοφ διαφωνεί με την εικόνα που θέλει «τους περισσότερους ανεξάρτητους να έχουν συμφωνήσει με την Google» και τονίζει πως αδικούνται επειδή δεν διαθέτουν την ισχύ των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Τέλος, ασαφείς παραμένουν οι επίμαχοι όροι για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες αν και λέγεται πως πληρώνονται τα ίδια δικαιώματα ανά stream με τους καλλιτέχνες στις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, δεν έχουν όμως τις ίδιες εγγυήσεις και προκαταβολές για τον πρώτο χρόνο και κυρίως περιθώριο να διαπραγματευτούν και να αντιδράσουν.

O διεθνής οργανισμός WIN, Worldwide Independent Network, που συνέστησαν το 2006 ενώσεις ανεξάρτητων δισκογραφικών ανά τον κόσμο δηλώνει πως τα μέλη του καταγγέλουν πως οι όροι είναι δυσμενείς, εντούτοις αδιαπραγμάτευτοι και αφορούν μειωμένες απολαβές σε σχέση με άλλες υπηρεσίες streaming, όπως οι Spotify, Rdio,Deezer και άλλες.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024