Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό έρευνα οι αθέμιτοι περιορισμοί στο διασυνοριακό εμπόριο online στην Ε.Ε.

Υπό έρευνα οι αθέμιτοι περιορισμοί στο διασυνοριακό εμπόριο online στην Ε.Ε.

Γιατί δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να αξιοποιήσουν την συνδρομή τους για την προβολή ταινιών σε άλλη χώρα από την χώρα όπου γράφτηκαν στην υπηρεσία; Γιατί ενώ μπορούν να αγοράσουν μια ταινία σε DVD και να την δουν όπου κι αν βρίσκονται, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν η αγορά γίνεται online; Εξάλλου, ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την πρόσβαση στο περιεχόμενο από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Γιατί δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να αξιοποιήσουν την συνδρομή τους για την προβολή ταινιών σε άλλη χώρα από την χώρα όπου γράφτηκαν στην υπηρεσία; Γιατί ενώ μπορούν να αγοράσουν μια ταινία σε DVD και να την δουν όπου κι αν βρίσκονται, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν η αγορά γίνεται online; Εξάλλου, ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την πρόσβαση στο περιεχόμενο από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα απτά καταναλωτικά προϊόντα. Σκεφτείτε έναν Γάλλο τουρίστα που αγοράζει ένα ζευγάρι ιταλικά παπούτσια στην Ρώμη. Γιατί ανακατευθύνεται από το ιταλικό σε ένα γαλλικό διαδικτυακό κατάστημα όταν επιχειρήσει να τα αγοράσει online από την Γαλλία;

Είμαστε όλοι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα, καταναλωτές στην ίδια, εσωτερική αγορά, επιχειρηματολούσε η Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ σε ομιλία της στις 26 Μαρτίου 2015. Τώρα, η επίτροπος Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή ξεκινά σχετική έρευνα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, έρευνα που παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ανάμεσα στα πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, η τομεακή έρευνα θα επικεντρωθεί κυρίως στα πιθανά εμπόδια που δημιουργούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στις πλέον διαδεδομένες διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, όπως ηλεκτρονικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και ψηφιακού περιεχομένου.

  • O «αδικαιολόγητος γεωγραφικός αποκλεισμός» χαρακτηρίζεται από την Επιτροπή ως μια πρακτική που εισάγει διακρίσεις και χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς όταν οι διαδικτυακοί πωλητές είτε αρνούνται στους καταναλωτές πρόσβαση σε ιστότοπο με βάση τον τόπο εγκατάστασής τους, ή τους προωθούν σε κατάστημα της περιοχής τους, όπου οι τιμές είναι όμως διαφορετικές. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η ενοικίαση του ίδιου αυτοκινήτου και για τον ίδιο προορισμό μπορεί να στοιχίζει περισσότερο όταν πραγματοποιείται σε ένα κράτος μέλος απ΄ό,τι σε άλλο.

Η γνώση που θα αποκτηθεί από την τομεακή έρευνα θα συμβάλει στην καλύτερη επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν υπερβολικά πολλά εμπόδια στη διασυνοριακή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Ορισμένα από τα εμπόδια αυτά τα έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Με τη συγκεκριμένη τομεακή έρευνα στόχος μου είναι να διαπιστωθεί η έκταση των εμποδίων αυτών καθώς και ο αντίκτυπός τους στον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Εάν είναι αντιανταγωνιστικά, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα επιβολής βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.»

Παρότι όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες αποτελούν αντικείμενο ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι διασυνοριακές διαδικτυακές πωλήσεις εντός της ΕΕ αυξάνονται με αργό ρυθμό. Η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά που δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου εντοπίζει μια σειρά κανονιστικών εμποδίων που παρακωλύουν το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο. Προτείνει την αντιμετώπισή τους καθώς και τη δημιουργία ενός χώρου όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν αδιάλειπτη πρόσβαση σε διαδικτυακές δραστηριότητες, υπό συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους ή του τόπου κατοικίας τους.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις μπορεί να δημιουργούν εμπόδια στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, με σκοπό τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ κατά μήκος των εθνικών συνόρων και την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού. Στα εμπόδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται περιορισμοί στις συμφωνίες διανομής που εμποδίζουν τους εμπόρους λιανικής να πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν αγοραστεί μέσω διαδικτύου ή διασυνοριακά σε πελάτες που βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η έρευνα της Επιτροπής στον τομέα του ανταγωνισμού θα συλλέξει πληροφορίες για την αγορά, με σκοπό να γίνει καλύτερα κατανοητή η φύση, η συχνότητα και ο αντίκτυπος αυτών και άλλων παρόμοιων εμποδίων που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρήσεις, και να τα αξιολογήσει υπό το φως των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Εάν, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή διαπιστώσει συγκεκριμένα προβλήματα ανταγωνισμού, μπορεί να ξεκινήσει έρευνα με στόχο τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις περιοριστικές εμπορικές πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Επόμενα βήματα

Τις προσεχείς εβδομάδες, η Επιτροπή θα αποστείλει αιτήσεις παροχής πληροφοριών σε ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορεί να συγκαταλέγονται, π.χ., κατασκευαστές και χονδρέμποροι καθώς και έμποροι λιανικής μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει από επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις να παράσχουν πληροφορίες, έγγραφα ή δηλώσεις στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει στα μέσα του 2016 προκαταρκτική έκθεση η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση. Η τελική έκθεση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024