Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τα Windows 10 δεν θα τρέχουν μόνο σε PC, θα τρέχουν παντού

Με τον Σάτια Ναντέλα, «τον άνθρωπο από το cloud» στην κορυφή της πυραμίδας στην Microsoft ήταν φανερή η στροφή της εταιρείας στις διαδικτυακές υπηρεσίες. Τώρα, το λειτουργικό σύστημα μοιάζει να είναι μόνο το όχημα που θα αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών και για αυτό, θα πρέπει να είναι ενιαίο, με συνδετικό κρίκο τον Λογαριασμό Microsoft.

Με τον Σάτια Ναντέλα, «τον άνθρωπο από το cloud» στην κορυφή της πυραμίδας στην Microsoft ήταν φανερή η στροφή της εταιρείας στις διαδικτυακές υπηρεσίες. Τώρα, το λειτουργικό σύστημα μοιάζει να είναι μόνο το όχημα που θα αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών και για αυτό, θα πρέπει να είναι ενιαίο, με συνδετικό κρίκο τον Λογαριασμό Microsoft.

Σεπτέμβριος 2014: Τα Windows 10 ενιαία παντού

Τα Windows 10 θα προσαρμόζονται σε διάφορες συσκευές – από το Xbox μέχρι τα PC,τα smartphone, τα tablet και ta μικροσκοπικά gadgets—προσφέροντας μια ενιαία, γνώριμη και συμβατή εμπειρία, ανακοίνωσε η Microsoft κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση της επόμενης έκδοσης των Windows.

Τα Windows 10 θα τρέχουν σε μια ευρύτερη γκάμα συσκευών, είτε πρόκειται για απλή πλοήγηση στο διαδίκτυο είτε πρόκειται για παγκόσμια επιχειρησιακά κέντρα δεδομένων, τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Επιπρόσθετα, η Microsoft, θα παρέχει μια πλατφόρμα εφαρμογών για προγραμματιστές για το σύνολο των συσκευών αυτών, μέσω ενός ενιαίου app store.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προγραμματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν την εφαρμογή τους μια μόνο φορά, και στη συνέχεια να την προωθήσουν εύκολα σε διάφορους τύπους συσκευών, διευκολύνοντας τους χρήστες να την ανακαλύψουν, να την αγοράσουν και να κάνουν όλες τις σχετικές ενημερώσεις, καταλήγει η Microsoft.

Ιούνιος 2014: Το Mac OS X 10.10 Yosemite μοιάζει με το iOS

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι φανερό ότι κινείται και η Apple: Τον Ιούνιο κατά την παρουσίαση του Mac OS X 10.10 Yosemite ήταν πρόδηλη η ομοιότητα του ανασχεδιασμένου περιβάλλοντός του με το iOS, το λειτουργικό των iPad και του iPhone.

Το κυριότερο ίσως παραδοτέο του Mac OS X 10.10 ή Yosemite είναι το Continuity, η διασύνδεση δηλαδή του δημοφιλούς iPhone με τους υπολογιστές γραφείου και laptop της εταιρείας του Κουπερτίνο.

Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς να σερφάρει με το Safari από τον Mac και να συνεχίζει την πλοήγησή του ξεκλειδώνοντας το iPad προς τα πάνω.

Οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν με ένα κλικ αρχεία από το ένα στο άλλο και τανάπαλιν.

Επίσης, θα μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα κίνησης δεδομένων του κινητού τηλεφώνου τους στον Mac τους (Instant Hotspot).

Mε το λεγόμενο «Handoff» οι συσκευές θα μοιάζουν να αναγνωρίζονται και θα παραδίδουν η μια στην άλλη την σκυτάλη όταν ο χρήστης το επιλέξει.

Η αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου, η διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων (με αναγνώριση καλούντος, Caller ID) αλλά και η επικοινωνία με ηχητικά μηνύματα θα είναι εφικτή όχι μόνο στο iPhone αλλά και στον Mac αξιοποιώντας μικρόφωνο και ηχείο, δεδομένου ότι μοιράζονται το ίδιο δίκτυο ασύρματης δικτύωσης, Wi-Fi.

Ιούλιος 2014: Μια έκδοση των Windows για όλες τις συσκευές

Ο Σάτια Ναντέλα φρόντισε έναν μήνα μετά την παρουσίαση του λειτουργικού της Apple, και με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, στις 28 Ιουλίου να βεβαιώσει πως έχει ήδη αποφασίσει ότι η εμπειρία των Windows θα πρέπει να είναι ενιαία σε όλες τις πλατφόρμες.

«Θα βελτιστοποιήσουμε την επόμενη έκδοση των Windows, από τα τρία λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα, σε ένα ενοποιημένο λειτουργικό σύστημα για οθόνες όλων των μεγεθών» είπε ο Ναντέλα σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της παρουσίασης. Το θετικό για τους χρήστες, είχε επισημάνει ο Ναντέλα, είναι ότι θα μπορούν να τρέχουν τις ίδιες εφαρμογές σε όλες τις συσκευές τους.

Οι φορητές συσκευές και οι υπηρεσίες από το cloud βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του νέου διευθύνοντα συμβούλου. Σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους νωρίτερα -ουσιαστικά το μανιφέστο της νέας Microsoft-, ο Ναντέλα τόνιζε ότι το mobile και το cloud «έρχονται πρώτα» και με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε και η παρουσίαση της Tech Preview των Windows 10 στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Πάντως, προς το παρόν, το μόνο που προκύπτει από την Tech Preview είναι ότι όταν τα Windows 10 είναι ενιαία, όντας εγκαταστημένα σε ένα convertible μηχάνημα, που μεταμορφώνεται σε tablet ή μικρό notebook με την προσθήκη ή αφαίρεση του αποσπώμενου πληκτρολογίου.

Κάθε φορά που αποσπάται το πληκτρολόγιο, ο χρήστης καλείται να δεχτεί την μεταμόρφωση του λειτουργικού σε μια όψη πιο φιλική για χρήση από την οθόνη αφής, ενώ αντίθετα ότι συνδέεται το πληκτρολόγιο, επιστρέφει σε μορφή ενός οικείου, αλλά ανανεωμένου εκ βάθρων, περιβάλλοντος εργασίας για desktop.

Αυτό ίσως είναι το πρώτο δείγμα της ενιαίας πλατφόρμας της Microsoft, εάν δεχτούμε πως τα (απλά) tablet με Windows θα βρίσκονται διαρκώς σε tablet mode, και ομοίως, θα παίρνουν την μορφή Windows Phone όταν εγκαθίστανται σε smartphone.

Εντούτοις, οι αλλαγές αυτές αφορούν το user interface και δεν φτάνουν στα βαθιά, δηλαδή την απρόσκοπτη εκτέλεση της ίδιας εφαρμογής σε συσκευές με διαφορετικό προφίλ -τουλάχιστον από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος και μνήμης.

Άλλα θέματα είναι επίσης η υλοποίηση της λογικής του Continuity της Apple από τους αναμφισβήτητα έμπειρους μηχανικούς λογισμικού της Microsoft. Κομβικό σημείο, η χρήση ενός μοναδικού (διαδικτυακού) Λογαριασμού Microsoft στους διακομιστές του Ρέντμοντ, που θα συνδέει τον χρήστη με όλες τις συσκευές και τις υπηρεσίες της εταιρείας στο cloud.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024