Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευπάθεια από το παρελθόν στοιχειώνει τα Windows

Ευπάθεια από το παρελθόν στοιχειώνει τα Windows

Απευθείας σύνδεση με επίδοξους υποκλοπείς ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα τους αποφέρουν χρήματα υποστηρίζεται ότι μπορεί να αποκτούν εν αγνοία του χρήστη, οι χρήστες Windows. H ευπάθεια ονομάζεται Redirect to SMB και έρχεται αναθεωρημένη από την δεκαετία του 1990.

Απευθείας σύνδεση με επίδοξους υποκλοπείς ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υποστηρίζεται ότι μπορεί να αποκτούν εν αγνοία τους, οι χρήστες Windows. H ευπάθεια ονομάζεται Redirect to SMB -Server Message Block-, έρχεται αναθεωρημένη από την δεκαετία του 1990 και αφορά ακόμα και τα υπό ανάπτυξη Windows 10 καθώς και λογισμικό από 31 τουλάχιστον εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, μεταξύ των οποίων Adobe, Apple, Box, Microsoft, Oracle και Symantec.

Τότε, είχε εντοπιστεί κερκόπορτα που επέτρεπε στους επίδοξους εισβολείς να ανοίξουν έναν αδιόρατο δίαυλο επικοινωνίας με οποιονδήποτε χρήστη των Windows μέσω του Internet Explorer με σκοπό να υποκλέψουν την επικοινωνία του, παριστάνοντας τον εξουσιοδοτημένο παραλήπτη μηνυμάτων. Τότε όμως ο χρήστης θα έπρεπε να υποπέσει σε ένα «σφάλμα», δηλαδή να κάνει κλικ στον «παγιδευμένο» σύνδεσμο, κάτι το οποίο στην αναθεωρημένη έκδοση δεν είναι απαραίτητο, όπως περιγράφει ο Μπράιν Ουάλας της εταιρείας Cylance.

Στην νεότερη έκδοσή της, η μέθοδος δεν προϋποθέτει καν ένα κλικ, αφού ο εισβολέας μπορεί να εκμεταλλευτεί την εξουσιοδότηση του συστήματος για σύνδεση με διάφορους διακομιστές, όπως αυτήν για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο για ενημερώσεις του λειτουργικού. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει μια επιτυχή απόπειρα του τύπου «man-in-the-middle» attack, δηλαδή του απρόσκλητου ενδιάμεσου στην επικοινωνία από την πλευρά των Windows και του εκάστοτε server-αποδέκτη. Ο εισβολέας πρέπει να παραπέμψει το σύστημα στον δικό του διακομιστή και όχι στον νόμιμο διακομιστή της εκάστοτε εφαρμογής -ανακατευθύνοντας την διαδικασία π.χ. ενημέρωσης λογισμικού μέσω ενός URL που οδηγεί σε ένα αρχείο στο σύστημα του (file://1.1.1.1). Εάν το κατορθώσει τότε μπορεί να καταγράψει τα στοιχεία εισόδου/password χωρίς ο χρήστης να υποψιαστεί το παραμικρό.

Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Redirect to SMB έτσι όπως το περιγράφει η Cylance.

Η Microsoft ισχυρίζεται ότι η κίνδυνος που περιγράφει ο ειδικός της Cylance δεν είναι τόσο μεγάλος, έχει αντιμετωπιστεί ήδη από το 1997 και έκτοτε έχει θωρακιστεί περαιτέρω το σύστημα από τέτοιες παρεμβάσεις. Είναι άλλωστε γεγονός ότι η τεχνική δεν έχει γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε, έχει όμως αναπαραχθεί σε συνθήκες εργαστηρίου και ο οργανισμός CERT του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon έχει εκδώσει σχετική οδηγία, αναφέροντας λογισμικό που επηρεάζεται από το κενό ασφαλείας.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024