Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επείγουσα έκκληση σε διαδηλώσεις στις ΗΠΑ «για να σωθεί το Ίντερνετ»

Επείγουσα έκκληση σε διαδηλώσεις στις ΗΠΑ «για να σωθεί το Ίντερνετ»

Επείγουσα έκκληση για την ταχεία οργάνωση και την μαζική συμμετοχή των αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 έξω από τα γραφεία των τριών μεγαλύτερων εταιρειών παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο καλούν πλήθος οργανώσεων, παρόχων δημοφιλών διαδικτυακών υπηρεσιών και επιφανείς κάτοικοι του Διαδικτύου. Η "Team Internet" πρέπει να πείσει την "Team Cable" ότι το Ίντερνετ δεν πρέπει να αποκτήσει σταθμούς διοδίων, λένε στο battleforthenet.com στην δεύτερη έκκληση του έτους για τον ίδιο λόγο, την «Ουδετερότητα του Διαδικτύου».

Επείγουσα έκκληση για την ταχεία οργάνωση και την μαζική συμμετοχή των αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 έξω από τα γραφεία των τριών μεγαλύτερων εταιρειών παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο καλούν πλήθος οργανώσεων, παρόχων δημοφιλών διαδικτυακών υπηρεσιών και επιφανείς κάτοικοι του Διαδικτύου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Team Internet» πρέπει να πείσει την «Team Cable», λένε χαρακτηριστικά, ότι το Ίντερνετ δεν πρέπει να αποκτήσει σταθμούς διοδίων, από το battleforthenet.com, στην δεύτερη έκκληση του έτους για τον ίδιο λόγο, την «Ουδετερότητα του Διαδικτύου».

Την έκκληση απευθύνουν μεταξύ άλλων, οι δημοφιλείς υπηρεσίες μετάδοσης βίντεο streaming Netflix και Vimeo, η Foursquare, η πλατφόρμα crowdfunding Kickstarter, το δημοφιλές ειδησεογραφικό Reddit και η εταιρεία πίσω από το εργαλείο blogging, Tublr, πλήθος οργανώσεων για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων όπως η ισχυρή στις ΗΠΑ ACLU και το ιδιαίτερα δραστήριο στην Ευρώπη, Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου EFF και πλήθος προσωπικοτήτων online.

Αφορμή για το επείγον αυτό κάλεσμα ήταν η διαρροή των προτάσεων της αρμόδιας για θέματα Διαδικτύου, Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC). H Επιτροπή φέρεται να προτείνει ρύθμιση που θα επιτρέπει στις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο ευρυζωνικό Ίντερνετ μέσω των δικτύων τους να δίνουν προτεραιότητα στα πακέτα δεδομένων των υπηρεσιών που τους πληρώνουν γι’αυτό. Επιχειρηματολογούν λέγοντας πως έτσι, για παράδειγμα μια νεότευκτη υπηρεσία streaming δεν θα μπορεί να προσφέρει την ίδια ποιότητα μετάδοσης κινούμενης εικόνας μέσω Διαδικτύου με αυτήν ενός μεγάλου παίκτη της αγοράς που θα μπορεί να πληρώσει για να διασφαλίσει την ποιότητα της δικής του υπηρεσίας, καταδικάζοντας έτσι σε «θάνατο» την νεότευκτη και ενδεχομένως καινοτόμο υπηρεσία, που δεν έχει ακόμα διασφαλίσει τα έσοδά της.

Κανείς δεν θα μπορούσε να τα πει καλύτερα από έναν κωμικό, λένε οι διοργανωτές των διαδηλώσεων και παραπέμπουν στον John Oliver:

Το βασικό επιχείρημα των διοργανωτών είναι ότι οι ISP δεν θα έπρεπε να αποκτήσουν το δικαίωμα να προσφέρουν Ίντερνετ με δύο λωρίδες, ταχείας και αργής κυκλοφορίας ανάλογα με το ποιος πληρώνει για την υποδομή. Όπως οι τηλεφωνικές εταιρείες δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιον θα καλέσετε ή τι θα πείτε μέσω τηλεφώνου, έτσι και οι ISP, λένε, δεν θα πρέπει να μπορούν να, επί της ουσίας, να καταλύσουν υπηρεσίες που δεν έχουν να πληρώσουν τα διόδια για να μπουν στην αριστερή λωρίδα του γρήγορου Ίντερνετ.

Η πρόταση της FCC επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της Ουδετερότητας του Διαδικτύου (Net Neutrality ή Open Internet), στο οποίο πρωταγωνιστούν οι εταιρείες επικοινωνιών που δεν ανέχονται υπηρεσίες όπως η Google ή η Netflix να αποκομίζουν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση των ακριβών υποδομών τους χωρίς να εισπράττουν κανένα κόμιστρο από αυτές, την στιγμή που είτε αποκτούν συνδρομητές που πληρώνουν ή διαφημιστικά έσοδα. Από την άλλη, οι ISP καλούνται να επενδύσουν στην επάρκεια των δικτύων τους για να ικανοποιήσουν την ζήτηση για YouTube video ή ταινίες με τεχνολογία ροής από το Netflix.

Οι μεγάλες εταιρείες παροχής περιεχομένου έχουν ήδη αντιδράσει με διάφορους τρόπους. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έκανε η Google -η οποία απουσιάζει από την τρέχουσα λίστα υποστηρικτών των διαδηλώσεων της 6ης Νοεμβρίου και η Netflix για να αντεπιτεθούν στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στην πρώτη ανάλογη διαμαρτυρία την «Ημέρα που το Ίντερνετ Επιβραδύνθηκε», στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 (Internet Slowdown Day).

Η Netflix απάντησε στα αμερικανικά δίκτυα, με μια γραφική αναπαράσταση του ιστορικού μέσης επίδοσης της υπηρεσίας της μεταξύ ISP (best prime time Netflix streaming experience). Σε ανάλογη αναμέτρηση στο YouTube κάλεσε τους ISP και η Google. Μοιάζει έτσι να λένε στα δίκτυα πως, «σε εμάς οφείλετε την ανάπτυξή σας και η υπηρεσία μας έχει τη δύναμη να πείσει τους συνδρομητές σας να μετακινηθούν από το δίκτυό σας σε άλλο, που θα παρέχει την υπηρεσία μας καλύτερα».

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων για την Net Neutrality και το Open Internet καλούν τους διαδηλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ούγγρων, οι οποίοι νωρίτερα πέτυχαν την απόσυρση πρότασης επιβολής φόρου στην διακίνηση δεδομένων στο Ίντερνετ μέσω των ISP, ύψους 0,50 ευρώ ανά gigabyte. Στην Βουδαπέστη χιλιάδες άνθρωποι σήκωσαν ψηλά τα φωτισμένα κινητά τους τηλέφωνα στις 26 και στις 28 Οκτωβρίου 2014 για να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση Όρμπαν, και το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι αμερικανοί χρήστες του Διαδικτύου στο μήνυμά τους προς πάσα κατεύθυνση την 6η Νοεμβρίου.

Ανθή Παναγιωτάκη, @techingr@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024