Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυνατότητα απόκρυψης από το Bing δίνει μετά την Google και η Microsoft

Δυνατότητα απόκρυψης από το Bing δίνει μετά την Google και η Microsoft

Μετά το Google και το Bing δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ζητήσουν την διαγραφή των παραπομπών σε ιστοσελίδες που αναφέρονται στο όνομά τους. Η Microsoft δεν εγγυάται την απόσυρση των αποτελεσμάτων από τις σελίδες του Bing, επικαλείται την διχογνωμία που επικρατεί σχετικά με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Ε.Ε. και σημειώνει ότι τα αιτήματα δεν αποκλείεται να επανεξετάζονται και οι αποφάσεις της να αναθεωρούνται.

Μετά το Google, και το Bing συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ζητούν την διαγραφή των παραπομπών σε ιστοσελίδες που αναφέρονται στο όνομά τους.

Η Microsoft δεν εγγυάται την απόσυρση των αποτελεσμάτων από τις σελίδες του Bing, επικαλείται την διχογνωμία που επικρατεί σχετικά με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στην Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι τα αιτήματα δεν αποκλείεται να επανεξετάζονται και οι αποφάσεις της να αναθεωρούνται.

Τι λέει η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δικαίωμα αιτήματος διαγραφής από τα αποτελέσματα των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης


Σύμφωνα με την απόφαση της 13ης Μαΐου 2014,
ο φορέας εκμετάλλευσης μηχανής αναζήτησης (το Google, το Bing κ.λπ.) υποχρεούται να απαλείφει από τον κατάλογο αποτελεσμάτων, ο οποίος εμφανίζεται κατόπιν αναζήτησης που έχει διενεργηθεί με βάση το ονοματεπώνυμο ενός προσώπου, συνδέσμους προς δημοσιευμένες από τρίτους ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες σχετικές με το πρόσωπο αυτό – ακόμη και όταν αυτή καθαυτή η δημοσίευση των επίμαχων πληροφοριών στις εν λόγω ιστοσελίδες είναι νόμιμη.

Πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάζεται αν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να πάψει η σχετική με το πρόσωπό του πληροφορία να συνδέεται, επί του παρόντος, με το ονοματεπώνυμό του μέσω του καταλόγου αποτελεσμάτων ο οποίος προκύπτει κατόπιν αναζήτησης που έχει διενεργηθεί με βάση το ονοματεπώνυμο αυτό.

Πάντως, η αναγνώριση του δικαιώματος δεν προϋποθέτει ότι η εμφάνιση της επίμαχης πληροφορίας στον κατάλογο αποτελεσμάτων προκαλεί βλάβη στο υποκείμενο των δεδομένων.

Δεδομένου ότι το υποκείμενο των δεδομένων μπορεί, βάσει των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κατά τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει να πάψει η επίμαχη πληροφορία να τίθεται στη διάθεση του ευρέος κοινού λόγω της εμφάνισής της στον προαναφερθέντα κατάλογο αποτελεσμάτων, τα δικαιώματα αυτά καταρχήν υπερέχουν όχι μόνο του οικονομικού συμφέροντος του φορέα εκμετάλλευσης της μηχανής αναζήτησης, αλλά και του συμφέροντος του κοινού να αποκτήσει πρόσβαση στην πληροφορία αυτή στο πλαίσιο αναζήτησης με βάση το ονοματεπώνυμο του εν λόγω υποκειμένου.

  • Εντούτοις, τούτο δεν ισχύει όταν, για ειδικούς λόγους, όπως ο ρόλος που διαδραματίζει το εν λόγω υποκείμενο στον δημόσιο βίο, προκύπτει ότι η επέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα του υποκειμένου δικαιολογείται από το υπέρτερο συμφέρον του κοινού για πρόσβαση στην επίμαχη πληροφορία συνεπεία της εμφάνισής της στον προαναφερθέντα κατάλογο.

Η Google, σύμφωνα με το BBC, έχει ήδη δεχτεί 70.000 αιτήματα για διαγραφή των παραπομπών με αναφορές στο ονοματεπώνυμό τους. Εντούτοις, η αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό τους εκτός Ε.Ε. θα επιφέρει τα ανεπιθύμητα για τον ενδιαφερόμενο αποτελέσματα.

  • Ενδεικτικό των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί σχετικά με την απόφαση -με κυριότερο επιχείρημα ότι η αλήθεια δεν θα πρέπει να κρύβεται, ακόμα και όταν είναι δυσάρεστη- είναι ότι οι παραπομπές που διαγράφονται συγκεντρώνονται από εθελοντές σε έναν δικτυακό τόπο με την χαρακτηριστική επωνυμία hiddenfromgoogle.com, αν και η σοδειά περιορίζεται σε 9 μόλις καταχωρίσεις.

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ζητήθηκε όταν ισπανικό δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει εάν Ισπανός είχε το δικαίωμα να ζητήσει από την Google να διαγράψει τις παραπομπές σε δημοσίευμα εφημερίδας που αναφερόταν στον πλειστηριασμό του σπιτιού του το 1998 -μια υπόθεση που διευθετήθηκε αργότερα.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

  • Διαβάστε περισσότερα για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει την Google οφείλει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς «παρωχημένες ή άσχετες» πληροφορίες που τους αφορούν. Η δικαστική απόφαση δεν αποκλείεται να παίξει ρόλο στα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό νόμο που θα κατοχυρώνει το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024