Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οκτώ χρόνια μετά το iPhone, τα βλέμματα στραμμένα και πάλι στην Apple

Οκτώ χρόνια μετά το iPhone, τα βλέμματα στραμμένα και πάλι στην Apple

Κάθε χρόνο, η 9η Ιανουαρίου θυμίζει στους απανταχού θιασώτες της βιομηχανίας υπολογιστών τι είχε συμβεί πριν από οκτώ χρόνια. Είναι οι πρώτες ημέρες του χρόνου που ξεκινά με την μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, όπου όλοι στοιχηματίζουν τι θα μείνει στην ιστορία. Το 2007, στις 9 Ιανουαρίου ο Στήβεν Τζομπς ανέβαινε στην σκηνή της MacWorld ενώ χίλια χιλιόμετρα μακριά διεξαγόταν η 40η CES, απουσία της Apple που θα έκλεβε σε λίγο την παράσταση.

Κάθε χρόνο, η 9η Ιανουαρίου θυμίζει στους απανταχού θιασώτες της βιομηχανίας υπολογιστών τι είχε συμβεί πριν από οκτώ χρόνια. Είναι οι πρώτες ημέρες του χρόνου που ξεκινά με την μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, όπου όλοι στοιχηματίζουν τι θα μείνει στην ιστορία. Το 2007, στις 9 Ιανουαρίου ο Στήβεν Τζομπς ανέβαινε στην σκηνή της MacWorld ενώ χίλια χιλιόμετρα μακριά διεξαγόταν η 40η CES, απουσία της Apple που θα έκλεβε σε λίγο την παράσταση.

  • Δείτε τι παρουσιάστηκε στην CES 2015

Διαβάστε για το σύγχρονο iPhone, iPhone 6/6 Plus

Ως άλλος Εξολοθρευτής, ο Στίβεν Τζομπς επέστρεφε από το μέλλον για να εκθρονίσει τα κάθε λογής «έξυπνα κινητά τηλέφωνα» με ένα που δεν τους έμοιαζε σε τίποτα. Σε μια πολύ καλή φάση της ιστορίας της, με επιδόσεις ρεκόρ, η Apple έφερε μια συσκευή που εξυπηρετούσε όλες τις σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία και ψυχαγωγία. Το πρώτο iPhone. Την ίδια στιγμή, ο Μπιλ Γκέιτς κήρυττε την έναρξη της CES 2007 με μια εκτενή παρουσίαση των Windows Vista -«την πιο σημαντική έκδοση των Windows στην ιστορία τους».

Ιστορία φιλοδοξούσε όμως να γράψει και ο Στηβ Τζομπς. «Μαζί θα γράψουμε σήμερα ιστορία», υποσχέθηκε, «περίμενα δυόμισι χρόνια αυτή την ημέρα». «Η Apple εφευρίσκει ξανά το τηλέφωνο», είπε και έδειξε ένα iPod με καντράν τηλεφώνου…

O Στήβεν Τζομπς είχε ξεκινήσει την παρουσίαση με μια επίθεση στα επονομαζόμενα smartphone. «Τα έξυπνα τηλέφωνα δεν είναι διόλου έξυπνα, ούτε εύχρηστα» είπε δείχνοντας τα MotoQ, Blackberry, Palm Treo και Nokia E62. Όλα έχουν ένα πληκτρολόγιο για όλες τις δουλειές.

Η πρώτη καινοτομία στο σχεδιασμό του iPhone είναι ότι εγκαταλείπει το πληκτρολόγιο.

Ολόκληρη η συσκευή είναι μια οθόνη με διαγώνιο 3,5 ιντσών με ένα μόνο πλήκτρο εμπρός και κάποια ακόμα στο πλάι του για τον έλεγχο της έντασης του ήχου. Ο χειρισμός του γίνεται με το ανθρώπινο μέσο επιλογής: τα δάκτυλα. Η οθόνη αφής multitouch είναι μαγική, αφού είναι τόσο έξυπνη ώστε να αγνοεί τις ακούσιες κινήσεις.


Με τη βοήθεια του λογισμικού iTunes, το iPhone μπορεί να αντλήσει τη διαθέσιμη μουσική, τα podcast, τα e-mail και τα bookmark που διατηρεί ο χρήστης στον υπολογιστή του αλλά και τις εκπομπές και τις ταινίες στη βιβλιοθήκη του.

Η ανάλυση της οθόνης (320×480 pixel με 160 pixel ανά ίντσα) είναι επαρκής για την αναπαραγωγή ταινιών. Η συσκευή έχει κάμερα 2 Mpixel και είναι εξοπλισμένη με διάφορους αισθητήρες που αναλαμβάνουν να κάνουν αυτόματα τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του.

Οι κλήσεις με το iPhone γίνονται πληκτρολογώντας από το εικονικό πληκτρολόγιο ή με το «σύγχρονο τρόπο» κατά τον Τζομπς, επιλέγοντας το όνομα ή το τηλέφωνο του καλούμενου από τις επαφές, ή τις λίστες εισερχόμενων/εξερχόμενων ή αναπάντητων κλήσεων. Ο χρήστης μπορεί να κάνει συνδιασκέψεις δεχόμενος περισσότερες από μια κλήσεις ταυτόχρονα. Όταν δέχεται κλήση ενώ η μουσική παίζει, η ένταση χαμηλώνει αυτόματα και εμφανίζεται η κλήση. Κατά την παρουσίαση της συσκευής, ο Τζομπς μιλούσε με ανοικτή ακρόαση, επέλεξε μια από τις φωτογραφίες στο τηλέφωνό του και την έστειλε στον συνομιλητή του με e-mail. Μετά βρήκε μια πληροφορία στο Ίντερνετ και κοίταξε τις διαθέσιμες ταινίες του. Όταν τερματίστηκε η κλήση, η μουσική συνεχίζει να παίζει…

To iPhone λειτουργούσε επίσης ως συσκευή ιντερνετικής επικοινωνίας με μια εφαρμογή e-mail (rich HTML με εικόνες και γραφικά) που κατεβάζει στο παρασκήνιο τα μηνύματα από λογαριασμούς POP3 και IMAP (π.χ. Gmail). Μάλιστα, η Apple εισάγει την ιδέα του push mail στο κινητό της σε συνεργασία με το Yahoo, δηλαδή κατεβάζει τα μηνύματα από το λογαριασμό του χρήστη στο Yahoo Mail μόλις αυτά εμφανιστούν ειδοποιώντας το χρήστη.

Είναι επίσης το πρώτο κινητό τηλέφωνο με Web browser, μια ειδική έκδοση του Safari με ενσωματωμένα Google Search και Yahoo Search. Οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως ακριβώς έχουν σχεδιαστεί αλλά σε σμίκρυνση, χωρίς διαφορετικό σχεδιασμό (π.χ. WAP). Ο χρήστης πλοηγείται στη σελίδα με τα δάκτυλά του, εστιάζοντας σε όποια σημεία της σελίδας επιλέξει. Μπορεί να σερφάρει στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή EDGE και να συγχρονίσει τα bookmark του με το PC ή τον Mac. Το iPhone υποστηρίζει την υπηρεσία πλοήγησης με τους χάρτες του Google Maps.

Το iPhone έχει τρεις αισθητήρες, που διευκολύνουν τη χρήση του. Ένας από αυτούς, εντοπίζει πότε ο χρήστης γυρίζει τη συσκευή και φροντίζει να αλλάξει την προβαλλόμενη εικόνα ή βίντεο από την κάθετη στην οριζόντια θέση (portrait to landscape) διατηρώντας το λόγο θέασης. Ένας ακόμα αισθητήρας φροντίζει να σβήνει την οθόνη όταν ο χρήστης σηκώνει το iPhone στο αυτί του, προφανώς για να μιλήσει στο τηλέφωνο, εξοικονομώντας ενέργεια και αποφεύγοντας ακούσιες επιλογές στο μενού. Τέλος, ένας ακόμα αισθητήρας φροντίζει να προσαρμόσει τη φωτεινότητα της οθόνης ανάλογα με το φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο.

Το iPhone είναι ένα iPod ευρείας οθόνης που επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει τραγούδια «αγγίζοντας τις επιλογές του». Με την τεχνολογία CoverFlow, μπορεί επιλέξει άλμπουμ διακρίνοντας το επιθυμητό από το εξώφυλλό του. Η συσκευή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών από το iTunes Store. Το iPhone μπορεί να συγχρονίσει το περιεχόμενό του με αυτό από τη βιβλιοθήκη του iTunes, ώστε όλα τα τραγούδια, οι εκπομπές και οι ταινίες που αγοράζει ο χρήστης να μεταφέρονται και να αναπαράγονται και από το iPhone.

Η μπαταρία του πρώτου iPhone ήταν αρκετή για πέντε ώρες ομιλίας, αναπαραγωγής βίντεο και μουσικής και για την αναπαραγωγή μουσικής 16 ώρες.

Hello Android

H έλευση του Android έγινε γνωστή στα τέλη του ίδιου έτους, λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone στην αγορά τον Οκτώβριο του 2007. Ενώ από καιρό κυκλοφορούσαν φήμες για το «GPhone» (Google Phone), η Google εξέφρασε την φιλοδοξία του να εισέλθει στην αγορά κινητής κινητής τηλεφωνίας με την ανακοίνωση ενός πακέτου λογισμικού που θα διατίθεται δωρεάν στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων από τα μέσα του 2008.Το πακέτο ονομαζόταν Android και η διάθεσή του στους κατασκευαστές θα γινόταν δωρεάν.

Εν αναμονή του Apple Watch

Οκτώ χρόνια μετά την παρουσίαση του αδιαμφισβήτητα πλέον καινοτόμου iPhone, η πίεση που ασκείται στην Apple να καινοτομήσει ξανά εντείνεται, απουσία πλέον του Τζομπς. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον διάδοχό του -και επί χρόνια «δεξί του χέρι»- Τίμοθι Κουκ. Ο νέος CEO έχει από καιρό προαναγγείλει την κυκλοφορία του Apple Watch, ενός smartwatch που θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει «έξυπνο» όταν ο προσδιορισμός αφορά σε ένα ρολόι. Την στιγμή που η νέα αυτή αγορά εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα για κάθε γούστο και κάθε τσέπη, ο Κουκ καλείται να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο με την κριτική του Τζομπς στα έξυπνα τηλέφωνα της εποχής: «τα έξυπνα ρολόγια δεν είναι διόλου έξυπνα, ούτε εύχρηστα» και ίσως κανείς δεν θα διαφωνήσει μαζί του, αν και το Apple Watch δεν έχει πείσει ακόμα ότι διαφέρει.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024