Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατομμύρια ρούβλια από την Ρωσία για να ξεσκεπαστούν οι χρήστες του Tor

Εκατομμύρια ρούβλια από την Ρωσία για να ξεσκεπαστούν οι χρήστες του Tor

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας δηλώνει πρόθυμο να διαθέσει 3,9 εκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 82.000 ευρώ) σε όποιον κατορθώσει να αναπτύξει την βέλτιστη μέθοδο αποκάλυψης της ταυτότητας των χρηστών που χρησιμοποιούν το Tor, ένα δημοφιλές εργαλείο για να κυκλοφορεί κανείς ινκόγκνιτο στο Ίντερνετ. Η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου 2014.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας δηλώνει πρόθυμο να διαθέσει 3,9 εκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 82.000 ευρώ) σε όποιον κατορθώσει να σπάσει την ανωνυμία του Tor, ένα δημοφιλές εργαλείο για να κυκλοφορεί και να επικοινωνεί οποιοσδήποτε ινκόγκνιτο στο Ίντερνετ. Η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου 2014.

Το Tor (The Onion Routing) «ντύνει» τα δεδομένα των χρηστών του Διαδικτύου σαν κρεμμύδι. Κάθε πακέτο δεδομένων ταξιδεύει κρυπτογραφημένο πηδώντας τυχαία από ενδιάμεσους κόμβους προς το προορισμό (π.χ. έναν δικτυακό τόπο), αποκρύπτοντας την ταυτότητα του συνδρομητή της υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται όχι μόνο για την περιπλάνηση στο WWW αλλά και για την ιδιωτική διαδικτυακή επικοινωνία ή την φιλοξενία «κρυφών» δικτυακών τόπων.

Το BBC παραθέτει την ερμηνεία που δίνει νομικός από το Pirate Party της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία η ρωσική κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νόμο που επιβάλλει την δημιουργία μητρώου με τους δημοφιλείς blogger στην χώρα, με βάση τον αριθμό των χρηστών που τους επισκέπτονται καθημερινά (περισσότεροι 3.000 χρήστες). Με την χρήση του Tor, οι blogger μπορούν να φιλοξενούνται σε «κρυφούς» διακομιστές με την προστασία της ανωνυμίας του Tor όπως και οι επισκέπτες τους, οι οποίοι κυκλοφορούν ινκόγκνιτο χωρίς να καταγράφονται, έστω και αριθμητικά.

Το Tor αναπτύχθηκε στα ερευνητικά εργαστήρια του αμερικανικού Ναυτικού αν και σήμερα η λειτουργία του επιθεωρείται και βελτιώνεται από εθελοντές της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού. Η αμερικανική μυστική υπηρεσία, η NSA, φέρεται να επιζητά τρόπους να τραβήξει το πέπλο της ανωνυμίας από την «επιχείρηση κρεμμύδι», εντούτοις λέγεται ότι δεν έχει καταφέρει να το κάνει με οικονομικό και γρήγορο τρόπο. Δύο ερευνητές από την ομάδα CERT (Computer Emergency Response Team) στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Carnegie Mellon επρόκειτο να αποκαλύψει μια τέτοια μέθοδο (με 3000 δολάρια για την ταυτότητα εκατοντάδων χιλιάδων «πελατών» του Tor, δηλαδή υπολογιστές). Εντούτοις η παρουσίαση στο καθιερωμένο συνέδριο χάκερ Black Hat φέτος τον Αύγουστο αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των ομιλιών μετά από απαίτηση του πανεπιστημίου καθώς δεν υπήρχε η άδεια για δημόσια ανακοίνωση. Πάντως, θεωρείται υπαρκτό το «κενό» που εντόπισε στο Tor η ομάδα αντιμετώπισης κρίσιμων περιστατικών ασφάλειας στο Ίντερνετ και οι developers του Tor εργάζονται για να το καλύψουν. Σε κάθε περίπτωση, το Tor συνεχίζει να θεωρείται ικανή μέθοδος απόκρυψης ταυτότητας και οι περιπτώσεις όπου πιθανόν ξεπεράστηκε δεν έχουν γίνει γνωστές.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024