Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ χρηστών WhatsApp σε Android και iOS

Τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ χρηστών WhatsApp σε Android και iOS

Την δυνατότητα διεξαγωγής τηλεφωνικών κλήσεων μέσω της υπηρεσίας Whatsapp αποκτούν σταδιακά και οι χρήστες iPhone. Μετά την διάθεση της υπηρεσίας WhatsApp Voice Calling στους χρήστες Android στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία του Facebook, λανσάρει την υπηρεσία VoIP «σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες» στους χρήστες iOS.

Την δυνατότητα διεξαγωγής τηλεφωνικών κλήσεων μέσω της υπηρεσίας Whatsapp αποκτούν σταδιακά και οι χρήστες iPhone. Μετά την διάθεση της υπηρεσίας WhatsApp Voice Calling στους χρήστες Android στις 31 Μαρτίου (στην έκδοση 2.12.5 του app), η εταιρεία του Facebook, ανεβάζει τον διακόπτη του VoIP «σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες» και για τους χρήστες iOS. Έτσι, ακόμα και εάν οι χρήστες iOS λάβουν την ειδοποίηση για την σχετική ενημέρωση του app, μπορεί να μην είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την λειτουργία WhatsApp Calling.

To WhatsApp, μια εξαιρετικά δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων «χωρίς την χρέωση των SMS», μπορεί πλέον να αναλάβει και τις κλήσεις φωνής, χωρίς την χρέωση ανά λεπτό. Εντούτοις, οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου προκαλούν κίνηση δεδομένων, γι’αυτό η υπηρεσία πάντοτε συνιστούσε πρόγραμμα με «απεριόριστη κίνηση δεδομένων». Πάντως, για τις κλήσεις μπορεί να αξιοποιηθεί και η σύνδεση Wi-Fi και η διαδικτυακή σύνδεση από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G.

  • Ξέρατε ότι: Όταν η τεχνολογία εξελιχτεί στα δίκτυα 4G/LTE, η φωνή θα μεταδίδεται ως πακέτο όπως και τα δεδομένα (και τότε, δεν θα μετράμε πια λεπτά ομιλίας!), αυτό όμως δεν είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι κλήσεις φωνής διεκπεραιώνονται από τα δίκτυα 2G ή 3G παρά το γεγονός ότι γίνονται από κινητά τηλέφωνα με 4G LTE. Για την μετάδοση φωνής μέσω LTE (VoLTE), απαιτείται εξοπλισμός όχι μόνο στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι χρήστες της λειτουργίας WhatsApp Voice Calling μπορούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τις κλήσεις φωνής, καθώς και να στείλουν ένα μήνυμα ως απάντηση στην κλήση. Η υπηρεσία WhatsApp παρέχεται δωρεάν τον πρώτο χρόνο και στην συνέχεια χρεώνεται περίπου 1 ευρώ το χρόνο.

Προσοχή: Στην Ινδία εξαπατήθηκαν χρήστες, με πλαστές προσκλήσεις WhatsApp Voice Calling.

Προϋπόθεση για την διεξαγωγή κλήσεων μέσω WhatsApp είναι η χρήση του αντίστοιχου app από τον παραλήπτη και από τον αποδέκτη. Όπως συμβαίνει σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες τηλεφωνίας, δεν είναι εφικτές οι κλήσεις σε αριθμούς επείγουσας ανάγκης.

Η ανακοίνωση του WhatsApp πάντως δεν θα πρέπει να λογίζεται ως αυτή που θα ταράξει συθέμελα τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών -οι οποίες έχουν επίσης κάτι να χάσουν αλλά και να κερδίσουν από την πιθανά αυξημένη μετάβαση στην κίνηση δεδομένων από τα δίκτυά τους.

  • Ξέρατε ότι, ενδεικτικά, μια φωνητική κλήση Skype-Skype προκαλεί κίνηση 375KB ανά λεπτό; Για να εκτιμήσει κανείς πόσα MB θα του κοστίσει μια κλήση ανά μονάδα χρόνου θα πρέπει να πληροφορηθεί ποιον codec (σε Kbit/δευτερόλεπτο) χρησιμοποιεί η υπηρεσία VoIP, καθώς επίσης να συνυπολογίσει ότι χρεώνεται όχι μόνο για τις εξερχόμενες αλλά και για τις εισερχόμενες κλήσεις. Ο δημοφιλής codec, G.729 – 32 Kbps υπολογίζεται ότι «χρεώνει» τις κλήσεις περίπου μισό MB το λεπτό. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο κοστίζει μια κλήση μέσω WhatsApp, θεωρείται όμως βέβαιο πως η χρέωση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την χρέωση μέσω παραδοσιακής τηλεφωνίας.

Κι αυτό καθώς, η δυνατότητα κλήσεων με το WhatsApp περιορίζεται μεταξύ χρηστών της ίδιας εφαρμογής (ενδεχομένως και πλατφόρμας- Android με Android και iPhone με iPhone), δεν αφορά κλήσεις προς σταθερή τηλεφωνία -κάτι που συμβαίνει ήδη μέσω Skype- ή πολύ περισσότερο, διαδικτυακές κλήσεις φωνής μέσω διαφορετικών εφαρμογών. Τέλος, μένει να αποδειχτεί πόσο ποιοτικές θα είναι οι κλήσεις φωνής μέσω WhatsApp.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024