Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η E.E. συμπράττει με την βιομηχανία για να αξιοποιήσει τα Big Data

Η E.E. συμπράττει με την βιομηχανία για να αξιοποιήσει τα Big Data

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται με τα δεδομένα ανακοίνωσαν στις 13 Οκτωβρίου 2014 την σύμπραξή τους από το 2016 έως το 2020 για να επωφεληθεί η Ευρώπη από την αξιοποίηση των πολλών και διαφορετικών πληροφοριών που κρύβονται στα δεδομένα, είτε από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το μερίδιο που θα αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι και τα οφέλη της αξιοποίησης των big data στην εξοικονόμηση ενέργειας και την περίθαλψη.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται με τα δεδομένα ανακοίνωσαν στις 13 Οκτωβρίου 2014 την σύμπραξή τους από το 2016 έως το 2020 για να επωφεληθεί η Ευρώπη από την αξιοποίηση των πολλών και διαφορετικών πληροφοριών που κρύβονται στα δεδομένα, είτε από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το μερίδιο που θα αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι και τα οφέλη της αξιοποίησης των big data στην εξοικονόμηση ενέργειας και την περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη σύσταση της σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα για τα μαζικά δεδομένα (big data), από την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νέιλι Κρους και τον πρόεδρο της Big Data Value Association Jan Sundelin, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι ATOS, Nokia Solutions and Networks, Orange, SAP, SIEMENS, και ερευνητικά ιδρύματα όπως το Fraunhofer και το German Research Centre for Artificial Intelligence.

Η ΕΕ έχει προβλέψει επενδύσεις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2016-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Το ποσό αυτό αναμένεται να τετραπλασιαστεί από τους ιδιώτες εταίρους (2 δισ. ευρώ).

Η σύμπραξη αυτή θα στηρίζει επίσης «Χώρους καινοτομίας» οι οποίοι θα παρέχουν ασφαλές περιβάλλον για δοκιμές με ιδιωτικά και ανοικτά δεδομένα. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν επίσης ως φυτώρια επιχειρήσεων και κέντρα ανάπτυξης δεξιοτήτων και βέλτιστων πρακτικών.

Έτσι, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Κρους φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μέχρι και 30% της παγκόσμιας αγοράς δεδομένων για τους Ευρωπαίους προμηθευτές σχετικών υπηρεσιών, 100.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 και «μείωση 10%» στην κατανάλωση ενέργειας, «καλύτερα αποτελέσματα» στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και «πιο παραγωγικό» βιομηχανικό εξοπλισμό. Ωστόσο, εξηγεί η Επιτροπή, τα σημερινά σύνολα δεδομένων είναι τόσο τεράστια και πολύπλοκα στην επεξεργασία τους ώστε απαιτούνται νέες ιδέες, εργαλεία και υποδομές. Χρειάζεται επίσης το σωστό νομικό πλαίσιο, τα κατάλληλα συστήματα και οι τεχνικές λύσεις που θα εγγυώνται προστασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα για τα Big Data στο tech.in.gr

Το μέγεθος της πίτας

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Επιτροπής, η αξία της τεχνολογίας και των υπηρεσιών μαζικών δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως στο ποσό των 16,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, παρουσιάζοντας σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 40%, ήτοι περίπου το επταπλάσιο του αντίστοιχου συνολικού ποσοστού για την αγορά της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα των μαζικών δεδομένων που απασχολείται σε μεγαλύτερες εταιρείες θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 240% στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας .

Η παγκόσμια αυτή τάση παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες σε διάφορους τομείς, οι οποίοι εκτείνονται από την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, το κλίμα και την αποδοτικότητα των πόρων έως την ενέργεια, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και τις έξυπνες πόλεις, «δυνατότητες που η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει ανεκμετάλλευτες.»

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ψηφιακή οικονομία αφομοιώνει με βραδείς ρυθμούς την επανάσταση των δεδομένων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζεται επίσης από έλλειψη συγκρίσιμης βιομηχανικής ικανότητας. Η χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των δεδομένων στην ΕΕ είναι ανεπαρκής και οι αντίστοιχες δραστηριότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασυντόνιστες. Στον τομέα των δεδομένων διαπιστώνεται έλλειψη εμπειρογνωμόνων ικανών να μετουσιώσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε απτές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο σύνθετος χαρακτήρας του ισχύοντος νομικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε μεγάλα σύνολα δεδομένων και στις κατάλληλες υποδομές, δημιουργούν φραγμούς στην είσοδο των ΜΜΕ και παρεμποδίζουν την καινοτομία.

Ως εκ τούτου, στην Ευρώπη ο αριθμός επιτυχημένων εταιρειών δεδομένων είναι μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου μείζονες παράγοντες έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη επένδυσης σε εργαλεία, συστήματα και νέες διαδικασίες που βασίζονται στα δεδομένα. Ωστόσο, σημαντικές νέες ευκαιρίες προσφέρονται σε αρκετούς τομείς – από τους τομείς της υγείας και των έξυπνων εργοστασίων μέχρι τον τομέα της γεωργίας, στους οποίους η εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κυρίαρχοι παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας.

Ταυτόχρονα, η αναφορά περιπτώσεων χρήσης παρόμοιων τεχνολογιών για σκοπούς παρακολούθησης, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, εγείρει ανησυχίες και περιορίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των οργανισμών στην ψηφιακή οικονομία. Η Επιτροπή ανέκαθεν ελάμβανε πολύ σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες, και θα συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει με τη θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, στηρίζοντας τις ασφαλείς τεχνολογίες και ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τους τρόπους μείωσης της πειρατείας και των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης είναι ουσιώδους σημασίας για την οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα, καταλήγει η σχετική αναφορά.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024