Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ελευθερώθηκε το σώμα μου, η ψυχή μου δεν φυλακίστηκε», λέει ο P.Sunde

«Ελευθερώθηκε το σώμα μου, η ψυχή μου δεν φυλακίστηκε», λέει ο P.Sunde

Ελεύθερος αφέθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014 ο Peter Sunde μετά από δύο χρόνια περιπλανώμενος ως καταζητούμενος από την Interpol και σχεδόν έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής αυξημένης ασφαλείας στην Σουηδία. Ο «πειρατής» του Pirate Bay θα συνεχίσει την δράση του ως ακτιβιστής και θα αφιερωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του Flattr ενός συστήματος μικροπληρωμών για την ενίσχυση των κινημάτων και του Heml.is, μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

Ελεύθερος αφέθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014 ο Peter Sunde μετά από δύο χρόνια περιπλανώμενος ως καταζητούμενος και σχεδόν έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής στην Σουηδία.

Ο «πειρατής» του Pirate Bay γνωστός και ως brokep θα συνεχίσει την δράση του ως ακτιβιστής και θα αφιερωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του Flattr ενός συστήματος μικροπληρωμών για την ενίσχυση των κινημάτων και του Heml.is, μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

O Ζούντε, όπως και οι τρεις ακόμα συνιδρυτές του Pirate Bay, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση το 2009 και η Interpol αναζητούσε τον Ζούντε από το 2012. Tον Μάιο του 2014 συνελήφθη στο σπίτι της φίλης του στην Σουηδία. Στην φυλακή, ο Ζούντε, ένα πρόσωπο που κυνηγήθηκε ανελέητα από την βιομηχανία του Χόλιγουντ, τις δισκογραφικές εταιρείες και τα κινηματογραφικά στούντιο, έχασε 16 κιλά όντας έγκλειστος και παρά το γεγονός ότι μίλησε στον Τύπο για τις άθλιες συνθήκες κράτησης στην φυλακή Västervik, μια φυλακή ιδιαίτερα αυξημένης φύλαξης, κατηγορίας 2 στην Σουηδία, δεν θέλησε ποτέ να φωτογραφηθεί με την γκρι στολή «για να μπορέσει μετά να την ξεχάσει», παρά μόνο με ένα χαρτί να καλύπτει το πρόσωπό του. Λίγο πριν από την αποφυλάκισή του έχασε τον πατέρα του.

Πάντως, ο Ζούντε και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο «καράβι» δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι αποκόμισαν οικονομικά οφέλη από την λειτουργία του Pirate Bay, παρά τους (ατεκμηρίωτους) ισχυρισμούς των εναγόντων.

Το Pirate Bay ξεκίνησε το ταξίδι του το 2003 και γρήγορα έγινε συνώνυμο της διαδικτυακής ανταλλαγής αρχείων. Το 2006 η Motion Picture Association of America επεμβαίνει και ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για να πάψει η λειτουργία των διακομιστών, το οποίο εφαρμόζεται, αργότερα όμως ανατρέπεται για νομικούς λόγους. Το 2008, Sunde, Warg, Neij και Lundström βαρύνονται με αδικήματα καταπάτησης copyright και το 2009 όλοι καταδικάζονται σε έναν χρόνο φυλάκιση και αποζημίωση (31 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες). Αργότερα, το 2010 οι ποινές φυλάκισης μειώνονται, αυξάνεται όμως το απαιτούμενο ποσό αποζημίωσης. Σήμερα, οι ιδρυτές του The Pirate Bay υπολογίζεται ότι οφείλουν στην Ένωση Κινηματογραφικών Παραγωγών των ΗΠΑ περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου συνελήφθη και ο Fredrik Neij, γνωστός ως TiAMO, ο οποίος θα εκτίσει επίσης την ποινή του στην Σουηδία. O Anakata,
Γκότφριντ Γουάργκ, καταδικάστηκε σε σαράντα δύο μήνες φυλάκισης στην Δανία για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε διάφορα συστήματα στην χώρα.

Το κυριότερο επιχείρημα της υπεράσπισης ήταν ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν την πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων δεν θα έπρεπε να θεωρούνται υπεύθυνοι για την χρήση της και δη, την διάθεση αντιγράφων ταινιών και μουσικής.

Ενδιαφέρον έχει πως τον Ιανουάριο του 2014 τo Εφετείο της Χάγης έκρινε ως αναποτελεσματικό για την πάταξη της επονομαζόμενης «πειρατείας» το μπλόκο των ISP στο Pirate Bay.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024