Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποφασισμένος να προστατεύσει το Ανοικτό Ίντερνετ ο επικεφαλής της FCC

Αποφασισμένος να προστατεύσει το Ανοικτό Ίντερνετ ο επικεφαλής της FCC

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών προτείνει να απαγορευτεί στις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ -από σταθερή θέση ή μέσω κινητής τηλεφωνίας- η δημιουργία λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας αντί αντιτίμου για τους παρόχους περιεχομένου. Ο Τομ Γουίλερ ζητά να αποτελέσει η πρόσβαση στο Ίντερνετ δημόσιο αγαθό στις αμερικανικές πολιτείες, όπως η τηλεφωνία. Η πρόταση Γουίλερ αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά για να εφαρμοστεί θεωρείται ότι θα χρειαστεί να υπερκεράσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από τα δίκτυα.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών προτείνει να απαγορευτεί στις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ -από σταθερή θέση ή μέσω κινητής τηλεφωνίας- η δημιουργία λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας αντί αντιτίμου για τους παρόχους περιεχομένου. Ο Τομ Γουίλερ ζητά να αποτελέσει η πρόσβαση στο Ίντερνετ δημόσιο αγαθό στις αμερικανικές πολιτείες, όπως η τηλεφωνία, με την εξαίρεση ότι δεν θα επεμβαίνει στην διαμόρφωση των τιμών και δεν θα επιβάλλονται φόροι στην πρόσβαση από τις επιμέρους πολιτείες αφού το Ίντερνετ θα αποτελεί ομοσπονδιακή υπηρεσία. O T.Γουίλερ προτείνει να ρυθμίζονται οι υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης στο Ίντερνετ από σταθερή σύνδεση ή μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας από τους κανόνες της ενότητας Title II της νομοθετικής πράξης 1934 Communications Act.

Η πρόταση Γουίλερ αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά για να εφαρμοστεί θεωρείται ότι θα χρειαστεί να υπερκεράσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως από τα δίκτυα. Κι αυτό καθώς, αν και η πρότασή του αναμένεται να γίνει αποδεκτή κατά πλειοψηφία από την πενταμελή επιτροπή της FCC, αναμένεται να κριθεί στο Κογκρέσο, όπου βρίσκει αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ αναμένεται να αντιταχθούν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο -όπως έκαναν με επιτυχία όταν τέθηκε επίσης το θέμα της Ουδετερότητας του Διαδικτύου το 2010.

Οι ISP αντιτείνουν ότι επωμίζονται το βάρος των επενδύσεων στα δίκτυά τους για να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις ανάγκες των ολοένα πιο απαιτητικών υπηρεσιών, όπως η μετάδοση βίντεο με τεχνολογία ροής για λογαριασμό της Netflix, της Google και άλλων. Οι επενδύσεις αυτές, θεωρούν ότι τους δίνουν το δικαίωμα να ορίσουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, οι οποίες θα απευθύνονται στις πλέον απαιτητικές υπηρεσίες από τις οποίες θα απαιτούν αντίτιμο. Οι πάροχοι περιεχομένου αντιτίθενται στην προοπτική αυτή και έχουν κατά καιρούς ρίξει το γάντι στους ISP, λέγοντας πως χωρίς το υψηλής ποιότητας περιεχόμενό τους και την καινοτομία τους, δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

Δείτε για παράδειγμα:

Οι ISP υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να πληρώνονται για να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των υπηρεσιών τους.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της επονομαζόμενης Ουδετερότητας, υποστηρίζουν ότι εάν επιτραπεί στις εταιρείες που παρέχουν την πρόσβαση να δίνουν προτεραιότητα στην κίνηση εκείνων που μπορούν να πληρώνουν τα περισσότερα, η ανάδειξη καινοτόμων υπηρεσιών όπως η Netflix δεν θα είναι εφικτή. Επίσης, θεωρούν ότι οι ISP θα μπορούν να αποφασίζουν ποιος θα επιβιώσει ή θα αναδειχθεί και ποιος όχι στο Ίντερνετ, στριμώχνοντας ή προωθώντας υπηρεσίες και δικτυακούς τόπους ανάλογα με το πόσο πληρώνουν.

Διαβάστε επίσης τι συνέβαινε στις αρχές του 2014 και στην Ευρώπη σχετικά με την Ουδετερότητα του Διαδικτύου:

Υπέρ της Ουδετερότητας του Διαδικτύου και στην Ευρώπη έχει ταχθεί ο λεγόμενος και πατέρας του World Wide Web, Τιμ Μπέρνερς Λι, η μέχρι πρότινος αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ε.Ε. Νίλι Κρους. Στην αντίπερα όχθη, ενώσεις εταιρειών επικοινωνιών υποστηρίζουν ότι «δεν είναι προς όφελος των χρηστών η ισότιμη μεταχείριση της κίνησης στο Ίντερνετ, ούτε συνέβαινε κάτι τέτοιο». Σε σχετική επιστολή στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters στις 26 Ιανουαρίου 2015, τέσσερις μεγάλες ενώσεις εταιρειών, -ETNO, Cable Europe, GSMA, Make The NetWork- ζητούν από την Ε.Ε. να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην διαχείριση της ιντερνετικής κίνησης «για να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει στις 3 Απριλίου 2014 τα ακόλουθα:

  • Υπερψηφίστηκε η ισότιμη πρόσβαση των φορέων παροχής υπηρεσιών στο Ίντερνετ στην Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές εκδήλωσαν την βούληση για σαφείς κανόνες που θα εμποδίζουν τους παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο να προωθούν ορισμένες υπηρεσίες εις βάρος άλλων. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών (BEREC) ανέφερε τότε ότι αρκετοί πάροχοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπλόκαραν ή επιβράδυναν υπηρεσίες όπως το Skype, που χρησιμοποιείται για τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Μετά το ψήφισμα, οι ISP διατηρούν την δυνατότητα να παρέχουν «εξειδικευμένες υπηρεσίες για υψηλότερη ποιότητα», όπως βίντεο κατ’απαίτηση ή κρίσιμες υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων στο cloud, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρέχονται εις βάρος της διαθεσιμότητας ή της ποιότητας των υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ που παρέχονται σε άλλες επιχειρήσεις ή παρόχους υπηρεσιών.

Οι ευρωβουλευτές επίσης, μείωσαν την λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις εξαιρετικές εκείνες περιπτώσεις στις οποίες οι ISP θα μπορούσαν να επιβάλλουν μπλόκο ή να επιβραδύνουν το Ίντερνετ. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο όταν πρέπει να επιβληθεί μια δικαστική απόφαση, να διατηρηθεί η ασφάλεια του δικτύου ή να αποτραπεί η προσωρινή συμφόρησή του. Εάν τέτοια μέτρα διαχείρισης κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται, τότε η διαδικασία θα πρέπει να είναι διαφανής, αμερόληπτη και αναλογική, χωρίς να εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ότι είναι αναγκαίο, αποφασίστηκε.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι πρέπει να παρέχεται πρόσβαση στο Internet σύμφωνα με την αρχή της «ουδετερότητας», το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο της κίνησης στο διαδίκτυο αντιμετωπίζεται ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από τον αποστολέα, τον παραλήπτη, το είδος, το περιεχόμενο, τη συσκευή, την υπηρεσία του ή την εφαρμογή.

Παρακολουθείστε τις εξελίξεις για το θέμα ανατρέχοντας τα άρθρα με ετικέτα (tag): Ουδετερότητα του Διαδικτύου

  • Ξέρατε ότι: Νωρίτερα φέτος, στην συνάντηση του Νταβός, ο Σάτια Ναντέλλα (CEO, Microsoft) χαρακτήρισε το Ίντερνετ ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κοινά αγαθά. «Εάν το καταστρέψουμε, καταστρέψουμε μαζί του και ένα μεγάλο μέρος του μέλλοντος της οικονομίας μας», είπε, αναφερόμενος στο θέμα της ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

    Reuters,In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

    Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024