Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή έρευνα σε βάθος για το καθεστώς φορολόγησης της Apple στην Ιρλανδία

Ευρωπαϊκή έρευνα σε βάθος για το καθεστώς φορολόγησης της Apple στην Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τρίτη τους λόγους για τους οποίους θα ξεκινήσει έρευνα σε βάθος σχετικά με την φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία. Η Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον υγιή ανταγωνισμό στην Ε.Ε. εξετάζει ήδη από τον Ιούνιο το καθεστώς φορολόγησης στην Ιρλανδία της Apple. Η ανακοίνωση για την διεξαγωγή έρευνας σε βάθος θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τρίτη τους λόγους για τους οποίους θα ξεκινήσει έρευνα σε βάθος σχετικά με την φορολόγηση της Apple στην Ιρλανδία. Η Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον υγιή ανταγωνισμό στην Ε.Ε. εξετάζει ήδη από τον Ιούνιο το καθεστώς φορολόγησης της Apple στην Ιρλανδία Η ανακοίνωση για την διεξαγωγή έρευνας σε βάθος θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν -εξάλλου, η Επιτροπή εξετάζει ανάλογες υποθέσεις μειωμένης φορολόγησης άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων (Starbucks, Fiat) σε Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

Η Επιτροπή εξετάζει εάν είναι θεμιτές οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Apple με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την φορολόγησή της, και δεν στερούν τα κράτη-μέλη από τα φορολογικά έσοδα που δικαίως βαρύνουν και τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται επίκληση του άρθρου 107(1) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο «ενισχύσεις που χορηγούνται υπό οποιαδήποτε μορφή από τα κράτη ή με κρατικούς πόρους και που νοθεύουν ή απειλούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό διά της ευνοϊκής μεταχειρίσεως ορισμένων επιχειρήσεων ή ορισμένων κλάδων παραγωγής είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, κατά το μέτρο που επηρεάζουν τις μεταξύ κρατών μελών συναλλαγές».

Στην προκειμένη περίπτωση, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν συνιστούν κρατική ενίσχυση οι μεμονωμένες αποφάσεις που εξέδωσαν οι φορολογικές αρχές της Ιρλανδίας για τον υπολογισμό των υπό φορολόγηση εσόδων στα παραρτήματα της Apple Sales International και Apple Operations Europe.

Η Apple λειτουργεί μη μηδενική σχεδόν φορολόγηση στην Ιρλανδία από το 1980.

Το θέμα της υποφορολόγησης της Apple έχει απασχολήσει και την αμερικανική Γερουσία το 2013, στην οποία εκφράστηκε η άποψη ότι η εταιρεία εξοικονόμησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις θυγατρικές της στην Ιρλανδία, προκαλώντας την αντίδραση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024