Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωμα στη Λήθη «παντού» απαιτεί από τις μηχανές αναζήτησης η Ευρώπη

Δικαίωμα στη Λήθη «παντού» απαιτεί από τις μηχανές αναζήτησης η Ευρώπη

Οι ανεξάρτητες ευρωπαϊκές Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έκριναν ανεπαρκή την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης-ορόσημο από το ευρωδικαστήριο, σύμφωνα με την οποία, οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης όταν πρόκειται για «παρωχημένες» ή «άσχετες» με το πρόσωπό τους πληροφορίες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πλήττουν το δικαίωμα του κοινού για ενημέρωση. Η εύρεση δεν θα πρέπει να είναι εφικτή και από τον τομέα .com, συμφώνησαν οι ευρωπαϊκές Αρχές.

Τον Μάιο του 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με μια απόφαση-σταθμό, επέβαλλε στις μηχανές αναζήτησης που έχουν παρουσία στην Ε.Ε. να δέχονται αιτήματα χρηστών -που διαμένουν ή είναι πολίτες της Ένωσης- για αφαίρεση των παραπομπών που τους αφορούν από τα ευρετήριά τους, υπό συνθήκες.

Έκτοτε τα σχετικά αιτήματα από την Ευρώπη, τουλάχιστον προς την Google, -την μηχανή αναζήτησης που εξυπηρετεί το 90% των αναζητήσεων- άγγιξαν τα 160.000 για 500.000 URL (παραπομπές, διευθύνσεις), από τα οποία τα 32% δεν αφαιρέθηκαν. Σύμφωνα με την διαδικασία, οι αιτούντες καλούνται να απευθυνθούν στις αρμόδιες για την επίλυση της διαφοράς, εγχώριες αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (στην Ελλάδα, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).

Στην συνάντηση των ευρωπαϊκών Αρχών στις 26 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 για τον συντονισμό και την στάση τους σε σχετικά θέματα, οι Αρχές έκριναν ως αποτελεσματική την εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου.

Οι Αρχές επεσήμαναν πως η απόφαση του ευρωδικαστηρίου αφορά στην αφαίρεση από τα ευρετήρια παραπομπών που προκύπτουν από την αναζήτηση με το ονοματεπώνυμο του αιτούντα και μόνο. Ο χρήστης της μηχανής μπορεί να οδηγηθεί στην πληροφορία με άλλα κριτήρια αναζήτησης (ή με άμεση πρόσβαση στην πηγή). Εντούτοις, καμία σύσταση δεν έγινε σχετικά.

Όμως, η Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 έκρινε ότι η αφαίρεση της αμφιλεγόμενης εγγραφής με την παραπομπή στις «άσχετες και παρωχημένες πληροφορίες» για ένα πρόσωπο δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα εγχώρια ευρετήρια (π.χ. στο google.gr, στο http://www.bing.com/?cc=gr κ.λπ.), αφού κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αποτελεσματικό το μέτρο για την προστασία του.

Σημειώνεται πως η Google ισχυριζόταν ότι το μέτρο ήταν επαρκές, αφού ανακατευθύνει τους επισκέπτες στις τοπικές εκδόσεις της μηχανής της ακόμα και όταν ο χρήστης πληκτρολογεί google.com.

  • Εντούτοις, εάν ο χρήστης προτιμά να κάνει αναζήτηση στο google.com αντί, ενδεικτικά στο google.gr, μπορεί να το κάνει: «Αν αναζητάτε σε τοπικό τομέα Google, π.χ. στο google.gr αλλά προτιμάτε να αναζητάτε στο google.com, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Επισκεφτείτε τον τοπικό τομέα google, π.χ. το google.gr. Κάντε κλικ στον γκρι σύνδεσμο Google.com που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία της σελίδας.» («Χρήση Google.com»)

Επομένως, «όλες οι σχετικές αναφορές θα πρέπει να διαγράφονται και από τα ευρετήρια του τομέα .com», έκριναν οι ευρωπαϊκές Αρχές.

«Ευέλικτο εργαλείο» επίλυσης διαφορών για τις Αρχές

Εκτός από την απόφαση αυτή, η Ομάδα υιοθέτησε μια λίστα κανόνων που θα συνδράμουν την προσπάθεια των εγχώριων Αρχών να επιλύσουν τις διαφορές του αιτούντα την αφαίρεση με την εκάστοτε μηχανή αναζήτησης, όταν η τελευταία αρνείται να συμμορφωθεί, όντας αναρμόδια να κρίνει την εγκυρότητα του αιτήματος ή να ορίσει εάν τηρείται η προϋπόθεση για το συμφέρον του κοινού από την πληροφόρηση για το πρόσωπο που υπέβαλλε το αίτημα.

Η λίστα περιλαμβάνει 13 κριτήρια, τα οποία αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο κανένα να έχει καθοριστικό χαρακτήρα, αφού η εφαρμογή τους θα εξετάζεται κατά περίπτωση.

Υπό ψήφιση η διάσπαση της Google στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, τίθεται σήμερα, Πέμπτη υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση με την οποία οι υπηρεσίες της διαδικτυακής αναζήτησης θα πρέπει να διαχωρίζονται από άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Το «καμπανάκι» αφορά ιδιαίτερα την Google που κατέχει την μερίδα του λέοντος στον τομέα αυτό στην Ευρώπη, αφού μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην διάσπαση του διαδικτυακού κολοσσού.

Ανανέωση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής εταιρειών, όπως η Google, από άλλες εμπορικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η πίεση των Ευρωπαίων στην αμερικανική Google αυξάνεται μετά την δήλωση του Επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Γκίντερ Όντιγκερ, στα τέλη Οκτωβρίου, ο οποίος έκανε λόγο για την υποχρέωση των μηχανών αναζήτησης να πληρώνουν για την εκμετάλλευση περιεχομένου που προβάλλεται στα αποτελέσματά τους, πρόταση που έγινε γνωστή ως «Google Tax» (φόρος στην Google).

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις υπό διερεύνηση πρακτικές ανταγωνισμού της Google στην Ε.Ε., στο tech.in.gr:

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024