Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την 1η Αυγούστου 2014 σβήνουν οι «παλιές» τηλεοράσεις της Αττικής

Την 1η Αυγούστου 2014 σβήνουν οι «παλιές» τηλεοράσεις της Αττικής

Την 1η Αυγούστου 2014 έντεκα κέντρα εκπομπής αναλογικού σήματος σε τηλεοράσεις στην Αττική και την Εύβοια θα πάψουν να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν τηλεόραση με υποστήριξη του νέου σήματος (MPEG-4), θα δουν το μήνυμα «Χωρίς σήμα» στους δέκτες τους. Επιπλέον, όσοι καλύπτονται από τα κέντρα «Υμηττός» και «Αίγινα» θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τα ψηφιακά τους κανάλια.

Την 1η Αυγούστου 2014 έντεκα κέντρα εκπομπής αναλογικού σήματος σε τηλεοράσεις στην Αττική και την Εύβοια θα πάψουν να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν τηλεόραση με υποστήριξη του νέου σήματος (MPEG-4), θα δουν το μήνυμα «Χωρίς σήμα» στους δέκτες τους. Επιπλέον, όσοι καλύπτονται από τα κέντρα «Υμηττός» και «Αίγινα» θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τα ψηφιακά τους κανάλια.

Πρόκειται για το 2ο «switch–off» ανά περιοχή, όπως προβλέπεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 40518/1168/Φ.11Α/11-07-14, Φ.Ε.Κ. Β’ 1879/10-07-14. Την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014 πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την κεντρική και νότια Εύβοια αλλά και τις βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων «θα αποκτήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του επίγειου ψηφιακού σήματος.»

Οι κάτοικοι των περιοχών κάλυψης των δυο κέντρων, «Υμηττός» και «Αίγινα» που εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται στις νέες συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από τη χώρα.

  • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν ένας τηλεθεατής έχει πρόσβαση τώρα στο ψηφιακό περιεχόμενο των καναλιών θα χρειαστεί την ημέρα της μετάβασης στην περιοχή του να επανασυντονίσει το δέκτη του ώστε να αποθηκευτούν σε αυτόν οι νέες, τελικές, συχνότητες, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
  • Η Digea υπενθυμίζει ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης των κέντρων εκπομπής του συγκεκριμένου switch – off και να διαθέτουν δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4.
  • Οι αναλογικές τηλεοράσεις δέχονται εξωτερικά set-top box αποκωδικοποιητών, και ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο ενδέχεται να δέχονται και πιο διακριτικές προσθήκες, όπως ο αποκωδικοποιητής MPEG-4 σε μορφή κάρτας).
  • Αποκωδικοποιητής MPEG-4 χρειάζεται για κάθε αναλογική τηλεόραση.

Οι τηλεθεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με τέλεια εικόνα και ήχο, χωρίς χιόνια και είδωλα, και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του δέκτη τους και της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Προγράμματος (EPG), για το τηλεοπτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή αυτά που ακολουθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον τηλεθεατή είναι υψηλή ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος, που προσφέρει άψογη εικόνα και ήχο χωρίς απώλειες όπως συνέβαινε συχνά μέχρι σήμερα.

Στο νέο site της Digea συμπεριλαμβάνεται ειδική εφαρμογή για τους χάρτες κάλυψης καθώς και απαραίτητες πληροφορίες για τους τηλεθεατές.

  • Οι τηλεθεατές μπορούν στο www.digea.gr να αναζητήσουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν και μέσω της ειδικής εφαρμογής να πληκτρολογήσουν την περιοχή τους και να διαπιστώσουν από ποιο κέντρο καλύπτονται καλύτερα.
  • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα λήψης, θα πρέπει να ελέγξουν αν η κεραία τους «κοιτάει» προς το κύριο κέντρο εκπομπής.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

  • 2012: Πρακτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το ψηφιακό σήμα από τον Υμηττό Μερικές ημέρες μετά τη διακοπή της εκπομπής αναλογικού σήματος για τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και την παράλληλη έναρξη ψηφιακής εκπομπής για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός», η Digea συγκέντρωσε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχτηκε από τους τηλεθεατές και μας δίνει τις απαντήσεις με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού.
  • 2012: Τι πρέπει να ξέρετε για να μην μείνετε χωρίς TV, αν βλέπετε από τον Υμηττό Με βάση την ΚΥΑ 26337/675/7.6.2012, στις 20 Ιουλίου 2012 και ώρα 3:00 το πρωί, θα σταματήσει η εκπομπή αναλογικού σήματος μόνο από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός», των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπονται ήδη ψηφιακά. Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Εύβοιας. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με την Digea.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024