Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Ραλφ Μπάερ, «πατέρας» της πρώτης οικιακής κονσόλας παιχνιδιών

Πέθανε ο Ραλφ Μπάερ, «πατέρας» της πρώτης οικιακής κονσόλας παιχνιδιών

O Ράλφ Μπάερ, ο άνθρωπος που θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που έφτιαξε την πρώτη παιχνιδομηχανή, πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 92 ετών. Ο μηχανικός επινόησε το «Καφέ Κουτί», μια συσκευή που συνδεόταν σε οποιαδήποτε τηλεόραση και επέτρεπε στους άπραγους ως τότε τηλεθεατές να παίξουν τένις, ping pong, ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια και με δύο παίκτες, κρατώντας δύο χειριστήρια ή ένα... τουφέκι (ακτίνας φωτός).

O Ράλφ Μπάερ, ο άνθρωπος που θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που έφτιαξε την πρώτη παιχνιδομηχανή, πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 92 ετών. Ο μηχανικός επινόησε το «Καφέ Κουτί», μια συσκευή που συνδεόταν σε οποιαδήποτε τηλεόραση και επέτρεπε στους άπραγους ως τότε τηλεθεατές να παίξουν τένις, ping pong, ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια και με δύο παίκτες, κρατώντας δύο χειριστήρια ή ένα… τουφέκι (ακτίνας φωτός).

Η μονάδα που ανέπτυξε και περιτύλιξε με καφέ ταινία συσκευασίας ο νεαρός Μπάερ κατοχυρώθηκε το 1973 από την Sanders Associates, εργοδότη του Μπάερ. Η εμπορική διάθεση της πρωτότυπης συσκευής έγινε από την εταιρεία κατασκευαστή τηλεοπτικών δεκτών Magnavox το 1972, αφού προηγουμένως η πρόταση Μπάερ απορρίφθηκε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές General Electric, Motorola και Zenith. Τελικά, το Καφέ Κουτί συνδέθηκε ως Magnavox Odyssey σε 130.000 τηλεοράσεις τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Odyssey εμφανίστηκε η Atari και το πρώτο της παιχνίδι, Pong. Ο Baer και η κάτοχος της πατέντας θεώρησαν ότι επρόκειτο για καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας, υπέβαλλαν μήνυση και πέτυχαν εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 700.000 δολαρίων. Τα επόμενα χρόνια, η Sanders Associates εισέπραξε περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια από ανάλογες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και με την Nintendo.

Ο Ράλφ Μπάερ έχει γράψει την αυτοβιογραφία του στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2005 με τίτλο: Videogames: In the Beginning.


Ο Ραλφ Μπάερ δώρισε όλο τον εξοπλισμό του σε μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού ιδρύματος ερευνών, Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024