Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ για να κάνουν πιο έξυπνη την πόλη

Στην Αθήνα εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ για να κάνουν πιο έξυπνη την πόλη

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΙΒΜ θα έρθουν στην Αθήνα μέχρι και το 2016 για να υποστηρίξει τον Δήμο σε θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η Αθήνα ήταν ένας από τους 16 δήμους που ανακηρύχτηκαν νικητές της επιχορήγησης του προγράμματος IBM Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΙΒΜ θα έρθουν στην Αθήνα μέχρι και το 2016 για να υποστηρίξει τον Δήμο σε θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η Αθήνα ήταν ένας από τους 16 δήμους που ανακηρύχτηκαν νικητές της επιχορήγησης του προγράμματος IBM Smarter Cities Challenge της ΙΒΜ. Οι 16 νικητές για την περίοδο 2015-16 επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 100 Δήμους παγκοσμίως, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΙΒΜ σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τα προβλήματα στα οποία μπορούν να συνδράμουν οι εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ σχετίζονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μεταφορές και τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, τα έσοδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια έργα.

Πως λειτουργεί μια τυπική διαδικασία της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge: Μετά από μια εντατική προετοιμασία, οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge, οι οποίες απαρτίζονται από έξι εξειδικευμένα στελέχη της ΙΒΜ, περνούν τρεις εβδομάδες εργαζόμενοι στενά με τα μέλη του Δήμου σε κάθε νικήτρια πόλη, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής του Δήμου.

Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση. Οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλες πόλεις αξιοποιούνται.

Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης, αλλά άκρως εποικοδομητικής διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει θέσει η πόλη, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές, γραπτό σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Δείτε για παράδειγμα τι έκαναν οι εμπειρογνώμες της ΙΒΜ για να αντιμετωπίσουν το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης στις πόλεις:

Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποτελέσματα της συμβολής των εμπειρογνωμόνων της ΙΒΜ τους τελευταίους μόνο μήνες -το πρόγραμμα Smarter Cities υλοποιείται ήδη επί χρόνια.

  • Ταϊνάν, Ταϊβάν: Η πόλη εξασφάλισε κρατική χρηματοδότηση για έργα ασύρματων επικοινωνιών με σκοπό να καταστήσει τις επικοινωνίες τεχνολογίας 4G διαθέσιμες σε λεωφορεία και να ηλεκτροδοτήσει έξυπνους χώρους στάθμευσης, φωτεινούς σηματοδότες, υπηρεσία από κοινού χρήσης ταξί, έξυπνες υπηρεσίες ρυμούλκησης και ένα κέντρο συγκοινωνιακών πληροφοριών το οποίο επίσης προσφέρει στους ταξιδιώτες συμβουλές για το σχεδιασμό των μετακινήσεών τους.
  • Μπέρμινχαμ, Πολιτεία της Αλαμπάμα, ΗΠΑ: Η πόλη έχει ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση προγράμματος κινητών αγορών τροφίμων με φρέσκα και θρεπτικά φαγητά σε προσιτές τιμές. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε υποεξυπηρετούμενες γειτονιές, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τοπικές προκλήσεις δημόσιας υγείας.
  • Νόξβιλ, Πολιτεία του Τενεσί, ΗΠΑ: Η πόλη εξασφάλισε 7.12 εκ, δολάρια για τη μόνωση 615 τοπικών κατοικιών και την τόνωση της εκπαίδευσης σε θέματα ενεργειακής απόδοσης.
  • Βαλπαραΐσο, Χιλή: Η πόλη εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκ. δολαρίων για υποδομές μεταφορών που θα κάνουν την πόλη ανταγωνιστικότερη οικονομικά.
  • Επαρχία Σάφολκ, Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ: Η Επαρχία εγκαινίασε πρωτοβουλίες για καθαρό νερό, με σκοπό να ενισχύσει την φυσική και οικονομική υγεία της περιοχής αλλά και να προσφέρει προστασία από φυσικές καταστροφές.
  • Χιούστον, Πολιτεία του Τέξας, ΗΠΑ: Η πόλη δημιούργησε μια εύχρηστη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της δημόσιας ασφάλειας, προσφέροντας έτσι ένα ισχυρό βήμα για τη φωνή των πολιτών.

Μέχρι το τέλος του 2016, η ΙΒΜ θα έχει διαθέσει, μέσω του εν λόγω Προγράμματος, επιχορηγήσεις σε περισσότερες από 130 πόλεις ολόκληρου του κόσμου, επιλεγμένες μεταξύ 600 υποψηφίων, με 800 σχεδόν κορυφαίους εμπειρογνώμονες της ΙΒΜ να προσφέρουν δωρεάν (pro bono) συμβουλευτικές υπηρεσίες των οποίων η αξία αποτιμάται συνολικά σε περισσότερα από 66 εκ. δολάρια. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500.000 δολαρίων.

  • Για πρώτη φορά, εκτός από τη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για τον εντοπισμό τάσεων στα δεδομένα της πόλης, όπως ανάλυση μοτίβων μετακίνησης, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Το εργαλείο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται ερωτήματα που είναι διατυπωμένα σε φυσική, μη τεχνική γλώσσα, αλλά και να υποστηρίζει τους χρήστες του σε θέματα συνεργασίας, προβλέψεων και σχεδιασμού.

Δείτε ένα παράδειγμα αξιοποίησης του ΙΒΜ Watson Analytics στην υγεία:

Επίσης για πρώτη φορά τρεις από τις νικήτριες πόλεις – το Ντιτρόιτ, η Μελβούρνη και το Μέμφις- θα αποκτήσουν πρόσβαση σε παλαιότερα και τρέχοντα δεδομένα του Twitter που αφορούν στις πόλεις τους. Σε τουλάχιστον μία από αυτές τις πόλεις, εμπειρογνώμονας του Twitter θα συνεργαστεί με την ομάδα της ΙΒΜ προκειμένου να προχωρήσουν σε βαθιά ανάλυση των δεδομένων του Twitter. Οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει εμπορική συνεργασία στην οποία η ΙΒΜ παρέχει στους πελάτες μια τεχνολογία βασισμένη στο cloud για την ανάλυση δεδομένων του Τwitter, προκειμένου να βοηθήσουν στην πιο εμπεριστατωμένη λήψη αποφάσεων. Η παροχή δεδομένων από τα social media και οι υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων αποτιμάται σε $50.000.

Οι 16 νικητές είναι:

  1. Αθήνα, Ελλάδα
  2. Αλλαχαμπάντ, Ινδία
  3. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  4. Βιζάγκ, Ινδία
  5. Ντιτρόιτ, ΗΠΑ
  6. Μελβούρνη, Αυστραλία
  7. Μέμφις, ΗΠΑ
  8. Ντένβερ, ΗΠΑ
  9. Ξουζού, Κίνα
  10. Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  11. Σαν Ισίντρο, Περού
  12. Σαντιάγκο, Χιλή
  13. Σεκοντί, Γκάνα
  14. Σουράτ, Ινδία
  15. Ταϊτσούνγκ, Ταϊβάν
  16. Χουιζού, Κίνα

Η Jennifer Crozier, Επικεφαλής του τομέα Global Citizenship Initiatives της ΙΒΜ, συνεχάρη τους νικητές και δήλωσε: «Με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας, πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σήμερα σε θέση να αξιοποιούν καλύτερα τα δεδομένα, να μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις συνεργάζονται με τους πολίτες, παρέχουν υπηρεσίες και κάνουν τη ζωή στην πόλη πιο εύκολη. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα και αισθάνονται ευτυχείς να προσφέρουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ταλέντων, καινοτομιών και πόρων της ΙΒΜ ώστε να βοηθήσουν τόσες πολλές πόλεις να βελτιωθούν. Ανυπομονούμε να δουλέψουμε, στη διάρκεια του επόμενου έτους, με τη νέα αυτή ομάδα ηγετών για να κάνουμε τις πόλεις τους πιο έξυπνες».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024