Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«PC σε καλούπι smartphone» τα κινητά με Windows από το καλοκαίρι του 2015

«PC σε καλούπι smartphone» τα κινητά με Windows από το καλοκαίρι του 2015

Μετά την κυκλοφορία των Windows 10, το καλοκαίρι του 2015 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα smartphone επίσης με Windows 10, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν ρόλο προσωπικού υπολογιστή, όταν συνδεθούν ασύρματα σε πληκτρολόγιο, mouse και monitor.

Μετά την κυκλοφορία των Windows 10, το καλοκαίρι του 2015 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα smartphone επίσης με Windows 10, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν ρόλο προσωπικού υπολογιστή, όταν συνδεθούν ασύρματα σε πληκτρολόγιο, mouse και monitor.

Έτσι εξηγεί η Microsoft το λεγόμενο «συνεχές» για τα Windows Phone (Continuum for Phone) που ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών build 2015. Σε ένα επεξηγηματικό βίντεο δείχνει τον χρήστη να κάνει τις συνδέσεις αυτές και να χρησιμοποιεί εφαρμογές της Microsoft, όπως το Outlook, το Word, το Excel ή το PowerPoint με την ευκολία του πληκτρολογίου, του ποντικιού και της μεγάλης οθόνης.

Το μυστικό κρύβεται στην σχεδίαση των οικουμενικών εφαρμογών για τα ανανεωμένα εκ βάθρων Windows 10, αφού σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν «σχεδόν όπως θα περίμενε ο χρήστης» σε κάθε περίπτωση -σε μια μικρή σχετικά συσκευή όπως το smartphone με την οθόνη αφής ή σε μια μεγάλη οθόνη, «σχεδόν όπως» με την χρήση των Windows σε PC.

Η Microsoft περιγράφει δύο σενάρια για να δείξει την χρησιμότητα των νέων αυτών smartphone με Windows 10. Στο πρώτο αναφέρεται σε έναν επαγγελματία που επισκέπτεται τα γραφεία μιας επιχείρησης, όπου υπάρχουν διαθέσιμα σημεία με περιφερειακό εξοπλισμό. Ο επαγγελματίας μπορεί να συνδέσει το smartphone με Windows 10 σε πληκτρολόγιο και mouse και βλέπει στην μεγάλη οθόνη, στο επίσης συνδεδεμένο monitor, το Outlook, το οποίο χειρίζεται πλέον με ευκολία, αξιοποιώντας για την σύνταξη και επεξεργασία κειμένων και το διαθέσιμο Word/Excel/PowerPoint στο τηλέφωνό του.

Στο δεύτερο σενάριο, ο χρήστης ενώ βρίσκεται σε διακοπές ομοίως συνδέει το smartphone του στην τηλεόραση του δωματίου του στο ξενοδοχείο και προβάλλει εκεί τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ή αξιοποιεί την δυνατότητα προβολής σε δύο οθόνες ώστε να προβάλλει στην τηλεόραση ένα βίντεο για τα παιδιά και να ασχοληθεί με τα μηνύματα και τα e-mail του στο smartphone.

«Επειδή στα Windows 10 υπάρχει κοινός κώδικας που μοιράζεται μεταξύ PC, smartphone και Xbox», υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με τα περιφερειακά (Windows Universal Platform). Ωστόσο, η Microsoft αναφέρεται σε νέο υλικό από την εταιρεία Qualcomm, και συγκεκριμένα σε νέα τσιπ-επεξεργαστές που μπορούν να οδηγήσουν δύο οθόνες ξεχωριστά σε αυτά τα νέα smartphone. Αυτά τα τσιπ επιτρέπουν να χρησιμοποιείται το smartphone ως μια ξεχωριστή οθόνη από την δεύτερη συνδεδεμένη οθόνη, το monitor.


Δείτε για παράδειγμα, τον χρήστη να λαμβάνει μια κλήση στο smartphone του βλέποντας τα στοιχεία αυτού που καλεί στην οθόνη του, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ενεργό στο συνδεδεμένο monitor το Outlook, όπου επεξεργάζεται την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με την επεξεργαστική ισχύ και το λογισμικό στο smartphone.

Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Microsoft για την ανάπτυξη εφαρμογών προβλέπει την λεγόμενη κλιμάκωσή τους (scaling), για την σχετική συμμόρφωση της συμπεριφοράς τους στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη. «Άλλες εταιρείες έχουν αναπτύξει προϊόντα περίπου σαν κι αυτό», παραδέχεται η Microsoft, «αλλά δεν είναι το ίδιο», υποστηρίζει, καθώς «μπορούν μεν να το κάνουν, οι εφαρμογές όμως δεν έχουν όμως σχεδιαστεί να λειτουργούν με πληκτρολόγιο, mouse και την μεγάλη οθόνη». Όταν ένας developer αναπτύσσει μια εφαρμογή για τα Windows 10, την αναπτύσσει ταυτόχρονα για το desktop και για το smartphone, εξηγεί η εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως αυτές οι δυνατότητες αφορούν μόνο smartphone με ιδιαίτερο υποστηρικτικό εξοπλισμό και Windows 10, τα οποία θα διατεθούν μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10 το καλοκαίρι του 2015.

Η Google και η Intel προωθούν το 2015 ένα διαφορετικό, οικονομικό μέσο υπολογιστικής ισχύος σε μορφή compute stick, που συνδέεται σε monitor ή TV, γνωστό ως τώρα να φέρει Android.

Το Chromebit που παρουσίασε πρόσφατα η Google, κατασκευασμένο από την ASUS, βασίζεται στο δικό της ChromeOS, τρέχει τις εφαρμογές του και κοστίζει 100 δολάρια. Αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2015. Η Google το χαρακτηρίζει «τέλεια επιλογή αναβάθμισης desktop και ιδιαίτερα χρήσιμο σε σχολεία και επιχειρήσεις».


Το Intel Compute Stick που προωθεί η Intel τρέχει Windows -και Windows 10- ή Linux και το κόστος του θα κυμαίνεται μεταξύ 110 και 150 δολαρίων.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024