Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος στην κατασκευή επεξεργαστών έβαλε η ΙΒΜ

Τέλος στην κατασκευή επεξεργαστών έβαλε η ΙΒΜ

Τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, πρόσβαση στην κατοχυρωμένη τεχνολογία της ΙΒΜ και τους μηχανικούς της ΙΒΜ αποκτά η GlobalFoundries, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ που χρηματοδοτείται από τον επενδυτικό βραχίονα της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εδρεύει στην επονομαζόμενη Tech Valley της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, η ΙΒΜ θα καταβάλλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να απαλλαγεί από το ζημιογόνο αυτό τμήμα της.

Τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, πρόσβαση στην κατοχυρωμένη τεχνολογία της ΙΒΜ και τους μηχανικούς της ΙΒΜ αποκτά η GlobalFoundries, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ κατά παραγγελία που χρηματοδοτείται από τον επενδυτικό βραχίονα της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εδρεύει στην επονομαζόμενη Tech Valley της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, η ΙΒΜ δεν θα πληρωθεί αλλά, θα πληρώσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να απαλλαγεί από το ζημιογόνο αυτό τμήμα της -ζημιές που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο. Επιπλέον, με μια 10ετή συμφωνία, η GlobalFoundries θα προμηθεύει τσιπ Power στην ΙΒΜ ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην τεχνολογία της, μεταξύ των οποίων η τεχνολογία Silicon on Insulator.

Η είδηση μεταδόθηκε από το δίκτυο Bloomberg το βράδυ της Κυριακής και αργότερα την Wall Street Journal. Η ΙΒΜ εξέδωσε ανακοίνωση για την επικείμενη δημοσιοποίηση μιας «μεγάλης επιχειρηματικής είδησης» την Δευτέρα, οπότε θα δημοσιεύσει και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

  • Πράγματι, η είδηση επιβεβαιώθηκε από την ΙΒΜ στις 20 Οκτωβρίου: Το τμήμα Global Commercial Semiconductor Technology της IBM Microelectronics περνάει στην GlobalFoundries, η οποία θα είναι ο αποκλειστικός πλέον προμηθευτής της ΙΒΜ για τεχνολογία επεξεργαστών για server (22nm, 14nm και 10nm) επί 10 χρόνια. Η συμφωνία επιτρέπει στην ΙΒΜ να εστιάσει περαιτέρω στην έρευνα και ανάπτυξη του cloud του μέλλοντος, στα mobile και big data analytics, καθώς και σε συστήματα ασφαλών συναλλαγών. Σε ισχύ παραμένει η πενταετής δέσμευση της IBM για επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην έρευνα για την τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών, στην οποία αποκτά πρόσβαση η GlobalFoundries.

Η GlobalFoundries ιδρύθηκε το 2009 μετά από στρατηγική συμφωνία με την AMD -το εργοστάσιο της οποίας χειρίζεται στην Γερμανία. Ανήκει στην επενδυτική Advanced Technology Investment Company (ATIC) της Mubadala Development Company που ανήκει στην κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι.

Σήμερα, η GlobalFoundries θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ στον κόσμο με βάση τα έσοδά της. Έχει εργοστασιακές μονάδες στην γερμανική Δρέσδη, την Σιγκαπούρη αλλά και στην Μάλτα, στην περιοχή Σαρατόγκα κοντά στα εργοστάσια της ΙΒΜ, στην Νέα Υόρκη, με 13.000 υπαλλήλους που εξυπηρετούν 160 μεγάλους πελάτες ανά τον κόσμο.

Η ΙΒΜ συνεργαζόταν επί χρόνια με την GlobalFoundries και το 2012 είχε αναθέσει στο εργοστάσιο της δεύτερης στην «Tech Valley» στην Νέα Υόρκη την κατασκευή τσιπ βασισμένα στην τεχνολογία της IBM Silicon on Insulator.

  • Ξέρατε ότι: Χάρη στην τεχνολογία CMOS 9S γνωστή ως silicon-on-insulator (SOI), το 2001 οι επιδόσεις των τρανζίστορ αυξάνονταν έως και 35%, καθώς η μόνωσή τους ήταν πλέον τέτοια που η ροή του ρεύματος (η τάση του οποίου «ζωγραφίζει» τα 0 και 1 των δεδομένων) στα κυκλώματα του τσιπ γίνεται χωρίς παρεμβολές.

H IBM έχει πουλήσει το τμήμα παραγωγής ήδη από το IBM PC το 2004, και πρόσφατα παραχώρησε επίσης στην κινέζικη Lenovo και το τμήμα διακομιστών αρχιτεκτονικής x86 με μια ακόμα ιστορική συμφωνία. Η Μπλε Κυρία θα εστιάσει τις προσπάθειές της στο cloud computing και στον πανίσχυρο Watson:

{{{related}}}

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

    Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 20 Απριλίου 2024