Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο της γερμανικής Αρχής στην Google για παραβίαση απορρήτου

Τελεσίγραφο της γερμανικής Αρχής στην Google για παραβίαση απορρήτου

Ένα βήμα πριν την επιβολή προστίμου στην Google βρίσκεται μια ακόμα Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για την ενιαία πολιτική απορρήτου που εφαρμόζει ήδη από τον Μάρτιο του 2012 στην Ευρώπη ο γίγαντας του Διαδίκτυου. Μετά τις Αρχές σε Ισπανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, έρχεται η γερμανική Αρχή να προειδοποιήσει ότι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγει η Google για τους Γερμανούς είναι ικανός να δημιουργήσει λεπτομερέστατα προφίλ σε ευαίσθητους τομείς, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι δεν θα τα συνδυάσει για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ένα βήμα πριν την επιβολή προστίμου στην Google βρίσκεται μια ακόμα Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για την ενιαία πολιτική απορρήτου που εφαρμόζει ήδη από τον Μάρτιο του 2012 στην Ευρώπη ο γίγαντας του Διαδίκτυου. Μετά τις Αρχές σε Ισπανία, την Γαλλία και την Ολλανδία, έρχεται η γερμανική Αρχή να προειδοποιήσει ότι ο όγκος των δεδομένων που συλλέγει η Google για τους Γερμανούς είναι ικανός να δημιουργήσει λεπτομερέστατα προφίλ σε ευαίσθητους τομείς της ιδιωτικής τους ζωής, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι δεν θα τα συνδυάσει ό,τι συλλέγει για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα απορρήτου, Johannes Caspar έκρινε ότι είναι εξαιρετικά εκτεταμένη η συλλογή δεδομένων των χρηστών από τις υπηρεσίες της Google -το Google Search, το Gmail, το YouTube, το Google+ και άλλες. Από την συλλογή αυτή, μπορεί να εξαχθεί το λεπτομερές προφίλ κάθε χρήστη, αποκαλύπτοντας πολλές πτυχές της προσωπικής του ζωής, και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. «Η Google μπορεί ακόμα και να εξάγει το κοινωνικό και το οικονομικό status κάθε χρήστη με αυτά τα δεδομένα,, να διακρίνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ατόμου και τις σχέσεις του, να βρει που συχνάζει και με ποιους», αναφέρεται στην ανακοίνωση από τον αρμόδιο Επίτροπο του Αμβούργου.

Παρά την δέσμευση της Google ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση εξατομικευμένων διαφημίσεων, η γερμανική Αρχή επιμένει ότι «η συλλογή δεν δικαιολογείται από την γερμανική, αλλά ούτε και την ευρωπαϊκή, νομοθεσία». Η συλλογή και η επεξεργασία του τεράστιου αυτού όγκου δεδομένων θεωρείται σύννομη μόνο εάν η εταιρεία είχε την ρητή συναίνεση ενός πλήρως ενημερωμένου χρήστη, ή, όταν ο νόμος προβλέπει το δικαίωμα αντίρρησης, αναφέρεται στην γερμανική απόφαση.

Ο J. Caspar αναφέρεται επίσης στις επαφές που είχε με την αμερικανική εταιρεία, από τις οποίες προκύπτει ότι η Google δεν υποχώρησε μπροστά στις αντιρρήσεις του σχετικά με την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής απορρήτου για όλες τις υπηρεσίες της και αρνήθηκε να βελτιώσει τον βαθμό ελέγχου από τον χρήστη. «Επαφίεται πλέον στην Google να κάνει την επόμενη κίνηση και να σεβαστεί το δικαίωμα των εκατομμυρίων χρηστών της στην ιδιωτικότητα», γράφει στο τελεσίγραφό του ο Caspar.

H γερμανική Αρχή προέβη σε εκτίμηση της ενιαίας πολιτικής απορρήτου της Google ως μέλος της εξαμελούς ευρωπαϊκής επιτροπής που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, ώστε οι ευρωπαϊκές Αρχές απορρήτου να τηρήσουν κοινή στάση, μπροστά στην επερχόμενη τότε υιοθέτηση της νέας πολιτικής τον Μάρτιο του 2012. Δύο και πλέον χρόνια αργότερα, οι Αρχές των κρατών μελών καλούνται να επαναφέρουν την Google στην τάξη, εφαρμόζοντας την εγχώρια νομοθεσία.

Η Ισπανία ήταν η πρώτη που επέβαλλε τον Δεκέμβριο του 2013 στην Google την εσχάτη των ποινών, το υψηλότερο τίμημα για την παραβίαση της δικής της νομοθεσίας περί απορρήτου, και συγκεκριμένα 900.000 ευρώ.

Νωρίτερα, η ολλανδική Αρχή είχε επίσης ανακοινώσει ότι η πολιτική της Google παραβιάζει την νομοθεσία και τον Φεβρουάριο του 2014 η γαλλική Αρχή της επέβαλλε το υψηλότερο, επίσης, πρόστιμο που μπορούσε να επιβάλλει στην εταιρεία (€150.000 αρχικά και 300.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης).

Η υπόθεση εκκρεμεί στην Ιταλία -όπου έχει έχει επιβληθεί 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία για παραβίαση απορρήτου κατά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων του Google Street View χωρίς την απαιτούμενη σήμανση- και την Μ.Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και η υπόθεση ανταγωνισμού της Google στην Ε.Ε. , αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού την ενημέρωσε πως δεν έγιναν αποδεκτές από τους θιγόμενους οι νεότερες προτάσεις της για «ισότιμη» προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024