Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάποιοι θα θησαυρίσουν από τα «δεδομένα υγείας», φοβάται η FTC

Κάποιοι θα θησαυρίσουν από τα «δεδομένα υγείας», φοβάται η FTC

Η επικείμενη διάθεση του πρώτου έξυπνου ρολογιού χειρός από την Apple το 2015, η οποία θα καταγράφει, ίσως αποθηκεύει και θα μεταφέρει δεδομένα από την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος στο «φάκελο υγείας» της Apple, δεν κέρδισε μόνο το ενδιαφέρον των ανθρώπων που λατρεύουν την εταιρεία, αλλά και της Επιτροπής Εμπορίου. Πριν εγκρίνει την διάθεσή του, η FTC φέρεται να επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η Apple, και όχι μόνο, δεν θα εμπορεύεται τα δεδομένα «υγείας» και δεν θα επιτρέψει και στους συνεργάτες της να το πράξουν.

Η επικείμενη διάθεση του πρώτου έξυπνου ρολογιού χειρός από την Apple το 2015, η οποία θα καταγράφει, ίσως αποθηκεύει και θα μεταφέρει δεδομένα από την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος στο «φάκελο υγείας» της Apple, δεν κέρδισε μόνο το ενδιαφέρον των ανθρώπων που λατρεύουν την Apple, αλλά και της Επιτροπής Εμπορίου. Πριν εγκρίνει την διάθεσή του, η FTC φέρεται να επιχειρεί να διασφαλίσει ότι η Apple δεν θα εμπορεύεται τα δεδομένα «υγείας» και δεν θα επιτρέψει και στους συνεργάτες της να το πράξουν, μεταδίδει το Reuters.

To πρακτορείο επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι συναντήσεις εκπροσώπων της Apple με την Επιτροπή είναι αλλεπάλληλες, όταν την ίδια στιγμή η εταιρεία δηλώνει δια του εκπροσώπου της πως «το Healthkit σχεδιάστηκε με άξονα την προστασία του απορρήτου των περιεχομένων του».

Ο θησαυρός στο Healthkit είναι τα δεδομένα που συγκεντρώνουν αισθητήρες που αγγίζουν ή αφουγκράζονται το ανθρώπινο σώμα και μπορούν δυνητικά να αξιοποιηθούν από εφαρμογές «υγείας και ευεξίας» όχι μόνο της Apple, αλλά και άλλων developer.

Η Apple ευελπιστεί ότι το Apple Watch και το Healthkit θα καταστούν οι βασικές δυνάμεις που θα της δώσουν την απαραίτητη ώθηση για την προέλασή της σε μια δυνητικά επικερδή αγορά, αυτή του mobile health, την οποία εποφθαλμιούν κι άλλοι, όπως η Samsung ή η Google.

Διαβάστε περισσότερα για το mobile health στο tech.in.gr:

Τις ανησυχίες της FTC είχε εκφράσει απερίφραστα τον Μάιο η Επίτροπος Julie Brill, η οποία είχε αναφερθεί στο ρίσκο της ροής δεδομένων υγείας που συλλέγονται από wearable -συσκευών που φοριούνται- και από app για την υγεία.

Η Επιτροπή μάλιστα ζήτησε από το αμερικανικό Κονγκρέσο να θεσπίσει νόμους που θα καταστούν πιο φανερές τις πρακτικές που ακολουθούν οι μεσίτες τέτοιων δεδομένων, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία (HIPAA, Health Insurance Portability and Accountability Act) δεν καλύπτει τα δεδομένα από health apps, αν και αυτά είναι «ευαίσθητα».

Η διασφάλιση του απορρήτου των βιομετρικών αυτών δεδομένων αποτελεί πλέον προτεραιότητα της FTC, η οποία εξετάζει τι συμβαίνει σε iOS και Android. Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters μεταφέρει πως η FTC έχει ήδη διακρίνει πως πολλοί developers μοιράζονται ή πωλούν δεδομένα υγείας.

  • Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής, οι εταιρείες ανάπτυξης 12 apps «health and fitness» μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με 76 διαφορετικούς ενδιαφερόμενους, όπως διαφημιστές.

Μάλλον αναμενόμενο είναι να οριστούν περιορισμοί, όπως να απαιτείται η συναίνεση του χρήστη για την παραχώρηση πρόσβασης σε δεδομένα υγείας στους developer των εφαρμογών και η κρυπτογράφηση όσων αποθηκεύονται στο smartwatch της Apple. Τον Αύγουστο, οι κανόνες της Apple περί απορρήτου έγιναν αυστηρότεροι, αφού τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται στο Healthkit δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους developers με την προώθησή τους για διαφημιστικούς σκοπούς ή, επίσης σημαντικό, για περαιτέρω επεξεργασία και το λεγόμενο data mining για την εξαγωγή πληροφορίας, γεγονός που επικρότησε η επικεφαλής της FTC, Edith Ramirez.

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024