Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάθεση του Στηβ Τζομπς για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» του iPod

Η κατάθεση του Στηβ Τζομπς για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» του iPod

Πώς στήριξε ο Στηβ Τζομπς την απόφασή του να μπλοκάρει την αναπαραγωγή τραγουδιών στο iPod χωρίς την προστασία από την αντιγραφή που προσέφερε η εταιρεία του και ποια ήταν τα επιχειρήματα με τα οποία έπεισε τις εξαιρετικά διστακτικές, τρομαγμένες και έξαλλες ηγεσίες των δισκογραφικών εταιρειών να διαθέσουν το ρεπερτόριό τους σε ψηφιακή μορφή; Την απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα για την ιστορική μετάβαση της βιομηχανίας μουσικής σε ένα νέο μοντέλο διάθεσης θεωρείται ότι κρύβει η βιντεοσκοπημένη κατάθεση του επικεφαλής της Apple λίγους μήνες πριν πεθάνει.

Πώς στήριξε ο Στηβ Τζομπς την απόφασή του να μπλοκάρει την αναπαραγωγή τραγουδιών στο iPod χωρίς την προστασία από την αντιγραφή που προσέφερε η εταιρεία του και ποια ήταν τα επιχειρήματα με τα οποία έπεισε τις εξαιρετικά διστακτικές, τρομαγμένες και έξαλλες ηγεσίες των δισκογραφικών εταιρειών να διαθέσουν το ρεπερτόριό τους σε ψηφιακή μορφή; Την απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα για την ιστορική μετάβαση της βιομηχανίας μουσικής σε ένα νέο μοντέλο διάθεσης θεωρείται ότι κρύβει η βιντεοσκοπημένη κατάθεση του επικεφαλής της Apple τον Απρίλιο του 2011 λίγους μήνες πριν πεθάνει (τον Οκτώβριο του ίδιου έτους).

Εντούτοις, το ιστορικό βίντεο του 2011 θα προβληθεί κλειστών των θυρών μόνο ενώπιον όσων βρίσκονται μέσα στην αίθουσα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Όκλαντ, Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Associated Press, Bloomberg και CNN επιχειρούν τώρα να πείσουν το δικαστήριο ότι συνιστά θέμα δημοσίου συμφέροντος η παραχώρηση για δημόσια προβολή του επίμαχου βίντεο. Οι συνήγοροι της Apple αντιτείνουν πως, δεν υπάρχει τίποτα στην κατάθεση Τζομπς «που προάγει το δημόσιο συμφέρον». «Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο παρά να αυξήσουν την σελιδοεμφανίσεις τους», λένε.

Διαβάστε περισσότερα για το χρονικό της δίκης

To επίμαχο βίντεο έχει διάρκεια δύο ώρες και η λήψη του έγινε έξι μόλις μήνες πριν τον θάνατο του Τζομπς, με τον άνθρωπο-σύμβολο της Apple να εμφανίζεται, φανερά αδυνατισμένος, να δηλώνει ότι ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών του iTunes Music Store ήταν «παράπλευρη απώλεια» της απόφασης για ασφάλεια.

Το πρώτο iPod κυκλοφόρησε το 2001. Το iTunes Store εγκαινιάστηκε το 2003. Εκείνη την εποχή, οι δισκογραφικές εταιρείες κυνηγούσαν ανηλεώς υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείου μεταξύ ομότιμων δικτύων, όπως το Napster και το Kazaa, όταν ο Στιβ Τζομπς κατόρθωσε να τις πείσει να συνεργαστούν με το δικό του διαδικτυακό κατάστημα θέτοντας το πλούσιο ρεπερτόριό τους υπό την προστασία του δικού της λογισμικού διαχείρισης ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων. Το επονομαζόμενο FairPlay θα είχε τον έλεγχο της αναπαραγωγής μουσικής και από το iPod.

Την ίδια περίοδο, η RealNetworks διαχειριζόταν το ανταγωνιστικό RealPlayer Music Store, μουσική από το οποίο δεν μπορούσε να αναπαραχθεί στην συσκευή της Apple. Ομοίως, μουσική από το iTunes Store δεν μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλες συσκευές πλην του iPod, όπως το Microsoft Zune ή το δημοφιλές Rio της Diamond Multimedia.

H RealNetworks αντέδρασε με την διάθεση του λογισμικού Harmony, με το οποίο επέλυε το πρόβλημα. Σύντομα όμως, με μια ενημέρωση στο iTunes, η Apple μπλόκαρε την εκτέλεση του Harmony ξανά και ξανά (τον Σεπτέμβριο του 2006 νέα ενημέρωση του iTunes απέκλειε ανανεωμένη έκδοση του Harmony).

Ο Στηβ Τζομπς σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Έντι Κιου, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης λογισμικού στην εταιρεία τότε, έγραφε «Κάποιος εισβάλλει στο σπίτι μας», αναφερόμενος στην προσπάθεια να απενεργοποίησης του συστήματος που απέτρεπε την αναπαραγωγή τραγουδιών χωρίς την υπογραφή της Apple (DRM), από ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι το αίτημα για την δημοσιοποίηση του βίντεο δεν έχει ακόμα εξεταστεί, μέρος από την κατάθεση του Στηβ Τζομπς είναι ήδη διαθέσιμη online, μετά την ανάγνωσή της στο δικαστήριο:

Steve Jobs Deposition April 2011 by michelle_meyers

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024