Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Κοιλάδα του Πυριτίου αρνείται να δώσει τα κλειδιά στον Λευκό Οίκο

H Κοιλάδα του Πυριτίου αρνείται να δώσει τα κλειδιά στον Λευκό Οίκο

Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ.Ομπάμα συνυπογράφουν 140 επιχειρήσεις από την Κοιλάδα του Πυριτίου, ζητώντας να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση θα παρέδιδε στις αρχές επιβολής του νόμου ένα  κλειδί-πασπαρτού που θα ξεκλείδωνε το περιεχόμενο των επικοινωνιών οποιουδήποτε πολίτη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα The Washington Post.

Επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ.Ομπάμα συνυπογράφουν 140 επιχειρήσεις από την Κοιλάδα του Πυριτίου, ζητώντας να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση θα παρέδιδε στις αρχές επιβολής του νόμου ένα κλειδί-πασπαρτού που θα ξεκλείδωνε το περιεχόμενο των επικοινωνιών οποιουδήποτε πολίτη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Η ισχυρής κρυπτογράφηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στην σύγχρονη οικονομία της πληροφορίας, γράφουν οι αποστολείς, μεταξύ των οποίων η Google και η Apple.

Το κάλεσμα για ισχυροποίηση του απορρήτου των επικοινωνιών από τις επιχειρήσεις στην Silicon Valley θεωρείται αποτέλεσμα των αποκαλύψεων Σνόουντεν το 2013, σύμφωνα με τον οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανοικτό δίαυλο με τα δίκτυα των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι πελάτες τους καθίστανται πλέον τουλάχιστον επιφυλακτικοί ως προς τις υποσχέσεις των τεχνολογικών εταιρειών περί προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου των επικοινωνιών -επικοινωνίες οι οποίες δεν περιορίζονται πλέον στις τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το cloud, όπου δεδομένα προσώπων και επιχειρήσεων πηγαινοέρχονται στους διακομιστές τους.
Τον Ιανουάριο έγινε εκτενής συζήτηση με θέμα «In Tech We Trust and The Future of the Digital Economy» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με την συμμετοχή ηγετικών στελεχών της Google, της Microsoft, της Yahoo, της Facebook Inc. και άλλων, όπως ο πατέρας του World Wide Web, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ευελπιστώ ότι ως το 2016 θα μπορώ να αποθηκεύω τα δεδομένα μου οπουδήποτε θελήσω, υπό την προϋπόθεση ότι θα θεωρούνται δικά μου», είπε ο Τιμ Μπέρνερς Λι.

Έκτοτε, η Apple κρυπτογραφεί το περιεχόμενο των iPhone και δεν επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση παρά μόνο μετά την εισαγωγή ενός τουλάχιστον τετραψήφιου -ή και μεγαλύτερου- κωδικού, του Passcode. Με την ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης σε iPhone, όποιος αποκτά φυσική πρόσβαση στην συσκευή δεν μπορεί να δει, μεταξύ άλλων, τις επαφές, τα μηνύματα, το ιστορικό κλήσεων και τα e-mail του κατόχου της συσκευής Apple. Μετά την έκδοση του iOS 8.0, με το Passcode προστατεύονται φωτογραφίες, επισυναπτόμενα αρχεία σε μηνύματα, σημειώσεις και υπενθυμίσεις.

Η Google παρέχει επίσης την δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων των smartphone με Google Android, εντούτοις η κρυπτογράφηση δεν αποτελεί προεπιλογή. Σε συσκευές Android, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να κλειδώσει την συσκευή του και να απαιτεί την εισαγωγή ενός κωδικού για το ξεκλείδωμα -και την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου της.

Σύμφωνα με την αντίθετη άποψη -που ακούγεται και από τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ-, η κρυπτογράφηση καθιστά δύσκολο το έργο της διατήρησης της δημόσιας ασφάλειας, αφού η αστυνομία στερείται πρόσβασης και στις συσκευές εγκληματιών. Google και Apple διακηρρήττουν πως είναι ικανές να «παρέχουν τόσο ισχυρή κρυπτογράφηση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί και από τις Αρχές, ακόμα και όταν έχουν ένταλμα».

In.gr Τεχνολογία

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024