Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δώστε στα παιδιά σας τις θεμελιώδεις γνώσεις για το Ίντερνετ

Δώστε στα παιδιά σας τις θεμελιώδεις γνώσεις για το Ίντερνετ

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Wind Ελλάς παραθέτει πλήθος στοιχείων που δείχνουν πόσο «κολλημένοι» είμαστε με το Ίντερνετ στην Ελλάδα. Πρωταθλητές είναι οι νέοι, αν και το 67% των Ελλήνων άνω των 55 ετών μπαίνουν καθημερινά στο Ίντερνετ. H εταιρεία επικοινωνιών στην πεντάχρονη πλέον προσπάθειά της μέσω του Kids@safety, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει και να διασπείρει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για την ασφάλεια των παιδιών.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η Wind Ελλάς παραθέτει πλήθος στοιχείων που δείχνουν πόσο «κολλημένοι» είμαστε με το Ίντερνετ στην Ελλάδα. Πρωταθλητές είναι οι νέοι, αν και το 67% των Ελλήνων άνω των 55 ετών μπαίνουν καθημερινά στο Ίντερνετ. H εταιρεία επικοινωνιών στην πεντάχρονη πλέον προσπάθειά της μέσω του Kids@safety, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει και να διασπείρει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για την ασφάλεια των παιδιών.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Google και της Focus Bari για το 2014 και την χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα διαπιστώνονται τα εξής:

  • Πρωταθλητές είναι οι νέοι μεταξύ 16 – 24 ετών που μπαίνουν στο Internet καθημερινά σε ποσοστό 88%
  • Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει και οι άνω των 55 καθώς μπαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο σε ποσοστό 67% .
  • Οι μισοί από τους χρήστες μπαίνουν στο Internet αρκετές φορές τη μέρα και μάλιστα για προσωπικούς λόγους
  • Οι άντρες φαίνεται ότι περνούν 11 λεπτά περισσότερα στο Internet από τις γυναίκες κάθε μέρα, διαφορά αμελητέα, δεδομένου ότι και τα δύο φύλα αφιερώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 2 ώρες στο διαδίκτυο/ημέρα (Άνδρες: 140’ Γυναίκες:129′) .
  • Κατά μέσο όρο οι Έλληνες χρησιμοποιούν 1,9 συσκευές για να συνδεθούν online, με πιο δημοφιλή συσκευή για πρόσβαση στο Internet τον υπολογιστή (66%).
  • Ακολουθεί από κοντά και το smartphone (42%) -η ανοδική χρήση του Mobile Internet επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του αντίστοιχου τμήματος της WIND: οι συνδρομητές της εταιρείας κάνουν κατά μέσο όρο 700 MB χρήση δεδομένων τον μήνα για να μπουν στο Internet από το smartphone τους. Μάλιστα το 2014 σημειώθηκε έκρηξη στη συνολική χρήση δεδομένων από το κινητό για τους πελάτες WIND καθώς αυξήθηκε κατά 180% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Δείτε ενδιαφέροντα γραφήματα σχετικά με τις ιντερνετικές μας συνήθειες


Για ποιο λόγο μπαίνουν οι Έλληνες στο Internet από το κινητό τους;

Σύμφωνα με την μελέτη Google Connected Consumer Survey 2014, Greece, οι Έλληνες στο Ίντερνετ χρησιμοποιούν κυρίως μηχανές αναζήτησης (31%), μπαίνουν στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το YouTube, το Facebook, το Twitter και το Instagram (25%), ελέγχουν τα mail τους (25%), παρακολουθούν βίντεο (25%) και ακούν μουσική (22%).

Με τη χρήση του Internet να αυξάνεται συνεχώς και καθώς

  • 3 στα 5 παιδιά ηλικίας 7 με 12 ετών χρησιμοποιούν το Internet καθημερινά

το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Θεμελιώδεις γνώσεις

H Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα online έρευνα με συμμετοχή 1000 χρηστών οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο αν και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε:

  • 7 στους 10 (67.58%) γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών και
  • 8 στους 10 γνωρίζουν ότι μπορούμε να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας στο Facebook χωρίς αυτός να «παρεξηγηθεί» καθώς το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.

Ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων τους καθώς 4 στους 10 δε γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου

  • Η συντριπτική πλειονότητα (70,42%) δε γνωρίζει από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό “gmail”, και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο το 29,57% απαντά σωστά, ενώ 23,34% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.
  • Μόνο 28,38% απαντά σωστά πως όταν στέλνουμε ένα e-mail σε αποδέκτες που είναι όλοι δικοί μας φίλοι, βάζουμε όλες τις διευθύνσεις στον τομέα BCC. Εάν δεν το κάνουμε και συγκεντρώσουμε όλες τις διευθύνσεις στο CC τότε, οι διευθύνσεις θα είναι ορατές σε όλους και αυτό δεν θα πρέπει να το κάνουμε, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα αν είναι όλοι και μεταξύ τους φίλοι. Η ηλεκτρονική διεύθυνση προσωπικό δεδομένο.
  • Σχεδόν 1 στους 2 (42.83%) πιστεύει ότι επιτρέπεται το «κατέβασμα» βίντεο από το YouTube, μια ενέργεια που απαγορεύεται.

Η online έρευνα υποστηρίχθηκε από την εκστρατεία ενημέρωσης kids@safety της WIND,μια πρωτοβουλία της εταιρείας για την ασφαλή χρήση του Internet και του κινητού από παιδιά και εφήβους.

Η εκστρατεία kids@safety, Internet, κινητό και παιδί (στο Facebook στην σελίδα KidsAtSafety) ξεκίνησε το 2009 και σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει μέχρι σήμερα διανείμει περισσότερα από 250.000 ενημερωτικά έντυπα σε 5.000 σχολεία ανά την Ελλάδα ενημερώνοντας περισσότερους από 240.000 μαθητές για την ορθή χρήση του διαδικτύου.

  • Ιδιαίτερα σημαντικός άξονας της εκστρατείας είναι η υποστήριξη της δράσης Cyberkid από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ξεδιπλώνεται μέσω του ιστοχώρου www.cyberkid.gr, της ειδικής εφαρμογής Cyberkid app και της τηλεφωνικής γραμμής Cyberalert, 11188.

Διαβάστε περισσότερα για τα παιδιά στο tech.in.gr

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

    Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024