Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανήθικο το παιχνίδι του Facebook με τα μυαλά των μελών του, καταγγέλλει το EPIC

Ανήθικο το παιχνίδι του Facebook με τα μυαλά των μελών του, καταγγέλλει το EPIC

To EPIC, η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στο Διαδίκτυο καταφεύγει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών καταγγέλλοντας ως ανήθικο το πείραμα που έκανε η Facebook Ιnc, «με τα μυαλά των ανθρώπων». Όπως υποστηρίζει το EPIC, η εταιρεία δεν είχε την ρητή συναίνεση των υποκείμενων μελών. Ζητάει δε, όχι μόνο να τιμωρηθεί η εταιρεία αλλά και να δημοσιοποιηθεί ο αλγόριθμος που δημιουργεί τις Ενημερώσεις, τις οποίες «πείραξε» κατά το επίμαχο πείραμα.

To EPIC, η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στο Διαδίκτυο καταφεύγει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών καταγγέλλοντας ως «ανήθικο» το πείραμα που έκανε η Facebook Ιnc, «με τα μυαλά των ανθρώπων». Όπως υποστηρίζει το EPIC, η εταιρεία δεν είχε την ρητή συναίνεση των υποκείμενων μελών. Ζητάει δε, όχι μόνο να τιμωρηθεί η εταιρεία αλλά και να δημοσιοποιηθεί ο αλγόριθμος που δημιουργεί τις Ενημερώσεις, τις οποίες «πείραξε» κατά το επίμαχο πείραμα.

Παρά την διαβεβαίωση των επιστημόνων στην σχετική μελέτη ότι η διεξαγωγή του πειράματος στο οποίο βασίστηκε ήταν σύμφωνη με τους όρους προστασίας του απορρήτου του Facebook, το EPIC επιμένει οι όροι, την επίμαχη περίοδο, δεν επέτρεπαν την χρήση των δεδομένων των μελών για ερευνητικούς σκοπούς. Το πείραμα έγινε την εβδομάδα 11-18 Ιανουαρίου 2012, και όπως τεκμηριώνει το EPIC, η αλλαγή στους σχετικούς όρους στους οποίους περιλαμβάνεται η χρήση προσωπικών δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς έγινε τέσσερις μήνες μετά την διεξαγωγή του πειράματος.

Επιπλέον, το Κέντρο για το Ηλεκτρονικό Απόρρητο θυμίζει ότι η εταιρεία τελεί υπό επιτήρηση με βάση προγενέστερη σχετική απόφαση από την FTC, σύμφωνα με την οποία απαιτείται να έχει την ρητή συναίνεση των μελών του πριν μοιραστεί τα δεδομένα τους με τρίτους.

Το 2011 είχε αποκαλυφθεί ότι ένα από Τα Μεγάλα Ψέματα του Facebook ήταν ότι δεν ενημέρωσε και δεν έδωσε στους χρήστες από την Ευρώπη την επιλογή να εξαιρεθούν από τη διάθεση των προσωπικών τους στοιχείων σε τρίτους ή για διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς για τους οποίους συναίνεσαν κατά την υποβολή τους στην υπηρεσία.

Τέλος, σε ότι αφορά στο News Feed («Ενημερώσεις»), το EPIC ζητάει να δημοσιευτεί ο τρόπος λειτουργίας του που επέτρεψε στους επιστήμονες της εταιρείας αλλά και τους συνεργαζόμενους τρίτους από τα πανεπιστήμια Cornell και Καλιφόρνια. Κι αυτό καθώς, η εταιρεία περιγράφει τις Ενημερώσεις ως μια λίστα ανακοινώσεων που ανανεώνεται συνεχώς με ανακοινώσεις κατάστασης, φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν οι «φίλοι», άτομα ή σελίδες που ακολουθεί κάθε μέλος. Η μόνη «επέμβαση» που φέρεται να κάνει το Facebook είναι για να διακρίνει τις «Κορυφαίες Ανακοινώσεις», συνυπολογίζοντας για παράδειγμα «πόσα σχόλια έγιναν, ποιος δημοσίευσε την ανακοίνωση, για τι είδους ανακοίνωση πρόκειται (π.χ. φωτογραφία, βίντεο, ενημέρωση κατάστασης κτλ.).». Επιπλέον, μόνο οι χρήστες φέρονται να μπορούν να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους για το τι θα βλέπουν ή όχι στις Ενημερώσεις τους.

Στην Ευρώπη, οι αρμόδιες περί του απορρήτου Αρχές και συγκεκριμένα η πλέον αρμόδια στην Ιρλανδία όπου τηρεί την έδρα των δραστηριοτήτων του εκτός ΗΠΑ η εταιρεία, αλλά και η βρετανική αντίστοιχη Αρχή ζητούν εξηγήσεις για το ψυχολογικό πείραμα του Facebook.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024