Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακουστικά... καρδιάς από την Intel και την SMS Audio

Ακουστικά… καρδιάς από την Intel και την SMS Audio

H Intel συνεργάστηκε με μια αναγνωρισμένη εταιρεία που κατασκευάζει ακουστικά και αξεσουάρ ήχου για να δημιουργήσουν μαζί τα πρώτα βιομετρικά ακουστικά, που εκτός από την απόδοση του ήχου αναλαμβάνουν να καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη. Η διαρκής αυτή μέτρηση των καρδιακών παλμών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την άθληση, αφού συμβατά app για την διατήρηση της καλής σωματικής υγείας μπορούν να την αξιοποιήσουν προς όφελος του αθλητή.

H Intel συνεργάστηκε με μια αναγνωρισμένη εταιρεία που κατασκευάζει ακουστικά και αξεσουάρ ήχου για να δημιουργήσουν μαζί τα πρώτα βιομετρικά ακουστικά, που εκτός από την απόδοση του ήχου αναλαμβάνουν να καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη. Η διαρκής αυτή μέτρηση των καρδιακών παλμών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά την άθληση, αφού συμβατά app για την διατήρηση της καλής σωματικής υγείας μπορούν να την αξιοποιήσουν προς όφελος του αθλητή.

  • Ξέρετε τι είναι ο καρδιακός παλμός; Κύκλος της αντλητικής δραστηριότητας της καρδιάς. Όταν η καρδιά μας χτυπά, την αισθανόμαστε να συστέλλεται όλη μαζί κάθε φορά. Όμως, κάθε πλήρης καρδιακός κύκλος έχει τρία στάδια, που πραγματοποιούνται σε μια ακριβώς καθορισμένη χρονική συχνότητα. Στην πρώτη φάση, που λέγεται διαστολή, οι κόλποι γεμίζουν με αίμα και ένα μέρος από αυτό ρέει προς τις κοιλίες. Στη δεύτερη φάση, που λέγεται συστολή των κόλπων, οι κόλποι συστέλλονται και αδειάζουν το αίμα τους μέσα στις κοιλίες. Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα, στη συστολή των κοιλιών, οι κοιλίες συστέλλονται και το αίμα ωθείται έξω από την καρδιά. Όταν συμπληρωθεί και αυτή η φάση, η καρδιά μπαίνει πάλι σε διαστολή. Πηγή: health.in.gr

Τα ακουστικά in-ear, SMS Audio BioSport φέρουν ενσωματωμένους βιομετρικούς αισθητήρες και τροφοδοτούνται από την συσκευή αναπαραγωγής του ήχου, δηλαδή το smartphone ή το φορητό player. Επίσης, η τεχνολογία της Intel επιτρέπει την αναγνώριση και την αφαίρεση του θορύβου που προκαλείται από την κίνηση του σώματος και το φως του περιβάλλοντος.


Πηγή: SMS Audio

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε ο Brian Nohe, επικεφαλής της SMS Audio κατά την παρουσίαση των ακουστικών BioSport, η πιο δημοφιλής χρήση των ακουστικών είναι κατά την σωματική άσκηση. Ενδεικτικό είναι ότι το 75% των ανθρώπων από 18 έως 34 ετών φορούν ακουστικά όταν γυμνάζονται.

Την ίδια στιγμή, έρευνα της NPD Data δείχνει πως σήμερα ο αριθμός των download εφαρμογών για άθληση έχει φτάσει τα 150 εκατομμύρια. Τα app «υγείας και ευεξίας» θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο download μέσα στα επόμενα δύο μόλις χρόνια, αποφέροντας στην βιομηχανία περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτίμηση που αποδίδεται στην διάδοση των συσκευών που φοριούνται και εξυπηρετούν την σωματική άσκηση.

Αυτό που επιζητούν οι αθλούμενοι είναι αισθητήρες παρακολούθησης των καρδιακών τους παλμών, οπότε η SMS Audio διέκρινε εδώ μια ευκαιρία που θα εκμεταλλευόταν με την συνεργασία της με την Intel. Μαζί θα κατασκεύαζαν ακουστικά με ενσωματωμένο αισθητήρα για την μέτρηση των καρδιακών παλμών κάθε στιγμή, καταργώντας τις ζώνες που φοριούνται στο στήθος για τον ίδιο σκοπό. Έτσι, γεννήθηκαν τα ακουστικά που μπαίνουν στο αυτί, SMS Audio BioSport:

Πράγματι, τα ακουστικά SMS Audio BioSport o αθλούμενος ακούει την αγαπημένη του μουσική και ασκείται, ενώ ταυτόχρονα συλλέγονται χρήσιμα στοιχεία για την φυσική του κατάσταση και υγεία. Τα ακουστικά είναι προστατευμένα από τον ιδρώτα, την βροχή ή στο νερό αφού φέρουν την πιστοποίηση IPX4. Η ισχύς που τροφοδοτεί τον βιομετρικό έλεγχο αντλείται από τον επίχρυσο ακροδέκτη audio 3.5, καταργώντας την ανάγκη για φόρτιση ενός νέου γκάτζετ που φοριέται.

Ο αθλητής μπορεί να ελέγχει τους παλμούς του, το ρυθμό, την απόσταση, την αλλαγή στα υψόμετρα και την απώλεια θερμίδων, καθώς τα ακουστικά SMS Audio BioSport θα είναι συμβατά με τη δημοφιλή εφαρμογή RunKeeper. Υποστήριξη πρόσθετων εφαρμογών αναμένεται στο μέλλον. Με την υποστήριξη του RunKeeper, οι χρήστες μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα άσκησης και να παρακολουθούν την πρόοδό τους.

Τα ακουστικά SMS Audio BioSport (in-ear headphones) απευθύνονται σε δρομείς υπερ-μαραθωνίων, φιλόδοξους αθλητές, αλλά και δρομείς κάθε κατηγορίας. Τα ακουστικά με αισθητήρα καρδιακών παλμών θα είναι διαθέσιμα στο SMSAudio.com κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οπότε θα ανακοινωθούν οι τιμές.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024